preskoči na sadržaj
Događanja

Posjetili smo pravu Dječju kuću i uživali u predstavi Mali princ

Prosinačke radosti nastavili smo realizacijom divne izvanučioničke nastave. Posjetili smo pravu Dječju kuću, golemu kuću, prekrasno uređenu, veselu i punu kreativnosti, u cijelosti namijenjenu – djeci, i to u Rijeci. Na ulazu nas je dočekala vesela voditeljica  Iva Marčelja te nas provela kroz cijelu priču. Lutkarske predstave, filmovi za djecu, mnoštvo dječjih knjiga, izložbe, kreativne radionice – sve to i još mnogo više – sadržaj je Dječje kuće koja nakon dvogodišnje izgradnje, krajem ožujka 2021. ponosno otvorila svoja vrata. Saznali smo da je preoblikom Ciglene zgrade bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić izrasla u Dječju kuću kvarta kulture. Vođeni pričom i dinamičnim pokretima, zavirili smo u svaki i najmanji  kreativni kutak ove kuće, a vjerujte kreative i maštovitosti ne nedostaje. Višenamjenske dvorane za igru i projekciju, radioničke prostorije, zelena mekana  prostorija Šume Striborove toliko su nas očarale da nismo ni shvatili da je već vrijeme za polazak. Poslušali smo i jednu posebnu priču u dječjoj knjižnici i ostavili svoj trag, svoje točke, …preporučujemo svima!

Požurili smo u riječki HNK Ivana pl. Zajca, sjeli smo u prepuni parter i prepustili se čaroliji „Malog princa“.  Malo je takvih priča o malom biću s asteroida B612 što nas iznova dirne, iz generacije u generaciju. Predstava nas je toliko dojmila da smo uživali svim svojim bićem u avanturama malog zlatokosog dječaka i pilota. Oduševljeni smo! Glumce smo ispratili glasnim i dugim  pljeskom, zaslužno. I vrijeme nas je poslužilo, ni jedna kap kiše u polasku i povratku. Moramo ponoviti, komentirali su naši mali učenici.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 12. 2022. 11:55

Uključili smo se online na Festival prava djece 2022.

Povodom Svjetskog dana djece, što se obilježava  svake godine 20. studenoga, uključili smo se on line u Festival prava djece. Sudjelovali smo s učenicima 5, 6., 7. i 8. razreda na SRO. Kao i lani, školska je knjižničarka, u suradnji s razrednicama i s učenicima, pogledala odabrane filmiće snimljene diljem hrvatskih dječjih filmskih klubova i udruga te otvorila  raspravu na neku od aktualnih tema o kojima progovara izabrani film: o različitostima, kako svojim ponašanjem utječeš na druge, ovisnost o tehnologiji, itd. Učenici su se rado uključivali i iznosili svoja mišljenja o zanimljivim temama.

Festival prava djece organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a s ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije o pravima djece preuzele zemlje svijeta. Festivalom se prije svega želi skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti za poticanje rasprava među djecom. Dječje stvaralaštvo važan je dio Festivala jer putem filmova djeca se obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 11. 2022. 12:40

Pozvali smo u goste glumačko-lutkarsku predstavu "Ah, ta lektira, ne da mi mira"

Može li lektira ipak biti zabavna zapitali smo se danas uz zabavno i poučno scensko djelo „Ah, ta lektira, ne da mi mira“. Povodom Mjeseca hrvatske knjige pozvali smo u goste lutkarsko-glumačku predstavu, nastalu u suradnji s kazalištem „Lutonjica Toporko“, iz Samobora, a za učenike od 1. do 5. razreda. Predstava kroz raspravu posložene sestrice Vanje i nestašnog brata Vekija prati pustolovine poznatih likova Crvenkapice i Petra Pana iz lektirnih naslova koji sebe i svoje priče nastoje spasiti od zaborava. Uz lutkarsko-glumačke elemente,  učenicima se na zanimljiv način predstavlja problem nečitanja u svijetu okruženom tehnologijom. Simpatični glumci na jednostavan su način približili učenicima poruku o  izgubljenoj vrijednosti  i važnosti  knjige koja je osnova za daljnji intelektualni i socijalni rast i razvoj djeteta. „Bilo je baš smiješno, zabavno i poučno“,  komentirali su učenici.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 11. 2022. 09:59

Bili smo na terenskoj nastavi u Labinu

Prekrasno vrijeme pratilo nas je na današnjoj terenskoj nastavi u Labinu. Prvu aktivnost posvetili smo Mjesecu hrvatske knjige. U Gradskoj knjižnici Labin srdačno su nas dočekale knjižničarke Silvia i Slavica. Ostavili smo stvari u garderobi i ušli u svijet mašte u šarolikom dječjem odjelu. Knjižničarka Slavica upoznala nas je s odjelima gradske knjižnice, raznim knjigama, pravilima ponašanja te ponudila prvašićima besplatno članstvo na godinu dana kao poticaj za čitanje. Jedva smo dočekali novu priču. Ovaj put o uljuđenom vuku koji je naučio čitati svojom upornošću. Prolistali smo nove slikovnice i za kraj druženja s obzirom na današnji Svjetski dan animiranog filma, pogledali smo animirani film Riblja škola.

Park skulptura Dubrova mnogima je omiljeno mjesto za šetnju. Mi smo se danas uz stručno vodstvo likovne umjetnice Marine Rajšić upoznali s pojedinim skulpturama Mediteranskog kiparskog simpozija te na tren postali mali umjetnici uz njezine smjernice na likovnoj radionici na Bijeloj cesti.

Posljednji punkt posvetili smo našem projektu Uz obilje radosti, djeca će zdravo odrasti. U Tvornici za preradu ribe Arbacommerce d.o.o pratili smo put ribe od hladnjače do prerade, isprobali zasoljene inćune i shvatili da su iznenađujuće ukusni. Malo smo virnuli u komore na - 18 stupnjeva uz stručno vodstvo voditeljica Sare i Luciane pa se vratili. U školi smo još dugo prepričavali o dojmovima, a likovne radove izložit ćemo na školskom panou.

Srdačno zahvaljujemo svim našim suradnicama na svim današnjim aktivnostima: Silviji i Slavici iz Gradske knjižnice, Renati i Marini iz Mediteranskog kiparskog simpozija te Sari i Luciani iz Arbacommerce d.o.o.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 10. 2022. 18:20

Rješavali smo on line Nacionalni kviz za poticanje čitanja

U Mjesecu hrvatske knjige 2022., učenici 5. i 6. razreda, sa školskom knjižničarkom, sudjelovali su u on line Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Nacionalni kviz za poticanje čitanja,  kao jedan od središnjih programa manifestacije, ove je godine nosio naziv Nije lako kad si mlad, nastavno na ovogodišnju temu posvećenu mladima, naslovljenu Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Uz online izvore informacija učenici su otkrivali zanimljivosti o tri knjige: Pošta za Li, Elizabete Končić Trlek, Krive su Seka i Seka, Zorana Pongrašića i  Oblak čvoraka, Ivane Šojat. Učenici su, rješavajući kviz, mogli puno naučiti o knjigama i njihovim autorima, temama o kojima pišu, likovima, a vođeni načelima medijske pismenosti i ogromnog virtualnog prostora koji nudi provjerene informacije koje su korisne i zanimljive djeci. Uzbuđeno čekamo završnu svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kada će se javno izvlačiti glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole. Kviz se realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj i u suradnji s Gradskom knjižnicom Subotica.

 # Misli na sebe – čitaj!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2022. 11:31

Mjesec hrvatske knjige otvorili smo čitanjem dijalektalne poezije uz gošću Željku Fonović

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i ususret literarnom natječaju Ca je ča, pozvali smo u goste spisateljicu Željku Fonović. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige tematski je  posvećen mladima te se naglaskom na  knjigu i čitanje želi ukazati na specifična obilježja današnjih mladih. Naša gošća, autorica brojnih pjesama,  ponudila nam je svoju, prepunu škrinju vrijednih pjesama, „Škrinju od valora“,  te nam kroz razgovor približila svoj pjesnički svijet.  Čitajući pjesmice vezane za djetinjstvo i mladenaštvo, iz prvog djela njezine zbirke, otkrivala nam je pomalo djeliće svoga djetinjstva i mladenaštva pa smo tako imali priliku porazgovarati o prvim pjesmicama, motivaciji, prvim učiteljicama koje su utjecale na njezino stvaralaštvo, o obitelji,  prvim prijateljstvima i odlasku u srednju školu. Kako je i sama velik dio svoga života provela kao učiteljica, našim je učenicima dala nekoliko korisnih savjeta o pisanju i motivaciji. Učenici su sudjelovali  čitanjem pjesmica, a i sami su se imali prilike okušati u stvaranju čarolije, asocijacijama na Željkine riječi. Dugo ćemo pamtiti njezine poučne riječi i stihove, a vjerujemo da je ostavila trag, i da su učenici u njezinim pričama pronašli  svoje riječi, asocijacije, iz svojih „škrinja besid“, kako nam je Željka rekla, a koje će im poslužiti u stvaranju nekih novih pjesmica i priča. Hvala Vam, Željka, bilo nam je emotivno i poučno!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 10. 2022. 12:13

Labinska autorica Josipa Milevoj predstavila nam je svoju novu slikovnicu o brijunskoj slonici

Povodom Svjetskog dana životinja i uvodno u Mjesec školskih knjižnica ugostili smo u školi našu prijateljicu, spisateljicu Josipu Milevoj. Ove godine s novom pričom, kao što je obećala našim učenicima u prošlogodišnjem gostovanju. Predstavila nam je prekrasnu slikovnicu „Cecilija i slonica Lanka“, posvećenu brijunskoj slonici koja je ove godine slavila svoj 50. rođendan. Priču o posebnoj slonici koja je 1974. godine stigla na brijunsko otočje, kao dar premijerke Indire Gandhi pokojnom predsjedniku Josipu Brozu Titu, učenici su sa zanimanjem slušali, a saznali su i pregršt informacija o slonovima, inteligentnim i divnim životinjama, ali nažalost ugroženoj vrsti pa je dobro razgovarati o zaštiti. Zanimljivosti o slonici Lanki izvrsno su nam se uklopile u ovogodišnji kurikulum jer ćemo je na proljeće imati prilike i upoznati. Jedva čekamo!

Josipa nam je otkrila da je priča nastala spontano, proljetos, nakon što je nekoliko sati provela sa slonicom na Brijunima, a za izvrsne ilustracije zaslužna je učenica 8. razreda OŠ Ivo Lole Ribara, Lucia Bolčić koja je surađivala s autoricom. Za kraj, zanimljivo je i da je autorica svoju slikovnicu promovirala ljetos na Brijunima, povodom Tjedna slonova i proslave 50. rođendana slonice Lanke. Hvala, Josipa, bilo nam je poučno, zabavno, zanimljivo i toplo.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 10. 2022. 12:59
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 115962
Ovaj mjesec: 935
Ovaj tjedan: 74
Danas: 43

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju