preskoči na sadržaj
Događanja

Pazinski srednjoškolci oduševljeni školom u Šušnjevici

Četrdesetak srednjoškolaca iz Pazinskog kolegija - klasične gimnazije, u pratnji svojih profesora,  posjetili su u četvrtak, 11. svibnja PŠ Šušnjevica,  u okviru svoje terenske nastave.

Nakon uvodnog prigodnog govora ravnateljice Mirele Vidak, učiteljica Dianora Radola pozdravila ih je na vlaškom jeziku. Naglasak susreta  je bio na vlaškom, istrorumunjskom ili žejanskom govoru kojega su srednjoškolci željeli upoznati .

Učenice 5. razreda Lana Stepančić i Karla Levak,  predstavile  su zanimljivu prezentaciju o prvim tragovima vlaškog ili žejanskog jezika u našem zavičaju, a potom su pogledali film Vlaška limba – nematerijalna kulturna baština moga zavičaja o brojnim aktivnostima naših učitelja i učenika vezanima za očuvanje, revitalizaciju i popularizaciju toga jezika. Film je  pripremila knjižničarka Romina Miletić. Za kraj su im učenice iz PŠ Šušnjevica kazivale Himnu Šušnjevici.

Učenici i profesori Pazinskog kolegija nisu krili oduševljenje predstavljenim programom i prekrasno opremljenim prostorom škole. Posebno su ih razveselile i fritule kojima smo ih počastili.

Na rastanku se već dogovarao i novi susret. Pa zaželimo im unaprijed još jednu dobrodošlicu.

Foto-galerija: Pazinski srednjoškolci u PŠ Šušnjevici

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 5. 2017. 15:06

U PŠ Šušnjevica održano Županijsko stručno vijeće učitelja razredne nastave

Pedesetak učiteljica razredne nastave osnovnih škola Labinštine okupilo se u utorak, 25. travnja 2017. u obnovljenoj područnoj školi u Šušnjevici. Prostore budućeg zavičajnog muzeja svečano smo uredili i ukrasili poljskim cvijećem. Povod je bio Županijski stručni skup učitelja razredne nastave kojeg vode i  organiziraju učiteljice Đurđica Martinčić i Gordana Fable.

Na samom početku sve prisutne učiteljice pozdravila je prigodnim riječima ravnateljica Mirela Vidak, dipl. uč.  RN zaželjevši  svima  ugodan boravak i kvalitetan rad, a sve u cilju edukacije i osnaživanja učitelja za unaprjeđenje rada s najmlađom školskom populacijom. Istaknula je da su učitelji razredne nastave siguran i  čvrst temelj na kojemu se mogu izgraditi kvalitetne promjene u svim  ostalim segmentima odgoja i obrazovanja djece. Govorila je o očuvanju istrorumunjskog, vlaškog ili žejanskog jezika te o nadasve uspješnoj suradnji s predstavnicima rumunjskog veleposlanstva....Nastavak u OPŠIRNIJE.

Foto-galerija: ŽSV_za učitelje razredne nastave u Šušnjevici

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 4. 2017. 14:18

Uključili smo se u manifestaciju Noć knjige 2017.

 I mi smo „zagrlili vikend“ i pridružili se najduljoj kulturnoj noći u Hrvatskoj pod nazivom Noć knjige 2017. Manifestacija koja obuhvaća Dan hrvatske knjige (22. travnja) te Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja),  šesta po redu, u središte svojega interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći barem na trenutak skrenuti pozornost na ljepotu i značenje pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja. Ove se godine održavala od 21. do 24. travanja u čak 234 grada i mjesta širom zemlje s više od 500 sudionika u 1057 različita programa i prodajnih akcija koji su obuhvatili najmlađe i najstarije, školarce i studente, bicikliste, kvizomane, profesionalne pripovjedače i zahvalne slušače, čitače od stila i bibliofile raznih profila. Nastavak u Opširnije.

Foto-galerija: Noć knjige 2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2017. 14:26

I ponovo gosti na Radio LAbinu

I ove smo nedjelje bili gosti Radio Labina. Naše cure iz PŠ Šušnjevica: Kristi Tončetić, Sara Bako, Enmari i Stefani Grožić s učiteljicom Dianorom Radola predstavile su se svojim pjesmicama na vlaškom, istrorumunjskom jeziku i malo popričale o novobnovljenoj školici. Erika Valčić iz 4. razreda otkrila je mnogo zanimljivih detalja iz svojeg sela, a Karla Levak je zasvirala na harmonici. Voditelj Josip Knapić zadovoljno im je zahvalio, nakon što su pozdravile svoje prijatelje i obitelj.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 4. 2017. 12:55

Obilježili smo Svjetski dan pripovijedanja u PŠ šušnjevici

Ljepoti otkrivanja neistraženih svjetova, pod nazivom Svjetski dan pripovijedanja koji se obilježava 20. ožujka, priključili smo se ove godine u prekrasno obnovljenoj PŠ Šušnjevica. Veselim školarkama su naše vrijedne sestre Ani i Natali Krajcar, na svoj način pripovijedale priču Kako je nastalo Čepićko jezero, i to na vlaškom, žejanskom  ili istrorumunjskom jeziku, a sve u okviru projekta očuvanja vlaškog jezika, nematerijalnog kulturnog dobra. Odjenule su prekrasne haljinice te poput vila pričalica uz malo čarobnog praška prenijele glas o divu koji je zbog ljubavi pustio vodu iz svoje kade te je tako nastalo Čepićko jezero. Priča je nastala na satu hrvatskog jezika prema ideji učenika Franka Belčića iz 8. razreda, a onda smo je odlučili oslikati na satovima likovnoge kulture i udahnuti joj život u dramskom izričaju na jezičnoj grupi. Male drugašice i trećašice razveselile su se pričom te zabavile u pomalo bajkovitom okružju.

Riječ je o globalnoj proslavi umijeća usmenoga pripovijedanja, a slavi se svake godine na proljetni ekvinocij. Toga dana ljudi diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče na brojnim jezicima i na brojnim mjestima, tijekom dana i noći. Sudionici dijele svoje priče i nadahnuća, učeći jedni od drugih i stvarajući međusobne kontakte.

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 28. 3. 2017. 14:32

Bili smo gosti na Radio Labinu

Leana Rade, David Ravnić te Ani i Natay Krajcar bili su gosti na Radio Labinu. U emisiju Užonci našega kraja pozvao ih je gospodin Josip Pino Knapić, voditelj i urednik dugogodišnje popularne emisije. Naši su se učenici, nakon početne treme, odlično snašli te kad su krenuli u eter, priča je tekla. Učenici su, osim što su čitali svoje nagrađene  literarne radove na čakavskom narječju i na vlaškom s raznih natječaja, odgovarali na pitanja o omiljenim osobama, doživljajima i događajima  u školi i u obitelji. Na kraju su pozdravili  svoje obitelji, prijatelje, omiljene učiteljice i ravnateljicu. Iduće nedjelje najavljujemo emisiju s učenicama iz PŠ Šušnjevica te s Karlom Levak i Erikom Valčić. Slušajte ih u 11.00 na valovima Radio Labina.

Foto-galerija: Užonci našega kraja

R.M.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 3. 2017. 14:11

Uz Dane hrvatskoga jezika

U tjednu obilježavanja Dana hrvatskog jezika (11. – 17. 3.) u školskoj knjižnici je održano predavanje o pedesetoj godišnjici objavljivanja Deklaracije i o nazivu i položaju hrvatskog jezika te su se učenici  5. razreda nakon razgovora o povijesti hrvatskog jezika i važnosti učenja hrvatskog standarda poigrali jezičnim igrama. Najuspješniji su bili nagrađeni čokoladom. Dani hrvatskog jezika obilježavaju se s ciljem isticanja  važnosti očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i upoznavanja učenika  s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i sjajnom jezičnom poviješću.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 3. 2017. 14:33

U Labinu - u Kinu i Narodnom muzeju

U petak, 13. ožujka 2017. godine , učenici od 4. do 8. razreda sa svojim razrednicima i učiteljima uputili su se u Labin na terensku nastavu. U Kinu Labin prisustvovali su projekciji hrvatskog igranog filma za djecu  Anka Brazilijanka, snimljenog  prema istoimenom romanu Mate Lovraka. Bajkovit svijet djevojčice Anke smješten u ruralni krajolik početkom prošloga stoljeća pratili su sa zanimanjem. Na kraju je svih raznježila topla poruka o iskrenoj  ljubavi koja sve pobjeđuje. Potom su se uputili u najoriginalniji  muzej u Hrvatskoj, proglašenog 2005. godine  prema jednom od najpoznatijih svjetskih turističkih vodiča. U obilazak stalnog postava, smještenog na 575 m ², vodio ih je g. Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin. Naučili su sve od prvog pisanog spomenika u kojem se spominje ime grada preko narodne nošnje, glazbala, govora,  najvažnijih djelatnosti do namještaja iz 18. stoljeća i obitelji istaknute stanovnice grada Giuseppine Martinuzzi. Najuzbudljivije im je bilo u podrumu gdje je  uređen  vjerni prikaz rudarskih hodnika u dužini od 150 metara  koji obuhvaća sva karakteristična obilježja rudnika, uključujući izvorne zvukove snimljene u originalnom rudniku. Iako neplanirano, s obzirom na vrijeme,zaustavili su se i  u Gradsku galeriju te  pogledali  postavljenu izložbu "Antun Motika 1902. – 1992., izbor iz stalnog postava Zbirke Antun Motika Pula". Nekima je to bio prvi posjet labinskom muzeju i galeriji.  Zanimljivo prijepodne u kojem su učenici puno naučili.

Foto-galerija: Kino Labin i Narodni muzej Labin

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 3. 2017. 09:30

U Puli povodom Dana sjećanja na Holokaust

Sjeti se sve ljepote koja je oko tebe i budi sretan, prisjetila nas je s velikog platna trinaestogodišnja Anne Frank, židovska djevojčica, simbol  borbe ne samo protiv nacizma, nego i protiv nečovječnosti u svakom obliku, a u najnovijoj filmskoj adaptaciji Dnevnik Anne Frank,  promoviranog u kinu Valli povodom Dana sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. U petak, 27. siječnja 2017. godine, naši su osmaši u društvu učenika i učitelja iz Potpićna, punih 128 minuta pratili dojmljivu priču o  djevojčici rođenoj u Frankfurtu koja se s obitelji preselila u Amsterdam nakon dolaska Hitlera te tamo provela najteže ratne godine skrivajući se u potkrovlju jedne kuće i zapisujući jedan od najpotresnijih dnevničkih zapisa. 

Nakon filma,  posjetili su Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije kako bi pratili  predavanje gospodina Marija Turića. Zanimljivo predavanje popraćeno je demonstracijom pokusa  iz područja svjetlosti i topline. Prepuni dojmova, naši su osmaši  poželjeli još takvih sadržaja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 2. 2017. 11:54

Dan dječje radosti

Ususret blagdanu  krenuli smo svečanim programom pod nazivom Dan dječje radosti 2016. Posljednjeg dana nastave u  1. obrazovnom razdoblju, u petak 23. prosinca 2016. godine,  ugrijali smo se uz pjesmice Malog i Velikog školskog zbora pod mentorstvom učiteljice Sandre, a nastavili prigodnim stihovima, scenskim igrama i recitacijama svih učenika škole pod budnim okom posebno učiteljica mlađih razreda: Mikele, Jasminke, Mirjane i Dianore te Alenke iz Produženog boravka, a i učiteljica stranih jezika Romine i Leticije te knjižničarke Romine.  Za kraj smo se razveselili plesom, i to zumbom, pod mentorstvom  voditeljice Monike Derossi  Crnogorac. Uz osmijeh, radost, svjetlost i ljubav stigao nam je i Djedica te donio darove svim učenicima. Na kraju smo sve zaokružili fotografiranjem uz Djedicu. Ho, ho, ho….

Program u OPŠIRNIJE, a fotografije pogledajte pritiskom na link ispod.

UGODNE, MIRNE I TOPLE BLAGDANE I SRETNU NOVU 2017. GODINU ŽELE UČENICI I DJELATNICI OŠ IVAN GORAN KOVAČIĆ - ČEPIĆ

FOTO-galerija: Dan dječje radosti 2016

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 12. 2016. 10:24

Ugostili smo Čarobnjaka u zagrljaju djece

U našoj je školici danas (23.12.) nastupio gospodin Silvestar, umjetnik  iz Šibenika koji je zabavljao sve učenike i učitelje od prvog do šestog razreda izvodeći  mnoštvo zanimljivih i veličanstvenih mađioničarskih trikova. U predstavi Čarobnjak u zagrljaju djece asistirali su mu i naši učenici: Antonio i Deni. Naučio nas je i mnoštvo   vrlo vrijednih poruka: ne kladi se – sve ćeš u životu izgubiti, ne pij alkohol i ne puši cigarete, ne drogiraj se – živi život u radosti i znanju koje stječeš jer ti znanje nitko ne može oduzeti i sa znanjem možeš sve!

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 27. 12. 2016. 09:41

Učili smo o animaciji u Kinu Labin i družili se s mališanima DV Pjerina verbanac

U četvrtak, 15. prosinca 2016. godine učenici 5. i 6. razreda su sat hrvatskoga jezika i SRO proveli u Kinu Labin u pratnji učiteljice hrvatskoga jezika, pripravnice  i knjižničarke. Imali su priliku učiti o animaciji od jednog od najpoznatijih filmskih animatora Hrvatske, Filipa   Gašparovića Melisa. Filmska radionica o metodologiji izrade 3D modela, pripreme modela za animaciju (rigging), animaciju istih, montiranje filma i ubacivanje animacija u film organizirali su POU Labin u suradnji s Laboratorijem kulture – FELIX iz Zagreba. Na kraju je autor  predpremijerno prikazao inserte crtanog autorskog filma Mrav koji priprema za HRT.  Cilj ove radionice je  proširivanje edukacije učenika o filmskom mediju i  pobuđivanje  interesa  za  daljnje bavljenje tim medijem.

Prije radionice družili su se s malim veselim vrtićarcima DV Pjerina Verbanac  u Labinu. Nastavak u OPŠIRNIJE.

Foto-galerija: U DV Pjerina Verbanac i na radionici o animaciji
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 12. 2016. 15:51

Osmaši na sajmu knjiga u Puli i u Kino Valli

U srijedu, 7. prosinca, učenici 8. razreda su u pratnji školske pedagoginje Nade Švraka  i knjižničarke Romine Miletić posjetili sajam knjiga u Puli i Kino Valli. U potrazi za dobrom knjigom za osobnu biblioteku obišli su Sa(n)jam knjige u Puli u Domu hrvatskih branitelja, a potom su u Kinu Valli gledali nagrađivani dokumentarni film Web Junkies – ovisnici o internetu. Film o ovisnosti su učenici pratili u sklopu Filma u školi, programa kojeg Kino Valli provodi za učenike osnovnih i srednjih škola u svrhu edukacije o filmu. Povodom Mjeseca ovisnosti  prikazali su prigodan film snimljen u Kini nakon istraživanja ovisnosti o internetu u jednom centru za rehabilitaciju. Ovaj dugometražni dokumentarni film istražuje osebujne aspekte globalnog trenda ovisnosti o internetu kroz priču o trojici kineskih tinejdžera koje kamere prate od njihova ulaska u rehabilitacijski centar, tijekom tromjesečnog razdoblja odvikavanja, pa sve do odlaska kući. Redateljice Shosh Shlam i Hilla Medalia predstavljaju obje strane velike podjele, i nesretne roditelje koji ne znaju kako izaći na kraj s djecom koja po više od 10 sati dnevno provode igrajući World of Warcraft, i usamljenih tinejdžera koji traže izlaz iz vlastite izolacije u virtualnom svijetu. 

R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 12. 12. 2016. 14:42

Lana stepančić - naša pobjednica na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja

Tri učenika petog razreda - Nataly Krajcar, Lana Stepančić i Nikola Terković  riješili su 31. listopada 2016. godine on line Nacionalni kviz za poticanje čitanja u organizaciji Knjižnica Grada Zagreba. Ove je godine zadatak bio pročitati tri zanimljive knjige: Bio sam pas i ostao sam Pepe Puh, Ljeto za pamćenje Mire Gavrana te Krugovi na vodi Snježane Babić Višnjić. Učenici su učestvovanjem ušli u izvlačenje koje je bilo organizirano krajem listopada 2016. u Hrvatskom centru za dječju knjigu, tijekom Mjeseca hrvatske knjige. Iz svake narodne i školske knjižnice izvlači se jedan pobjednik...nastavak u OPŠIRNIJE.

LINK: NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

LINK: POPIS POBJEDNIKA

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 12. 2016. 13:42

Riješili smo on line Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Tri učenika petog razreda - Nataly Krajcar, Lana Stepančić i Nikola Terković  riješili su danas, na Međunarodni dan školskih knjižnica (31.10.), on line Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji organizira Knjižnice Grada Zagreba uz suradnike svake godine povodom Mjeseca hrvatske knjige. Ove je godine zadatak bio pročitati tri zanimljive knjige: Bio sam pas i ostao sam Pepe Puh, Ljeto za pamćenje Mire Gavrana te Krugovi na vodi Snježane Babić Višnjić. Učenice su tijekom rujna i listopada čitale knjige kako bi mogle pristupiti rješavanju kviza. Predstavili su svaki po jedan naslov te izrazili svoja najvažnija zapažanja. Svi su se složili da knjige uopće ne moraju biti dosadne kao što tvrdi većina tinejđera. Naime, preporučili bi ih svima za čitanje jer su aktualne i poučne -  svaka na svoj način. Ima li boljeg načina za obilježavanje ovog važnog dana koji ove godine pada zadnjeg ponedjeljka u listopadu, a obilježava se od 1997. godine.

R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 10. 2016. 18:07

Druženje s Katijom Romac - Vilom Pričalicom

U petak, 21. listopada družili smo se s Vilom Pričalicom u Gradskoj knjižnici u Labinu. Učenici 1. razreda s učiteljicom Jasminkom Zahtila i knjižničarkom Rominom prisustvovali su veselom druženju sa zagrebačkom autoricom dječjih knjiga, Katijom Romac koja je na zanimljiv i originalan način predstavila svoju edukativnu knjigu - slikovnicu Zajc Ivek. Kostimirana energična autorica svojim je nastupom zabavila sve prisutne, a oduševljeni učenici uzvraćali su joj veselim osmjesima. Za kraj fotografirali smo se za uspomenu. Susret je organiziran povodom Mjeseca hrvatske knjige za sve učenike nižih razreda.

R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 10. 2016. 17:15

I ja sam član Gradske knjižnice

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici 1. razreda sa svojom su učiteljicom danas  posjetili Gradsku knjižnicu Labin u pratnji knjižničarke Romine. Svojim sudjelovanjem u programu Gradske knjižnice „I ja sam član GK“ dobili su besplatno članstvo na godinu dana. Knjižničarka Slavica upoznala ih je s dječjim odjelom te razgovarala o ponašanju u knjižnici i ophođenju s knjigama. Imali su prilike razgledati prekrasne slikovnice, razne enciklopedije za djecu a i one velike ozbiljne knjige. Prepoznali su i neke koje imaju u školskoj knjižnici. Posebno im se svidjela priča Uljuđeni vuk koje im je knjižničarka pročitala, a za kraj su uživali u crtiću Riblja škola. 

Foto-galerija: Mjesec hrvatske knjige 2016.

R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 10. 2016. 17:10

Mjesec hrvatske knjige 2016.

Mjesec knjige i ove je godine na kreativan način posvećen čitanju i knjigama. Centralna  tema i moto ovogodišnje manifestacije je Čitam 100 na sat.

Počeo je 15. listopada 2016. godine svečanim programom u  knjižnici u Šibeniku koja obilježava  950 godina od prvog spomena grada u ispravi vladara hrvatske države – kralja Petra Krešimira IV. i 150. obljetnicu Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku te 400 godina od objave knjige Fausta Vrančića Machinae novae. Više o svemu možete doznati slijedom na link  KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA

Mnogim aktivnostima bit će obilježen i u našoj Gradskoj knjižnici u Labinu, a u nekim njihovim programima ćemo i mi sudjelovati. Evo programa: LINK: GRADSKA KNJIŽNICA LABIN

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2016. 13:38

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2016

Dragi učenici!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige, kao i svake godine. Organizatori su Knjižnice Grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice  s mediotekom. Ove će se godine provoditi pod nazivom Čitam sto na sat. Knjižničarka je nabavila potrebne knjige i ove godine, a dođete li u knjižnicu saznat ćete sve potrebne informacije. Što trebate pročitati i ostale informacije saznajte pritiskom na link ispod.

http://www.kgz.hr/hr/za-mlade/nacionalni-kviz-za-poticanje-citanja-1621/1621

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 10. 2016. 14:21
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Srpanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • Glas Istre
 • Novi foji

Lokalni mediji

Ostalo


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju