preskoči na sadržaj
Tijekom godina

Stare - nove igre Vijest ima dokument u privitku

Projekt se provodio tijekom školske godine 2016./17. Aktivnosti su se provodile jednom mjesečno, pri čemu su svaki mjesec učenici svih razreda (u dvije skupine-niži i viši razredi) bili upoznati sa igrama kroz prošlost ovog kraja do recentnijih, no zanemarenih igara, te provodili školski sat primjenjujući naučeno. Projekt je namijenjen  upoznavanju učenika sa igrama koje su igrali njihovi roditelji/bake i djedovi, te sa zanimljivim igrama, a koje su kasnije mogli koristiti tijekom školskih odmora, slobodnih sati i prilikom druženja sa vršnjacima. Primjeri igara: Gumi-gumi (laštik), Crna kraljica 1, 2, 3, Mlin, Podmornica, Fortuna, Špekule (špikule, frnje), itd. U početne sate je planirano i uključivanje roditelja ili djedova/baka u demonstraciji igara iz prošlosti. Za svaku mjesečnu aktivnost realizirane su 1 do 2 igre koje su vodili učitelji. Učenici su izradili i plakate na temu povijesti igara, realizirana je i posjeta mališanima u labinski dječji vrtić te demonstracija naučenog. Nekoliko puta godišnje učenici nižih razreda sastajali su se kako bi se zajedno družili i učili nove igre sa svojim učiteljicama razredne nastave, a pozivani su i gosti iz lokalne zajednice. 

Na kraju školske godine uz prezentaciju projekta, održani su i turniri u stolnom tenisu, briškuli i boćanju te su mještani demonstrirali nekoliko starih igara. Projekt je proveden s ciljevima:  poticanja kreativnog i konstruktivnog provođenja slobodnog vremena (alternativa pojačanom interesu za pasivno provođenje vremena na online igricama), poticanje aktivnih, zdravih i prosocijalnih načina izvannastavnih aktivnosti, jačanja suradnje sa roditeljima/obitelji učenika uključivanjem u projekt, njegovanja baštine kroz učenje igara koje su u prošlosti bile specifične za geografsko područje, međugeneracijsko i međuvršnjačko povezivanja, poticanja fair-playa. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 9. 2017. 13:02

Divovska slikovnica

Divovska slikovnica projekt je učiteljice hrvatskoga jezika, likovne kulture i knjižničarke. Namijenjen je učenicima viših razreda s namjenom poticanja međusobne suradnje, razvijanja svijesti o bogatstvu vlastitog jezika i kulturne baštine, poticanja svijesti o potrebi očuvanja tradicijskih vrijednosti, a s ciljevima razvijanja stvaralačkog i kreativnog rada, bogaćenja jezičnog i likovnog izričaja, razvijanje  svijesti o očuvanju narodne baštine i tradicije.

Projekt je realiziran kroz dvije školske godine (2015./16. i 2016./17.). Učenici su na satovima interpretacije bajki, odnosno stvaranja legendi, nakon što su napisali svoje priče sa zadanim likovima iz narodne predaje, o divovima, u suradnji s učiteljicom likovne kulture ilustrirali  izabrane dvije  najbolje priče te su tako nastale slikovnice. Povodom svečanosti otvaranja obnovljene škole u Šušnjevici, s knjižničarkom  i voditeljicama Jezične grupe su dramatizirali tekst  jedne za izvođenje scenskog djela. Pri tom su priču i preveli na istrorumunjski, vlaški jezik.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 9. 2017. 12:43

Živimo bajku – projekt učenika i učitelja mlađih razreda u 2015./16.

Naše su učiteljice Mikela, Davorka, Mirjana i Jasminka osmislile projekt Živimo bajku za učenike mlađih razreda s ciljevima: poticanja razvoja interesa za bajke najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, razvoja sposobnosti doživljavanja i razumijevanja bajki Šuma Striborova, Regoč i Ribar Palunko i njegova žena,   Ivane Brlić Mažuranić, bogaćenje rječnika učenika kroz interpretaciju djela te dramatizaciju prizora iz bajki uz  razvoj empatije kroz oživljavanje u različite likove iz bajki. U početku su se učenici čitanjem upoznali s bajkama, a na satovima hrvatskog jezika, lektire, medijske kulture upoznavali su se kroz razne aktivnosti s likovima i razgovarali na temu, interpretirali, prepričavali i dramatizirali. U školi su pozvali u goste i profesionalne glumce kako bi uživali u Ribaru Palunku, a  i sami su glumili. Tijekom školske godine organizirale su i matematičke igre. Za kraj su realizirali posjet Ivaninoj kući bajke u Ogulinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 10. 2016. 14:13

ETwinning projekt „Začinimo nastavu“

ETwinning projekt  pod nazivom „Začinimo nastavu“ realiziran je školske godine 2015./16.  s partnerskom školom Angela Besedenjaka u Sloveniji. Voditeljica projekta bila je Iva Rukavina, učiteljica prirode i biologije koja je u suradnji s ostalim učiteljima naše škole realizirala mnogobrojne aktivnosti tijekom školske godine, a sa učenicima viših razreda. Njezina je uloga bila i koordinacija projektnih aktivnosti s partnerom – školom u Sloveniji te je uređivala Twinspace. Mnogobrojne aktivnosti realizirane su u školi, a i putem Skype-a:

- Istraživali smo samoniklo začinsko bilje u svom kraju u rujnu, 2015. godine...

U OPŠIRNIJE, pročitajte sve o projektu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 9. 2016. 13:53

Da ne zabimo... ponesimo va borši

Mnogo je priča koje su naši stari pričali jednom, prije mnogo godina, kada bi se okupili oko ognjišta. S koljena na koljeno, s koljena na koljena, ... usmena predaja živa je i danas, pored toliko informacija i tehnike koje nas svakodnevno zaokupljaju. Završnim druženjem s posebnom gošćom u OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić, u petak, 22. svibnja 2015. godine, realiziran je  dvomjesečni projekt “Da ne zabimo...  ponesimo va borši” s ciljem očuvanja nematerijalne  kulturne baštine, s naglaskom na mitsku narodnu predaju te osvješćivanja važnosti prenošenja na mlađe generacije kako bi se spriječilo nestajanje. Stoga je posebno važno upoznati učenike s vrijednošću narodnih priča s mitskim bićima i njihovom ulogom daljnjeg prenošenja i uključivanja u suvremeni život... Nastavak u Opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 9. 2015. 12:11

Završen projekt „Izradi, zaradi, posadi“

Udruga Bioteka u suradnji s trgovačkim lancem Emmezeta organizirala je natječaj za osnovne škole u kojem razredi trebaju osmisliti projekte zaštite okoliša ili prirode u školi i/ili sredini u kojoj žive. Šesti  razredi odlučili su se prijaviti te su osmislili projekt „Izradi, zaradi, posadi“. Uočivši nedostatak zelenila, ali i cvjetnog šarenila u školskom dvorištu kao i problematiku stvaranja velike količine otpada, odlučili su spojiti ove dvije teme u jedan projekt. Nakon što je projekt prošao prvi krug natječaja šestaši su krenuli u akciju. Nastavak u Opširnije.

Foto-galerija: Projekt Izradi, zaradi, posadi

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 4. 2015. 13:48

Zeleni fond

Učenici Ekološke grupe pod vodstvom učiteljice prirode i biologije Ive Rukavine školske  godine 2012./13. bili su posebno aktivni u projektu Zeleni fond. Projekt je zamišljen s ciljem jačanja ekološke svijesti među učeničkom populacijom, poticanja ljubavi prema prirodi, ukazivanja na potrebe zaštite okoliša i prirode te uređenja školskog dvorišta.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 4. 2014. 10:09

Kuhajmo! Jezik?

Hranom najprije podmirujemo osjećaj gladi, ali i slavimo život,  iskazujemo ljubav, njome volimo i njegujemo sebe, iskazujemo gostoprimstvo ili zahvaljujemo, pokazujemo dobre manire. Razgovarajući tako o hrani rodila se ideja o projektu Kuhajmo! Jezik?  Nastajao je čitavu školsku godinu 2011./12., a rad je učenika i nastavnika Jezične grupe OŠ Ivan Goran Kovačić.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 4. 2014. 10:07

Naše niti Vijest ima dokument u privitku

Na samom početku  školske godine  2011./2012. u Osnovnoj  školi Ivan Goran Kovačić Čepić i Osnovnoj  školi Vladimira Nazora Potpićan,  osmislili smo projekt nazvan «Naše niti» - Od pređe do umjetničkog djela. Temeljni cilj projekta, koji smo provodili cijele školske godine, je očuvanje narodne baštine, procjenjivanje vlastitih životnih uvjeta te uočavanje raznolikosti događaja i društvenih pojava u prošlosti i sadašnjosti.

Aktivnosti koje smo provodili dale su neprocjenjivi  doprinos  unaprjeđenju kvalitete  poučavanja kao i razini znanja  učenika u obje škole. Kroz različite sadržaje i aktivnosti, upoznali smo se s tradicijskim i suvremenim načinima korištenja vune. Striža, pranje, češljanje, predenje i filcanje, zatim pletenje i tkanje vune - aktivnosti su koje su nas vodile do same  završnice projekta koje  su se sastojale od stvaranja vunenih kreacija.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 4. 2014. 10:03

S predsjednikom na kavu ili nešto drugo

U nedjelju, 24. listopada 2010. učenici OŠ Ivan Goran Kovačić sa svojim učiteljicama posjetili su predsjednika države, Ivu Josipovića, na Pantovčaku. Susret s predsjednikom  realiziran je u sklopu školskog projekta „S predsjednikom na kavu ili nešto drugo“ koji su za školski kurikulum osmislile učiteljice Davorka Vadanjel, Romina Licul, pedagoginja škole Nada Švraka te učiteljica Marina Hrvatin.

Učenici su prigodnim programom predstavili svoju školu, uspjehe na natjecanjima te projekte koje provode s ciljem očuvanja istrorumunjskog govora, posebnosti ovoga kraja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 4. 2014. 10:00

Ispod duge

Nismo li svi  bar jednom poželjeli protrčati ispod duge? Moramo priznati da je teško odoljeti čaroliji i mističnosti njezinih boja.

U osnovnoj školi „ Ivan Goran Kovačić“ Čepić, grupa entuzijasta pokušala je 1. prosinca 2009. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s posebnim potrebama (3.12.) učiniti nemoguće i protrčati ispod duge. Jesu li uspjeli?

  Projekt naziva „Ispod duge“ koji se tog dana održao u našoj školi osmislile su pedagoginja Nada Švraka, učiteljica likovne kulture Davorka Vadanjel te knjižničarka Romina Miletić. Ispod duge kroz kreativnu i zabavnu likovno-glazbeno-scensku radionicu odvažilo se protrčati petero štićenika Centra „Liče Faraguna“ iz Labina,  u pratnji ravnateljice Sunčane Jokić i defektologinje Jasmine te učenici viših razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Čepić.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 4. 2014. 09:57

Projekt Ribe

… i gledam more gledam more zlato,

     tako je o moru pisao jedan od najpoznatijih   hrvatskih pjesnika Josip Pupačić. Naravno, more i morske dubine vječna su inspiracija mnogih umjetnika, ali i oaza mira, opuštanja, izazova i strasti za mnogobrojne obične smrtnike. Što to more čini tako mističnim i posebnim? Možda njegov miris, šum, prostranstvo ili njegovo bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Naravno, odgovor se nalazi u savršenom spoju svega navedenog i još milijunima sitnica.

 

 

 
  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 4. 2014. 09:55
 


TražilicaKalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 65073
Ovaj mjesec: 3069
Ovaj tjedan: 367
Danas: 20

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je za vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju