preskoči na sadržaj
Očuvanje jezika

Očuvanje jezika

Uz ime naše škole OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić,  neraskidivo i trajno  vezalo se   ime jednog skoro zaboravljenog jezika. Jezika kojeg nazivamo istrorumunjski, vlaški ili žejanski. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo ga je na Listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine krajem 2007. godine.

O JEZIKU IZ ENCIKLOPEDIJE: Istarska enciklopedija

Prvi susret učenika naše škole s Istrorumunjskim govorom bio je daleke 2004. godine. Učitelji i učenici Osnovne škole «Ivan Goran Kovačić» Čepić su s namjerom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana i  promoviranja  tjelovježbe među djecom iskoristili prigodu da taj dan obilježe na jedan posve osebujan način.

Umjesto školskim torbama opremili su se sportskim ruksacima i krenuli pješke prema naselju Brdo, udaljeno oko 5 km od škole, s namjerom realizacije nekoliko ciljeva, a to su prvenstveno pješačenje, upoznavanje krajolika užeg zavičaja i susret s ljudima koji govore jedan, za neke posve neobičan i nepoznati,  istrorumunjski govor.

Pješačenje je, iako naporno jer put vodi uzbrdo, prošlo u šali i pjesmi. Pred sam cilj među mlađim učenima zavladali su umor i trunčice iscrpljenosti. No, vidik koji se pružao razbistrio je i oduševio i najumornije.

No, veliko čuđenje i interes nastao je kada su učenici i posebice nastavnici začuli srdačan razgovor dvoje rođaka: barba Gorana i tete Dolores koji su na njima nepoznatom govoru pričali... i pričali i ... pričali... Veoma zanimljive informacije dao je i profesor s pulskog sveučilišta gospodin Filipi, autor Lingvističkog atlasa na istrorumunjskom jeziku.

I tada smo odlučili: upoznat ćemo ovaj govor, upoznat ćemo ljude i njihove običaje. Tada je sve i krenulo...

Brojne su aktivnosti vezane za očuvanje, popularizaciju i revitalizaciju toga jezika. Najčešće su se događale u Područnoj školi u Šušnjevici koja je zbog obnove nekoliko godina bila zatvorena. Mali učenici iz Šušnjevice  putovali su u Matičnu školu u Čepić i nestrpljivo očekivali svoj povratak u Šušnjevicu. Godine 2016. zgrada naše područne škole u Šušnjevici potpuno je obnovljena te se i sada marljivo radi na novim projektima.

 

No, tko želi učiti, može to učiniti na razne načine. Škola Čepić je bila organizator brojnih radionica i svečanosti, brojnih susreta s izvornim govornicima Istrorumunjskog jezika.  Svaki put bi se u Šušnjevici  okupili  svi mještani, od onih najmlađih koji su tek progovorili materinskim jezikom, do onih najstarijih koji su s ponosom prenosili svoje znanje mladim naraštajima.

- Prvo je nastao  veliki "Rječnik Istorumunjskog jezika", a  u koordinaciji školske knjižničarke Romine Miletić

 

- Zatim Kalendar 2009. na Istrorumunjskom jeziku, zahvaljujući učiteljici likovne kulture Davorki Vadanjel, učiteljici Dianori Radola i učiteljici engleskog jezika Romini Licul

 

- Turistička brošura "Zavirimo u krajeve istrorumunjskih govornika" nastala je zalaganjem učiteljice engleskog jezika Romine Licul i učiteljice razredne nastave Dianore Radola

 

- Radijska emisija "BOGATSTVO JEZIKA" - nekoliko radijskih emisija o očuvanju lokalnog jezika i tradicije snimala je učiteljica Davorka Vadanjel i učiteljica hrvatskog jezika marina Hrvatin, u suradnji s Radio Labinom

Razglednice  sa oslikanim motivima zavičaja  i  natpisima na Istrorumunjskom jeziku, nastale u suradnji učiteljice RN Dianore Radola i Davorke Vadanjel

- Dokumentarani film "Naše niti" koordinirala je učiteljica Davorka Vadanjel s vanjskim suradnicima

- Slikovnica "Dvije papige" nastala je suradnjom učiteljice Dianore Radola i Romine Licul

- Kuharica pod nazivom "Kuhamo! Jezik?" napisana na četiri jezika, a među njima i Istrorumunjski , Vlaški ili Žejanski iz istoimenog projekta suradnjom učitelja Jezične grupe

 

- Slikovnica "Litratule našega mjesta" nacrtali su i napisali mlađi učenici iz Šušnjevice pod mentorstvom učiteljice Dianore Radola

 

- Nekoliko godina za redom, naši su učenici i profesori boravili  u dječjem kampu u mjestu  Sulina, na Crnom moru, u organizaciji rumunjskog veleposlanstva i rumunjske države, a u pratnji učitelja talijanskog jezika Deana Nestorovića, učiteljice RN Davorke Prusić te jedne školske godine Ive Rukavine i Dolores Pilaš

- Svake godine se naši učenici prijavljuju na literarni natječaj u organizaciji rumunjskog veleposlanstva i pišu stihove na istrorumunjskom, vlaškom ili žejanskom  jeziku pod mentorstvom učiteljica RN

  • slikovnica Kako je nastalo Čepićko jezero nastala je u projektu Dvije divovske slikovnice tijekom 2016. godine (mentorice učiteljica Davorka Vadanjel, knjižničarka Romina Miletić, učiteljice RN Dianore Radola)

  • Tijekom školske godine 2016./17.  nastale su i dvije pjesme Himna Šušnjevici, tekst i glazba i Trla skoča, tekst i glazba (tekst ravnateljica Mirela Vidak, glazba učiteljica Sandra Hrvatin i vanjska suradnica Nicol Vidak).

 

  • Sudjelovanjem u radijskim emisijama na Radio Labinu 2017. godine, učenici su razgovarali o istrorumunjskom jeziku (pripremala ih je knjižničarka Romina Miletić).

  • Tijekom 2017. godine snimljen je i montiran  kratki dokumentarni film o vlaškom jeziku Vlaška limba, koji je snimila i montirala knjižničarka Romina Miletić

FILM VLAŠKA LIMBA

 

Ravnateljica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić, gđa. Mirela Vidak primila je 2012. godine, povodom 150 godina Rumunjske diplomacije,  Priznanje za iznimno zalaganje u  promociji  rumunjskih i univerzalnih internacionalnih vrijednosti.

 

U Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Čepić djeluje  posebna grupa  izvannastavnih aktivnosti pod nazivom Jezična grupa – Istrorumunjski govor gdje se godišnje realizira  35 sati nastave. Nastava se izvodi u poslijepodnevnom terminu u prostorijama Područnog odjela u Šušnjevici,  u suradnji sa žiteljima, izvornim govornicima. Grupu INA vodi učiteljica razredne nastave u Šušnjevici,  gđa. Dianora Radola.

Djelatnici škole Čepić ponosni su na konstantnu podršku Veleposlanstva Rumunjske s kojim su povezani istim ciljem,  a to je očuvanje i revitalizacija istrorumunjskog govora. Veleposlanik Rumunjske u Republici Hrvatskoj i djelatnici Veleposlanstva sa suradnicima pružaju neizmjernu pomoć pri implementaciji pojedinih projekata. Posebno se ističe nagradni literarni  natječaj za učenike koji poznaju  istrorumunjski govor te organizacija ljetovanja učenika u Rumunjskoj.

U školi vjeruju da aktivnosti koje provode kontinuirano i trajno doprinose očuvanju lokalnog jezika i tradicije te se stvaraju čvrsti temelji očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Zbog urušavanja dijela međukatne konstrukcije školska zgrada u Šušnjevici je bila nekoliko godina zatvorena, a prekrasnom svečanošću, u jesen 2016. godine, obilježen je završetak obnove školske zgrade i povratak učenika.

obnovu škole uloženo je 1,2 milijuna kuna, od kojih je 450 tisuća priskrbila Republika Rumunjska, sa 100 tisuća kuna pomogla je Istarska županija, a ostatak su proračunska sredstva Općine Kršan.

Nova škola svima daje i novu nadu… da dolaze novi naraštaji djece… da će ovim selom opet odjekivati dječji smijeh i veselje… da će upravo školska zgrada postati središte u kojem će mnoge buduće  generacije steći znanja, navike i vještine koja će od njih stvoriti zrele i odgovorne ljude.

Zato su učenici i učitelji u OŠ Ivan Goran Kovačić ove školske godine 2016./17. bili iznimno vrijedni i stvorili novu knjižicu, biser dječjeg stvaralaštva okrunjen neizmjernom učiteljskom kreativnošću: 

Početnicu za učenje istrorumunjskog jezika

Ova početnica je mali doprinos očuvanju domaćeg bogatstva,  mali dragulj rođen u maloj školi malog sela, sela s ljudima velikih srca, u kojima čuvaju jedan dragi i ne zaboravljeni  jezik (mentorice ravnateljica Mirela Vidak, učiteljica RN Dianora Radola, likovno uredila učiteljica Davorka Vadanjel i učiteljice RN).

Školske godine 2019./20. povodom svečanosti otvaranja Ekomuzeja Vlaški puti, u školskoj zgradi, naši su učenici sudjelovali u kulturno-umjetničkom programu s recitacijama i pjesmama  te u programu obilježavanja Božića i Uskrsa te u pusnim običajima: Krabulje viru.

Tijekom idućih školskih godina sudjelovali smo u raznim aktivnostima:

- u snimanju dokumentarnog filma o aktivnostima očuvanja istrorumunjskog jezika, a u organizaciji Udruge Rumunja U HR.

- izrađivali smo straničnike i prigodne čestitke s porukama povodom Božića 

Pritiskom na fotografiju, pokrenite video čestitku!

- predstavljali smo se na vlaškom (istrorumunjskom) -  sebe, prijatelje i obitelj u kratkom minutnom videu, a povodom Dana škole 

- izrađivali kartice za igru Memory (tema: Moj svijet)

- sudjelovali u zavičajnom školskom projektu "Krafi delicija i tradicija"

 

Z rucakima po vlaškim putima je zavičajni projekt  školske godine 2022./23. Realiziran je kroz mnogobrojne aktivnosti: učenje osnovnih pojmova i izraza na vlaškom (istrorumunjskom) jeziku, pjevanje tradicionalnih pjesama, kazivanje brojalica i recitacija te promicanje i valorizacija vlaškog jezika i istraživanje ruta „Putevima kontrabanda“  kroz pješačenje jednim dijelom rute. Zanimljiva likovna aktivnost provedena je sa svim učenicima Škole kada su motive kontrabanda nanosili posebnim bojama za tkaninu na ruksake koje su za tu priliku izradile osobe s invaliditetom iz Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO.  Koordinator projekta je bila Mikela Banko Lukšić uz vanjske suradnike: Viviana Brkarić i Valter Stojšić.

 

Na svečanu završnicu školske godine 2022./23. u PŠ Šušnjevici se okupio velik broj uzvanika, roditelja, baka i djedova i mještana kako bi prisustvovali zanimljivoj i neobičnoj trojezičnoj priredbi: na vlaškom, talijanskom i hrvatskom jeziku, a  suradnjom gospođe Viviane Brkarić, voditeljice udruge Spod Učke i Ekomuzeja Vlaški puti, profesorice talijanskog jezika Sandre Hrvatin i učiteljice Dianore Radola.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 9. 2023. 11:33
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 136597
Ovaj mjesec: 1343
Ovaj tjedan: 258
Danas: 52

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju