preskoči na sadržaj
Z rucakima po vlaškim putima

Z rucakima po vlaškim putima zavičajni projekt je školske godine 2022./23. Okosnica programa bit će učenje osnovnih pojmova i izraza na vlaškom (istrorumunjskom) jeziku, pjevanje tradicionalnih pjesama, kazivanje brojalica i recitacija te promicanje i valorizacija vlaškog u vidu kraćih literarnih radova (poezija, kratka proza). Jedna od okosnica bit će i istraživanje ruta „Putevima kontrabanda“ i pješačenje jednim dijelom rute i to od Šušnjevice do pruge. Cilj projekta je upoznati učenike s društveno povijesnim značajem te tradicijskom kulturom Šušnjevice i okolice te razvijanje svijesti o vrijednostima vlaškog jezika, kao posebnost zavičaja te kreativno izražavanje učenika.

Projekt je namijenjen svim učenicima škole kroz pojedine aktivnosti u kojima istražuju, prikupljaju, promatraju, uče, bilježe, slušaju, izrađuju, analiziraju i demonstriraju, čime se utječe na razvoje učeničkih sposobnosti, jačanje potrebe za samostalnim učenjem i cjeloživotnim obrazovanjem. Kroz razne projektne aktivnosti namjera je proširiti znanja učenika o povijesti podneblja u kojem žive, kulturnoj baštini i običajima te tradiciji zavičaja. Namjena projekta je njegovanje zavičajnosti u širem interkulturalnom i multikulturalnom kontekstu, senzibiliziranje učenika za upoznavanje i njegovanje tradicijskih običaja kao posebnosti svoga kraja te prezentacija široj javnosti.

Koordinator projekta je Mikela Banko Lukšić uz vanjske suradnike: Viviana Brkarić i Valter Stojšić.

Projektne aktivnosti provodit će se sa svim učenicima škole, a u sklopu nastavnih predmeta, satova razrednika, grupa izvannastavnih aktivnosti (Moj svijet , Istrorumunjski govor, Likovna grupa, Kreativka, Pjevački zbor), dodatne nastave prirode i društva od 1. do 4. razreda, susreta, posjeta, terenske nastave te obilježavanja prigodnih tematskih dana ili svečanosti. Nakon prve uvodne aktivnosti na kojoj će razrednici na satovima razrednika učenicima predstaviti sadržaj i cilj zavičajnog projekta, uslijedit će nove aktivnosti i to:

- povodom obilježavanja Dana rumunjskog jezika (23.9.) realizirat će se posjet lutkarskoj predstavi (marionete)u izvođenju studenata iz Bukurešta ( Circolo Rijeka) te radionica izrade vlastite lutke prema pozivu Udruge Rumunja - posjet Ekomuzeju „Vlaški puti“- učenici viših razreda

- povodom obilježavanja Međunarodnog dana pješačenja realizirat će se pješačenje dijelom tematske staze „Putevima kontrabanda“ ( od Šušnjevice do pruge uz stručno predavanje Valtera Stojšića) - svi učenici

- pripovijedanje tradicijskih priča na vlaškom jeziku te likovno izražavanje na temu priče - učenici od 1. do 4. r.

- dokumentarni film na vlaškom jeziku „Gromača“- učenici od 5. do 8.r. - upoznavanje s osnovnim pojmovima na vlaškom jeziku iz početnice Pošnjin ganej vlaški - na satovima razrednika i satovima INE - svi učenici

- dizajn unikatnih eko ruksaka s prigodnim porukama na vlaškom jeziku u suradnji s Centrom za inkluziju Labin- na satovima likovne kulture i likovne grupe – svi učenici

- pjevanje tradicionalnih pjesama na vlaškom jeziku u sklopu pjevačkog zbora (veliki) i GK i INE (maleni)

- završna priprema projekta za predstavljanje potonjeg na Festivalu zavičajnosti. Svaka projektna aktivnost će se pratiti fotografiranjem i snimanjem u cilju izrade konačne prezentacije.

Z rucakima po vlaškim putima - aktivnosti

Predstavili smo se na Festivalu zavičajnosti u Fažani

Trg Sv. Kuzme i Damjana, u Fažani, u petak, 19. svibnja, bio je u znaku vrijednih radova brojnih učenica i učenika iz cijele Istre, realiziranih u sklopu Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije, projekta  kojeg je Istarska županija pokrenula 2014. godine s ciljem valorizacije zavičaja i tradicije IŽ. Između 45 prijavljenih škola, našli smo se i mi, troje učenika Lucijan Valčić, Roko Štroligo i Leona Runko pod vodstvom učiteljice Mikele  Banko Lukšić. Predstavili smo naš zavičajni projekt „Z rucakima po vlaškemi puti“ i šarenu lepezu aktivnosti kojima smo se bavili ove školske godine vezanih za kontraband.

Nakon pripreme ukrasnog štanda s likovnim uratcima, uslijedio je kulturno-umjetnički program učenika OŠ Fažana i  podjela Zahvalnica i knjige D. Dukovskog  „Istra – kratka povijest dugoga trajanja“ učesnicima. Zanimljive crtice o Fažani saznali smo u kratkim pričama prilikom obilaska pod stručnim vodstvom djelatnica iz TZ Fažana. Razmijenili smo iskustva i saznali nove činjenice o našem zavičaju promatrajući  primjere dobre prakse učenika i učitelja istarskih škola, a u školu smo ponijeli lijepe dojmove.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 5. 2023. 14:06

Realizacija likovne aktivnosti u okviru zavičajnog projekta "Z rucakima po vlaškim putima"

U okviru zavičajnog projekta "Z rucakima po vlaškim putima", učenici razredne nastave s učiteljicama realizirali su likovnu aktivnost planiranu kurikulumom. Motive kontrabanda nanosili su posebnim bojama za tkaninu na ruksake koje su za tu priliku izradile osobe s invaliditetom iz Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 5. 2023. 14:00

Predstavili smo zavičajni projekt za Radio Istru, slušajte nas!

Odmah smo je prepoznali po ugodnom glasu s Radija Istre. U goste nam je danas stigla Marina Mejak, novinarka. Lijepo smo se družili i rado  predstavili naš ovogodišnji zavičajni projekt „Z rucakami po vlaškemi puti“. Ništa vam više nećemo otkriti… samo ukratko...

Slušajte nas, u subotu, 29. travnja 2023., u 13.30, na frekvencijama Radio Istre, u emisiji „Mali svijet, velikih misli“, na 96.9 FM.

RADIO EMISIJA

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 4. 2023. 12:48
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 136595
Ovaj mjesec: 1341
Ovaj tjedan: 256
Danas: 50

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju