preskoči na sadržaj
Očuvanje jezika

Očuvanje jezika

Uz ime naše škole OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić,  neraskidivo i trajno  vezalo se   ime jednog skoro zaboravljenog jezika. Jezika kojeg nazivamo istrorumunjski, vlaški ili žejanski. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo ga je na Listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine krajem 2007. godine.

O JEZIKU IZ ENCIKLOPEDIJE: Istarska enciklopedija

Prvi susret učenika naše škole s Istrorumunjskim govorom bio je daleke 2004. godine. Učitelji i učenici Osnovne škole «Ivan Goran Kovačić» Čepić su s namjerom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana i  promoviranja  tjelovježbe među djecom iskoristili prigodu da taj dan obilježe na jedan posve osebujan način.

Umjesto školskim torbama opremili su se sportskim ruksacima i krenuli pješke prema naselju Brdo, udaljeno oko 5 km od škole, s namjerom realizacije nekoliko ciljeva, a to su prvenstveno pješačenje, upoznavanje krajolika užeg zavičaja i susret s ljudima koji govore jedan, za neke posve neobičan i nepoznati,  istrorumunjski govor.

Pješačenje je, iako naporno jer put vodi uzbrdo, prošlo u šali i pjesmi. Pred sam cilj među mlađim učenima zavladali su umor i trunčice iscrpljenosti. No, vidik koji se pružao razbistrio je i oduševio i najumornije.

No, veliko čuđenje i interes nastao je kada su učenici i posebice nastavnici začuli srdačan razgovor dvoje rođaka: barba Gorana i tete Dolores koji su na njima nepoznatom govoru pričali... i pričali i ... pričali... Veoma zanimljive informacije dao je i profesor s pulskog sveučilišta gospodin Filipi, autor Lingvističkog atlasa na istrorumunjskom jeziku.

I tada smo odlučili: upoznat ćemo ovaj govor, upoznat ćemo ljude i njihove običaje. Tada je sve i krenulo...

Brojne su aktivnosti vezane za očuvanje, popularizaciju i revitalizaciju toga jezika. Najčešće su se događale u Područnoj školi u Šušnjevici. koja je zbog obnove nekoliko godina bila zatvorena. Mali učenici iz Šušnjevice  putovali su u matičnu školu u Čepić i nestrpljivo očekivali svoj povratak u Šušnjevicu. Godine 2016. zgrada naše područne škole u Šušnjevici potpuno je obnovljena te se i sada marljivo radi na novim projektima.

 

No, tko želi učiti, može to učiniti na razne načine. Škola Čepić je bila organizator brojnih radionica i svečanosti, brojnih susreta s izvornim govornicima Istrorumunjskog jezika.  Svaki put bi se u Šušnjevici  okupili  svi mještani, od onih najmlađih koji su tek progovorili materinskim jezikom, do onih najstarijih koji su s ponosom prenosili svoje znanje mladim naraštajima.

- Prvo je nastao  veliki "Rječnik Istorumunjskog jezika"

 

- Zatim Kalendar 2009. na Istrorumunjskom jeziku

 

- Turistička brošura "Zavirimo u krajeve istrorumunjskih govornika"

 

- Radijska emisija "BOGATSTVO JEZIKA" - nekoliko radijskih emisija o očuvanju lokalnog jezika i tradicije

Razglednice  sa oslikanim motivima zavičaja  i  natpisima na Istrorumunjskom jeziku

- Dokumentarani film "Naše niti"

- Slikovnica "Dvije papige"

- Kuharica pod nazivom "Kuhamo! Jezik?" napisana na četiri jezika, a među njima i Istrorumunjski , Vlaški ili Žejanski

 

- Slikovnica "Litratule našega mjesta" nacrtali su i napisali mlađi učenici iz Šušnjevice 

 

- Nekoliko godina za redom, naši su učenici i profesori boravili  u dječjem kampu u mjestu  Sulina, na Crnom moru, u organizaciji rumunjskog veleposlanstva i rumunjske države

- Svake godine se naši učenici prijavljuju na literarni natječaj u organizaciji rumunjskog veleposlanstva i pišu stihove na istrorumunjskom, vlaškom ili žejanskom  jeziku 

  • slikovnica Kako je nastalo Čepićko jezero nastala je u projektu Dvije divovske slikovnice tijekom 2016. godine.

  • Tijekom školske godine 2016./17.  nastale su i dvije pjesme Himna Šušnjevici, tekst i glazba i Trla skoča, tekst i glazba.

 

  • Sudjelovanjem u radijskim emisijama na Radio Labinu 2017. godine, učenici su razgovarali o istrorumunjskom jeziku.

  • Tijekom 2017. godine snimljen je i montiran  kratki dokumentarni film o vlaškom jeziku Vlaška limba

 

Ravnateljica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić, gđa. Mirela Vidak primila je 2012. godine, povodom 150 godina Rumunjske diplomacije,  Priznanje za iznimno zalaganje u  promociji  rumunjskih i univerzalnih internacionalnih vrijednosti.

 

U Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Čepić djeluje  posebna grupa  izvannastavnih aktivnosti pod nazivom Jezična grupa – Istrorumunjski govor gdje se godišnje realizira  35 sati nastave. Nastava se izvodi u poslijepodnevnom terminu u prostorijama Područnog odjela u Šušnjevici,  u suradnji sa žiteljima, izvornim govornicima. Grupu INA vodi učiteljica razredne nastave u Šušnjevici,  gđa. Dianora Radola.

Djelatnici škole Čepić ponosni su na konstantnu podršku Veleposlanstva Rumunjske s kojim su povezani istim ciljem,  a to je očuvanje i revitalizacija istrorumunjskog govora. Veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj i djelatnici Veleposlanstva sa suradnicima pružaju neizmjernu pomoć pri implementaciji pojedinih projekata. Posebno se ističe nagradni literarni  natječaj za učenike koji poznaju  istrorumunjski govor te organizacija ljetovanja učenika u Rumunjskoj.

U školi vjeruju da aktivnosti koje provode kontinuirano i trajno doprinose očuvanju lokalnog jezika i tradicije te se stvaraju čvrsti temelji očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Zbog urušavanja dijela međukatne konstrukcije školska zgrada u Šušnjevici je bila nekoliko godina zatvorena, a prekrasnom svečanošću, u jesen 2016. godine, obilježen je završetak obnove školske zgrade i povratak učenika.

obnovu škole uloženo je 1,2 milijuna kuna, od kojih je 450 tisuća priskrbila Republika Rumunjska, sa 100 tisuća kuna pomogla je Istarska županija, a ostatak su proračunska sredstva Općine Kršan.

Nova škola svima daje i novu nadu… da dolaze novi naraštaji djece… da će ovim selom opet odjekivati dječji smijeh i veselje… da će upravo školska zgrada postati središte u kojem će mnoge buduće  generacije steći znanja, navike i vještine koja će od njih stvoriti zrele i odgovorne ljude.

Zato su učenici i učitelji u OŠ Ivan Goran Kovačić ove školske godine 2016./17. bili iznimno vrijedni i stvorili novu knjižicu, biser dječjeg stvaralaštva okrunjen neizmjernom učiteljskom kreativnošću: 

Početnicu za učenje istrorumunjskog jezika

Ova početnica je mali doprinos očuvanju domaćeg bogatstva,  mali dragulj rođen u maloj školi malog sela, sela s ljudima velikih srca, u kojima čuvaju jedan dragi i ne zaboravljeni  jezik.

Školske godine 2019./20. povodom svečanosti otvaranja Ekomuzeja Vlaški puti, u školskoj zgradi, naši su učenici sudjelovali u kulturno-umjetničkom programu s recitacijama i pjesmama  te u programu obilježavanja Božića i Uskrsa te u pusnim običajima: Krabulje viru.

Tijekom idućih školskih godina sudjelovali smo u raznim aktivnostima:

- u snimanju dokumentarnog filma o aktivnostima očuvanja istrorumunjskog jezika, a u organizaciji Udruge Rumunja U HR.

- izrađivali smo straničnike i prigodne čestitke s porukama povodom Božića 

Pritiskom na fotografiju, pokrenite video čestitku!

- predstavljali smo se na vlaškom (istrorumunjskom) -  sebe, prijatelje i obitelj u kratkom minutnom videu, a povodom Dana škole 

- izrađivali kartice za igru Memory (tema: Moj svijet)

- sudjelovali u zavičajnom školskom projektu "Krafi delicija i tradicija"

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 9. 2019. 11:33
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 115959
Ovaj mjesec: 932
Ovaj tjedan: 71
Danas: 40

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju