preskoči na sadržaj
Tijekom godina

Da ne zabimo... ponesimo va borši

Mnogo je priča koje su naši stari pričali jednom, prije mnogo godina, kada bi se okupili oko ognjišta. S koljena na koljeno, s koljena na koljena, ... usmena predaja živa je i danas, pored toliko informacija i tehnike koje nas svakodnevno zaokupljaju. Završnim druženjem s posebnom gošćom u OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić, u petak, 22. svibnja 2015. godine, realiziran je  dvomjesečni projekt “Da ne zabimo...  ponesimo va borši” s ciljem očuvanja nematerijalne  kulturne baštine, s naglaskom na mitsku narodnu predaju te osvješćivanja važnosti prenošenja na mlađe generacije kako bi se spriječilo nestajanje. Stoga je posebno važno upoznati učenike s vrijednošću narodnih priča s mitskim bićima i njihovom ulogom daljnjeg prenošenja i uključivanja u suvremeni život... Nastavak u Opširnije.


Sve je počelo s gostovanjem Tetra Tirena kada su učenici uživali u predstavi Preko grma, preko trna... s tematikom mitskih bića iz hrvatske narodne predaje.  

Šklolska knjižničarka Romina Miletić i učiteljica likovne kulture Davorka Vadanjel krenule su s realizacijom zamišljenih aktivnosti s učenicima od 6. do 8. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić u Čepiću.  Kreativnom izdradom torbi od recikliranog materijala, tj. novinskog papira i najlona kaširanjem te potom peglanjem, nastale su maštovite torbe, tzv. borše, kako je naziv u čakavskom dijalektu. Osnovna ideja je bila da se u borši svašta skriva te je svaka torba posebna i odaje osobnost pojedinca. Kako se u njoj spremaju razni “obični” predmeti, tako stanu i neobični dodaci, poput nekoliko zrna soli, ili nešto neobičnije. Odlučeno je  da torba ovogo puta, bude puna priča. U ovom slučaju narodnih priča prepuna mitskih bića.

Knjižničarka je u školu pozvala gđicu. Elis Baćac,  studenticu kroatistike i kulture u turizmu te je u suradnji s njom osmislila motivacijski sat za samostalni terenski rad učenika. Kako bi ih podrobnije uvela u svijet mističnih bića i priča, preslušali su njezinu  radijsku emisiju „Vila more letit sama, a štriga mora zet metlu“ o vilama i vješticama, nakon koje je uslijedio razgovor. Uz pretraživanje tematske literature, učenici su uz pomoć priča  poznatog istarskog autora Drage Orlića, čitali  tematske priče koje je autor zapisao radeći na terenskom istraživanju po Istri.

Učenici su dobili zadatak istražiti narativnu plodnost svojega kraja. Obratili su se starijim članovima svoje obitelji te su ih potom u školi zapisali. Saznali su mnogo priča o dobrim i lošim mitološkim bićima, a i sami su se sjetili, da su dok su bili mali, slušali o tome. Tako je  nastala mala brošura pod nazivom “Da ne zabimo...” najzanimljivijih kratkih priča s područja Općine Kršan i šire.

Uslijedile su pripreme za dugo očekivanu gošću, gđicu Elis Baćac koja je ove godine preuzela vodstvo u organizaciji Legendfesta u Pićnu. Ona je učenike na osebujan način uvela u svijet  najpoznatijih mističnih bića Istre i objasnila kako biti uspješan istraživač predaja.

Učenici su sa zanimanjem pratili predavanje o štrigama, morama, orcima i krsnicima koji su, kako im je gošća rekla, živjeli u selima među ljudima i bili prisutni cijelo vrijeme. Sve su priče nastale iz potrebe ljudi da objasne pojave koje su im se događale, a kako nisu bili učeni i nije bila razvijena znanost, objašnjavali su onako kako su znali i pritom dodavali neke svoje doživljaje i likove.

Važno je da te priče budu zapisane kako bismo ih otrgnuli od zaborava. Pa, da ne zabimo… i mi smo zapisali naše lokalne priče te ih u boršama možemo ponijeti dalje, u neke nove svjetove ili novim generacijama. 

Na kraju smo prezentirali radove na Legendfestu 2015. u Pićnu. Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 9. 9. 2015.

TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 140289
Ovaj mjesec: 3056
Ovaj tjedan: 1038
Danas: 51

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju