preskoči na sadržaj
Događanja

Neponovljivo blagdansko iskustvo na terenskoj nastavi u Rijeci

Napokon mjesec kojeg djeca željno iščekuju cijele godine, o njemu razmišljaju i znatiželjno propitkuju.  Prosinačko jutro bez kiše, ponedjeljak, 4. prosinca, učenici RN sa svojim učiteljicama i knjižničarkom doživjeli su neponovljivo blagdansko iskustvo na terenskoj nastavi u Rijeci. U sklopu Rijeka Adventa posjetili su ekskluzivnu poslovnicu Poštanskog ureda Djeda Mraza kao sastavni dio njegove centralne poštanske infrastrukture iz kojeg će pisma koja su učenici pažljivo napisali i maštom obojili, putovati na Sjeverni pol ekspresnom sobovskom linijom. Djed Mraz ih je u svom uredu i osobno dočekao te su mu na uho šapnuli svoje želje, a  uz simpatične vilenjake i dodatna iznenađenja Plodina, sve je poprimilo čaroban sjaj, a da sve bude „vidljivo“ pobrinuo se Foto Kurti.

Kratko su prošetali riječkim Adventom, divili se najvećim kuglicama na najvećem boru, predahnuli na Klupici božićnih uspomena, pojeli fritule i obišli šarolike adventske kućice, a sve kao uvod u još jednu sjajnu priču, Božićnu priču Charlesa Dickensa, u režiji Renate Carole Gatica i izvedbi malih i velikih glumaca  Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Planetarno poznata priča o Ebenezeru Scroogeu, škrtom direktoru banke i tri božićna duha, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, dirljiva je lekcija o istinskim ljudskim vrijednostima. Otvorenih srca, i još prepuni dojmova te sniježnih kazališnih pahulja, ušli smo u autobus i krenuli u školu.

A prosinačka čarolija je tek počela…

 

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 12. 2023. 12:22

Povodom Svjetskog dana djece uključili smo se u on line 15. Festival prava djece

Povodom Svjetskog dana djece, koji se obilježava  svake godine 20. studenoga, uključili smo se, on line, u 15. Festival prava djece. Sudjelovali smo s učenicima 5., 6. , 7. i 8. razreda na satovima SRO. Nakon odgledanih kratkih  filmova, snimljenih diljem hrvatskih dječjih filmskih klubova i udruga, školska knjižničarka je sa učenicima realizirala tematske radionice na jednu od aktualnih tema o kojima progovara izabrani film. Ovogodišnji Festival posvećen je temi: Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme! Učenici su se rado uključivali i iznosili svoja mišljenja o zanimljivim temama.

Festival prava djece organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a s ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije o pravima djece preuzele zemlje svijeta. Festivalom se prije svega želi skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti za poticanje rasprava među djecom. Dječje stvaralaštvo važan je dio Festivala jer putem filmova djeca se obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 24. 11. 2023. 09:59

Pohvaljeni učenici na jubilarnom završnom natječaju "Ca je ča"

Jubilarnim književnim susretom Gradska knjižnica Labin organizirala je završnicu literarnog natječaja Ca je ča. Pjesnička večer, domoćoj besedi u čast,  okupila je dijalektalne pjesnike, učenike i njihove mentore te mnogobrojne ljubitelje lijepe pisane riječi, dijalektalne poezije na jedinstvenoj i prepoznatljivoj cakavici i čakavici. Između  54 pristiglih učeničkih radova, i radovi naših učenika su zapaženi i pohvaljeni. Pohvalnice su dobili Leon Rade, za rad Nonetova fotelja  i Dora Rade, za rad Ulike, uz mentoricu Sanju Celić, Sara Juran za rad Pozno leto uz mentoricu Mirjanu Rabar te Matej Krajcar za rad Balota s mentoricom Stefani Floričić. Čestitke učenicima i mentoricama!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2023. 14:24

Kako žive pčele - o Pričaonici za učenike razredne nastave

Školska knjižničarka je u listopadu organizirala prve satove  Pričaonice, za učenike nižih razreda, a u suradnji s učiteljicama RN. Program je to za učenike nižih razreda s ciljem poticanja čitanja, a  vezan za naš ovogodišnji zavičajni projekt „Priče iz košnice“. Aktivnost terapeutskog pripovijedanja priča, ove godine na temu pčela, nakon čega  učenici crtaju, izrađuju likove od raznih materijala, bave se origami ukrasima ili glume.

Za početak, slušali su priče iz raznih dijelova svijeta iz knjige Kako žive pčele, autorica M. Butterfield i V. Mineker, a nakon toga istraživali u dječjoj enciklopediji o pčelama, a utora P. Socha, zanimljivosti iz svijeta pčela, rješavali rebuse, odgovarali na pitanja. Najviše ih je oduševio tzv. ples pčela kojima pčele komuniciraju, a iznenadio način na koji pčele vide svijet, u ultraljubičastom svjetlu. Pričaonica će se nastaviti zanimljivim pričama nekoliko puta tijekom školske godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 11. 2023. 10:21

Projektna aktivnost stvaranja priče o pčelama iz grčke mitologije

Školska knjižničarka je u suradnji sa učiteljicom hrvatskog jezika, a tijekom Mjeseca hrvatske knjige, započela malu projektnu aktivnost, stvaranja priče, a u sklopu zavičajnog projekta „Priče iz košnice“.  Učenici 7. razreda, istraživali su zanimljivosti o pčelama, a nakon što su slušali priču iz grčke mitologije o Zeusu i pčelama, stvarali svoju priču sa zadanim elementima. Najzanimljiviju priču, prema razrednom odabiru, ilustrirat će i snimiti video. Plan je priču prevesti na vlaški, talijanski i engleski u suradnji sa učiteljicama stranog jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 11. 2023. 11:07

Uključili smo se u on line Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2023. Pronađeni u prijevodu

U  Mjesecu hrvatske knjige 2023., manifestacije poticanja čitanja i slavljenja knjiga uključili smo se  u Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Ove godine nosi naziv Pronađeni u prijevodu. Uz zanimljive online izvore informacija, učenici od 5. do 8. razreda, su  učili i rješavali  on line kviz, na satovima hrvatskog jezika, uz pomoć školske knjižničarke Romine Miletić, na teme o tri knjige: Alexander von Humboldt, njemačkih autora  Volkera Mehnerta i Claudie Lieb (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković), Nahoče iz Wammerswalda, nizozemskog autora Stefana Boonena  (s nizozemskog prevela Svetlana Grubić Samaržija) te Tajni vrt, engleske autorice Frances Hodgson Burnett  (s engleskoga preveo Ivan Ott).

Popis finalista objavljen je u petak 3. studenog, a na popisu se iz naše škole nalazi Vito Zrinšćak, učenik 7. razreda

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. 11. 2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program. Vitu želimo puno sreće u završnom izvlačenju sretnih dobitnika i dobitnica ovogodišnjih nagrada!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 11. 2023. 13:02

Drugaši i trećaši o rječnicima povodom Mjeseca hrvatske knjige

U Mjesecu hrvatske knjige učenici drugog i trećeg  razreda PŠ Kršan sa školskom knjižničarkom učili su o raznim vrstama rječnika, tražili nepoznate riječi na talijanskom i engleskom jeziku (jezicima koje uče) te tražili značenje na hrvatskom jeziku. Na kraju su izradili jednu stranicu rječnika s riječima koje počinju njihovim slovom imena. Ideja o rječnicima nastavlja se izvrsno na ovogodišnju manifestaciju Mjeseca knjige koja  nosi naziv Književnost bez granica!, a cilj je ukazati na važnost prevoditelja. Podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2023. 10:43

Ugostili smo Josipa Vretenara, lokalnog spisatelja, ususret Mjesecu hrvatske knjige

Ususret Mjesecu hrvatske knjige, manifestacije kojom slavimo knjige i čitanje, ugostili smo danas gospodina Josipa Vretenara, iz Nove Vasi koji nam je predstavio svoje literarne uratke na čakavskom narječju. Potaknuti njegovim sudjelovanjem na ovogodišnjoj manifestaciji Pićonski feroli i feralići, pozvali smo ga da nam otkrije kako nastaju ove lijepe pitke priče u pjesmi koje su učenici sa zanimanjem slušali. Djelić tradicije i običaja su tako sačuvane u njegovim pjesmama od zaborava, a nadamo se da će ih naši učenici još dugo čuvati u srcu. Saznali smo, u razgovoru s učenicima, da gotovo svaka familija u okolici posjeduje i neki  posebni predmet što ga gospodin Josip izrađuje u slobodno vrijeme, od saponele do lopatice za tartufi, malo umjetničko djelo izrađeno s ljubavlju. Naši učenici od 3. do 8. razreda počastili su ga svojim prvim uratcima na zavičajnom govoru te dobili veliki pljesak, a vjerujemo kako će ih ovaj susret potaknuti na daljnje literarno stvaralaštvo jer kako nam je rekao gospodin Josip - za sve se najde vremena, samo treba bit strpljiv i uporan. Veliko hvala na gostovanju, a kad pjesme jednom budu u knjigi, vidimo se ponovo!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 10. 2023. 14:06

Prvaši u školskoj knjižnici povodom Dječjeg tjedna

U školskoj knjižnici prvaši su sa svojim učiteljicama boravili tijekom Dječjeg tjedna. Veseli su se uz priču Točka, autora P.H.Reynoldsa. Priču o neobičnoj djevojčici Vašti koja je otkrila svoj talent za crtanje sasvim slučajno uz pomoć svoje učiteljice ispričala im je školska knjižničarka, a potom su otkrivali svoje talente u razgovoru. Kako bi zaokružili ovaj lijepi školski sat, učenici su, po uzoru na djevojčicu iz priče, izrazili svoj likovni talent u točkicama.

Tekst i foto: R.M.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 10. 2023. 10:35
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Prosinac 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 127545
Ovaj mjesec: 212
Ovaj tjedan: 111
Danas: 10

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju