preskoči na sadržaj
Događanja

Književni susret "Kapelin" povodom Mjeseca dječje knjige

U utorak, 9 travnja 2024. našu su školu posjetile autorice dječje slikovnice „Kapelin“. Ugostili su ih učenici od 1. do 6. razreda, a povodom Mjeseca dječje knjige, u organizaciji školske knjižničarke Romine. Katarina Brajdić Divšić, Ana Dundara Pajić i Majda Milevoj Klapčić, tri učiteljice, udružile su svoje kreativne snage i predstavile svoju autorsku slikovnicu „Kapelin“, običnu priču o neobičnom Labinjanu kroz interakciju s učenicima. Uz zanimljivu pitalicu i odjevni vremeplov, učenici su se kroz priču o dječaku Matiji upoznali sa životom i djelom velikog istarskog reformatora i najpoznatijeg Labinjana - Matiji Vlačiću Iliriku. Slikovnica kroz rubriku „Jeste li znali?“ donosi i mnoge zanimljivosti i manje poznate činjenice o vremenu u kojem je ovaj velikan živio i radio koju su naši učenici doživjeli poput male avanture, uz pomoć autorica. Autorice su za kraj nagradili velikim pljeskom jer kako kažu, bilo im je jako dojmljivo i jedva čekaju ponovni dolazak s novom slikovnicom.

 Zahvaljujemo Katarini, Ani i Majdi te Leni iz nakladničke kuće Ljevak bez čije pomoći ne bismo mogli realizirati susret.

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 4. 2024. 12:13

Najavljujemo književni susret u Mjesecu dječje knjige

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 4. 2024. 10:32

U Mjesecu hrvatskoga jezika obilježili smo Međunarodni dan materinskoga jezika

Materinski jezik je prvi jezik s kojim se susrećemo. Njime se najbolje služimo i najlakše sporazumijevamo, a svakom čovjeku najljepši je i najvrjedniji te smo i mi odlučili proslaviti Međunarodni dan materinskoga jezika u Mjesecu hrvatskoga jezika, od 21. veljače do 17. ožujka. Uz posebne goste i njihove materinske jezike, rumunjski, engleski i španjolski, svečanost je poprimila  internacionalnu razinu.

Prva  nam se predstavila gospođa Susan Wilson koja dolazi iz Velike Britanije, odnedavno stanovnica Čepića i naša draga nasmijana susjeda. Hrvatski tek uči pa su naše učenice 8. razreda,  Nikolina i Loreley, u razgovoru  na engleskom jeziku saznale da je slučajno izabrala Čepić za svoj budući dom, najviše zbog prijaznih ljudi, ukusne hrane i neužurbanog života. Ovdje joj se sve sviđa, a najteže se snalazi s jezikom, a pogotovo s čakavskim dijalektom, no svi bar malo razumiju engleski.

Eleni i Roko, učenici 6. i 7. razreda ugostili su gospođu Fefi Gonzalez iz Španjolske. Temperamentna Fefi u tren je zaokupila pažnju, naučila sve učenike predstaviti se na španjolskom iako je priznala koliko joj je teško bilo naučiti hrvatski jezik pa tako još i danas glagole koristi u „infinitiv“, kako ona simpatično otkriva. Za kraj nas je animirala uz ples Macarena.

Gosti iz Rumunjske česti su u našoj školi zbog istrorumunjskog ili vlaškog jezika,  koji se govori u obližnjoj Šušnjevici, a mi se godinama trudimo otrgnuti ga od zaborava zbog čega je proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. Gospođa Silvia Giorgiu, lektorica pri Katedri za rumunjski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i gospodin Eduard-Corneliu Nicolescu, administrator u Veleposlanstvu Rumunjske u Zagrebu predstavili su nam svoja zanimanja, tradicionalne običaje Rumunjske u razgovoru na engleskom jeziku, a potom su učenicima održali zanimljivu radionicu izrade tradicionalne martenice -  rukotvorine izrađene od crvenih i bijelih vunenih niti te porukom dobrih i pozitivnih osjećaja i očekivanja. Izrada martenice je rumunjski kulturni običaj povezan s 1. ožujkom, kako nam je pojasnila gospođa Silvia, sačuvan od davnih vremena kako bi se proslavio početak proljeća ali se smatra i srećonošom.

U isto vrijeme u holu škole održala se izložba posvećena poznatim Rumunjima koji su svojim iznimnim postignućima u glazbi, književnosti, slikarstvu, sportu i povijesti zaslužili svoje mjesto među najznačajnijim osobama rumunjske nacionalnosti, ali su ostavili i neizbrisiv trag cijelom čovječanstvu. Samo neki od njih su izumitelj Aurel Vlaicu, gimnastičarka Nadia Comăneci, književnica i aktivistica za prava žena Sofia Nădejde, slikar Nicolae Grigorescu, povjesničar Nicolae Iorga, skladatelj George Enescu te mnogi drugi.

Jezici su neprocjenjivo blago i zato imamo obavezu čuvati ih, naglasila je naša ravnateljica Mirela Vidak, u prigodnom govoru, te je za kraj, recitirala pjesmu na čakavskom dijalektu „Dica su lipota svita“. Uspješnim prijevodom pjesmice na engleski završili smo današnju manifestaciju utemeljenu 1999. godine pri Organizaciji za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCU).

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 3. 2024. 11:28

Valentinovo tradicionalno obilježavamo i slavimo...

Danas je u našoj školi bilo sve prepuno ružičaste i crvene boje, srca i slatkiša, a sve povodom Dana zaljubljenih ili Valentinova. Od jutra su uzbuđena srca pogledavala crveni poštanski sandučić koji je cijeli tjedan stajao u školskom hodniku i primao slatke, drage, posebne, šarene, prijateljske, zaljubljene poručice ili pisamca jer pravi je trenutak za reći nekome da ti je važan/važna, uputiti gestu, zahvaliti za prijateljstvo ili jednostavno napisati što je ljubav. Uzbuđenje je poraslo kada smo na Zaljubljenom satu otvorili sandučić. Lijepe i zaljubljene poruke je poštar Amor podijelio u tišini, a mudre misli o ljubavi  pročitali smo na glas. Dodali smo i zrnca lijepih poznatih misli, nekoliko zaljubljenih pjesmica, a nasmijali smo se zaljubljenim vicevima. Za kraj, plesali smo prateći ritam energične pjesme.

Sat nam je prošao u trenu. A tek je 14.00 sati, ostaje cijelo popodne za lijepi potez, gestu, zahvalu ili pisamce, … važnoj osobi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 2. 2024. 14:00

Uspješno smo sudjelovali na općinsko-gradskom LiDraNu 2024.

Općinsko-gradsko literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo učenika, LiDraNo 2024., organizirala je škola domaćin OŠ „Vitomir Širola-Pajo“ Nedešćina u četvrtak, 8. veljače. Naši  vrijedni učenici zasjali su na maloj pozornici Doma „Poldrugo Valentin“ pred punom publikom i izabranim Povjerenstvom, u kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva. Naše dvije najmlađe učesnice iz PŠ Šušnjevica Leona Flegar i Alesija Načinović, pod mentorstvom učiteljice Alenke Brenković kazivale su poeziju Ševina jutarnja pjesma, Grigora Viteza i Tri nonice, Draga Gervaisa. Petašica Leona Mart kazivala je dijalektalnu pjesmu Ča se moren poć igrat?, autorice Mirele Vidak, a šestašica Eleni Fable monolog Školska zadaća, autorice Anite Šojat, obje pod mentorstvom knjižničarke Romine Miletić.

Veoma uspješno  sudjelovali smo u kategoriji literarnog stvaralaštva te su tri rada naših učenika razredne nastave predložena za županijsku razinu. Čestitamo Diegu Načinoviću, učeniku 2. razreda, na literarnom radu  Zvončar, pod mentorstvom učiteljice Alenke Brenković iz PŠ Šušnjevica te učeniku 4. razreda Kristanu Rovišu iz PŠ Kršan, na radu Moj otac. Rad je nastao pod mentorstvom učiteljice Mirjane Rabar kao i literarni rad Zašto sunce?, učenika 4. razreda Bartola Vukića, iz  PŠ Kršan.

Čestitamo našim učenicima i učiteljicama te im želimo puno uspjeha na županijskom, u Puli!

Eleni Fable, Leona Mart, Diego Načinović, Leona Flegar, Alesija Načinović i učiteljica Alenka Brenković

Kristan Roviš i Bartol Vukić

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 2. 2024. 12:37

Za radio emisiju "Mali svijet velikih misli" predstavili smo projektne aktivnosti "Priče iz košnice"

Četvrtak je vrijeme za Mali svijet velikih misli na Radio Istri pa je novinarka Marina Mejak gostovala u našoj školi, u srijedu, 7. veljače kako bi snimila materijal za novu emisiju. Naši marljivi učenici, pod vodstvom učiteljice Ive Rukavina, voditeljice ovogodišnjeg zavičajnog projekta te učiteljice Mikele Banko Lukšić predstavili su naše projektne aktivnosti  „Priče iz košnice“. Emisija je emitirana ovog četvrtka, a možete je čuti OVDJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 2. 2024. 12:53

Neponovljivo blagdansko iskustvo na terenskoj nastavi u Rijeci

Napokon mjesec kojeg djeca željno iščekuju cijele godine, o njemu razmišljaju i znatiželjno propitkuju.  Prosinačko jutro bez kiše, ponedjeljak, 4. prosinca, učenici RN sa svojim učiteljicama i knjižničarkom doživjeli su neponovljivo blagdansko iskustvo na terenskoj nastavi u Rijeci. U sklopu Rijeka Adventa posjetili su ekskluzivnu poslovnicu Poštanskog ureda Djeda Mraza kao sastavni dio njegove centralne poštanske infrastrukture iz kojeg će pisma koja su učenici pažljivo napisali i maštom obojili, putovati na Sjeverni pol ekspresnom sobovskom linijom. Djed Mraz ih je u svom uredu i osobno dočekao te su mu na uho šapnuli svoje želje, a  uz simpatične vilenjake i dodatna iznenađenja Plodina, sve je poprimilo čaroban sjaj, a da sve bude „vidljivo“ pobrinuo se Foto Kurti.

Kratko su prošetali riječkim Adventom, divili se najvećim kuglicama na najvećem boru, predahnuli na Klupici božićnih uspomena, pojeli fritule i obišli šarolike adventske kućice, a sve kao uvod u još jednu sjajnu priču, Božićnu priču Charlesa Dickensa, u režiji Renate Carole Gatica i izvedbi malih i velikih glumaca  Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Planetarno poznata priča o Ebenezeru Scroogeu, škrtom direktoru banke i tri božićna duha, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dirljiva je lekcija o istinskim ljudskim vrijednostima. Otvorenih srca, i još prepuni dojmova te sniježnih kazališnih pahulja, ušli smo u autobus i krenuli u školu.

A prosinačka čarolija je tek počela…

 

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 12. 2023. 12:22

Povodom Svjetskog dana djece uključili smo se u on line 15. Festival prava djece

Povodom Svjetskog dana djece, koji se obilježava  svake godine 20. studenoga, uključili smo se, on line, u 15. Festival prava djece. Sudjelovali smo s učenicima 5., 6. , 7. i 8. razreda na satovima SRO. Nakon odgledanih kratkih  filmova, snimljenih diljem hrvatskih dječjih filmskih klubova i udruga, školska knjižničarka je sa učenicima realizirala tematske radionice na jednu od aktualnih tema o kojima progovara izabrani film. Ovogodišnji Festival posvećen je temi: Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme! Učenici su se rado uključivali i iznosili svoja mišljenja o zanimljivim temama.

Festival prava djece organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a s ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije o pravima djece preuzele zemlje svijeta. Festivalom se prije svega želi skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti za poticanje rasprava među djecom. Dječje stvaralaštvo važan je dio Festivala jer putem filmova djeca se obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive.

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 11. 2023. 09:59

Pohvaljeni učenici na jubilarnom završnom natječaju "Ca je ča"

Jubilarnim književnim susretom Gradska knjižnica Labin organizirala je završnicu literarnog natječaja Ca je ča. Pjesnička večer, domoćoj besedi u čast,  okupila je dijalektalne pjesnike, učenike i njihove mentore te mnogobrojne ljubitelje lijepe pisane riječi, dijalektalne poezije na jedinstvenoj i prepoznatljivoj cakavici i čakavici. Između  54 pristiglih učeničkih radova, i radovi naših učenika su zapaženi i pohvaljeni. Pohvalnice su dobili Leon Rade, za rad Nonetova fotelja  i Dora Rade, za rad Ulike, uz mentoricu Sanju Celić, Sara Juran za rad Pozno leto uz mentoricu Mirjanu Rabar te Matej Krajcar za rad Balota s mentoricom Stefani Floričić. Čestitke učenicima i mentoricama!

Tekst: R.M.     Foto: M.R., S.C., S.F.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2023. 14:24

Kako žive pčele - o Pričaonici za učenike razredne nastave

Školska knjižničarka je u listopadu organizirala prve satove  Pričaonice, za učenike nižih razreda, a u suradnji s učiteljicama RN. Program je to za učenike nižih razreda s ciljem poticanja čitanja, a  vezan za naš ovogodišnji zavičajni projekt „Priče iz košnice“. Aktivnost terapeutskog pripovijedanja priča, ove godine na temu pčela, nakon čega  učenici crtaju, izrađuju likove od raznih materijala, bave se origami ukrasima ili glume.

Za početak, slušali su priče iz raznih dijelova svijeta iz knjige Kako žive pčele, autorica M. Butterfield i V. Mineker, a nakon toga istraživali u dječjoj enciklopediji o pčelama, a utora P. Socha, zanimljivosti iz svijeta pčela, rješavali rebuse, odgovarali na pitanja. Najviše ih je oduševio tzv. ples pčela kojima pčele komuniciraju, a iznenadio način na koji pčele vide svijet, u ultraljubičastom svjetlu. Pričaonica će se nastaviti zanimljivim pričama nekoliko puta tijekom školske godine.

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 11. 2023. 10:21

Projektna aktivnost stvaranja priče o pčelama iz grčke mitologije

Školska knjižničarka je u suradnji sa učiteljicom hrvatskog jezika, a tijekom Mjeseca hrvatske knjige, započela malu projektnu aktivnost, stvaranja priče, a u sklopu zavičajnog projekta „Priče iz košnice“.  Učenici 7. razreda, istraživali su zanimljivosti o pčelama, a nakon što su slušali priču iz grčke mitologije o Zeusu i pčelama, stvarali svoju priču sa zadanim elementima. Najzanimljiviju priču, prema razrednom odabiru, ilustrirat će i snimiti video. Plan je priču prevesti na vlaški, talijanski i engleski u suradnji sa učiteljicama stranog jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 11. 2023. 11:07

Uključili smo se u on line Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023. Pronađeni u prijevodu

U  Mjesecu hrvatske knjige 2023., manifestacije poticanja čitanja i slavljenja knjiga uključili smo se  u Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove godine nosi naziv Pronađeni u prijevodu. Uz zanimljive online izvore informacija, učenici od 5. do 8. razreda, su  učili i rješavali  on line kviz, na satovima hrvatskog jezika, uz pomoć školske knjižničarke Romine Miletić, na teme o tri knjige: Alexander von Humboldt, njemačkih autora  Volkera Mehnerta i Claudie Lieb (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković), Nahoče iz Wammerswalda, nizozemskog autora Stefana Boonena  (s nizozemskog prevela Svetlana Grubić Samaržija) te Tajni vrt, engleske autorice Frances Hodgson Burnett  (s engleskoga preveo Ivan Ott).

Popis finalista objavljen je u petak 3. studenog, a na popisu se iz naše škole nalazi Vito Zrinšćak, učenik 7. razreda

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program. Vitu želimo puno sreće u završnom izvlačenju sretnih dobitnika i dobitnica ovogodišnjih nagrada!

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 11. 2023. 13:02

Drugaši i trećaši o rječnicima povodom Mjeseca hrvatske knjige

U Mjesecu hrvatske knjige učenici drugog i trećeg  razreda PŠ Kršan sa školskom knjižničarkom učili su o raznim vrstama rječnika, tražili nepoznate riječi na talijanskom i engleskom jeziku (jezicima koje uče) te tražili značenje na hrvatskom jeziku. Na kraju su izradili jednu stranicu rječnika s riječima koje počinju njihovim slovom imena. Ideja o rječnicima nastavlja se izvrsno na ovogodišnju manifestaciju Mjeseca knjige koja  nosi naziv Književnost bez granica!, a cilj je ukazati na važnost prevoditelja. Podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2023. 10:43

Ugostili smo Josipa Vretenara, lokalnog spisatelja, ususret Mjesecu hrvatske knjige

Ususret Mjesecu hrvatske knjige, manifestacije kojom slavimo knjige i čitanje, ugostili smo danas gospodina Josipa Vretenara, iz Nove Vasi koji nam je predstavio svoje literarne uratke na čakavskom narječju. Potaknuti njegovim sudjelovanjem na ovogodišnjoj manifestaciji Pićonski feroli i feralići, pozvali smo ga da nam otkrije kako nastaju ove lijepe pitke priče u pjesmi koje su učenici sa zanimanjem slušali. Djelić tradicije i običaja su tako sačuvane u njegovim pjesmama od zaborava, a nadamo se da će ih naši učenici još dugo čuvati u srcu. Saznali smo, u razgovoru s učenicima, da gotovo svaka familija u okolici posjeduje i neki  posebni predmet što ga gospodin Josip izrađuje u slobodno vrijeme, od saponele do lopatice za tartufi, malo umjetničko djelo izrađeno s ljubavlju. Naši učenici od 3. do 8. razreda počastili su ga svojim prvim uratcima na zavičajnom govoru te dobili veliki pljesak, a vjerujemo kako će ih ovaj susret potaknuti na daljnje literarno stvaralaštvo jer kako nam je rekao gospodin Josip - za sve se najde vremena, samo treba bit strpljiv i uporan. Veliko hvala na gostovanju, a kad pjesme jednom budu u knjigi, vidimo se ponovo!

Tekst: R.M.   Foto: M.B.L., J.Z.    

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 10. 2023. 14:06

Prvaši u školskoj knjižnici povodom Dječjeg tjedna

U školskoj knjižnici prvaši su sa svojim učiteljicama boravili tijekom Dječjeg tjedna. Veseli su se uz priču Točka, autora P.H.Reynoldsa. Priču o neobičnoj djevojčici Vašti koja je otkrila svoj talent za crtanje sasvim slučajno uz pomoć svoje učiteljice ispričala im je školska knjižničarka, a potom su otkrivali svoje talente u razgovoru. Kako bi zaokružili ovaj lijepi školski sat, učenici su, po uzoru na djevojčicu iz priče, izrazili svoj likovni talent u točkicama.

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 10. 2023. 10:35
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 134792
Ovaj mjesec: 1164
Ovaj tjedan: 77
Danas: 1

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju