preskoči na sadržaj
Očuvanje jezika

Očuvanje jezika

Uz ime naše škole OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić,  neraskidivo i trajno  vezalo se   ime jednog skoro zaboravljenog jezika. Jezika kojeg nazivamo istrorumunjski, vlaški ili žejanski. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uvrstilo ga je na Listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine krajem 2007. godine.

O JEZIKU IZ ENCIKLOPEDIJE: Istarska enciklopedija

Prvi susret učenika naše škole s Istrorumunjskim govorom bio je daleke 2004. godine. Učitelji i učenici Osnovne škole «Ivan Goran Kovačić» Čepić su s namjerom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana i  promoviranja  tjelovježbe među djecom iskoristili prigodu da taj dan obilježe na jedan posve osebujan način.

Umjesto školskim torbama opremili su se sportskim ruksacima i krenuli pješke prema naselju Brdo, udaljeno oko 5 km od škole, s namjerom realizacije nekoliko ciljeva, a to su prvenstveno pješačenje, upoznavanje krajolika užeg zavičaja i susret s ljudima koji govore jedan, za neke posve neobičan i nepoznati,  istrorumunjski govor.

Pješačenje je, iako naporno jer put vodi uzbrdo, prošlo u šali i pjesmi. Pred sam cilj među mlađim učenima zavladali su umor i trunčice iscrpljenosti. No, vidik koji se pružao razbistrio je i oduševio i najumornije.

No, veliko čuđenje i interes nastao je kada su učenici i posebice nastavnici začuli srdačan razgovor dvoje rođaka: barba Gorana i tete Dolores koji su na njima nepoznatom govoru pričali... i pričali i ... pričali... Veoma zanimljive informacije dao je i profesor s pulskog sveučilišta gospodin Filipi, autor lingvističkog atlasa na istrorumunjskom jeziku.

I tada smo odlučili: upoznat ćemo ovaj govor, upoznat ćemo ljude i njihove običaje. Tada je sve i krenulo...

Brojne su aktivnosti vezane za očuvanje, popularizaciju i revitalizaciju toga jezika. Najčešće su se događale u Područnoj školi u Šušnjevici. koja je zbog obnove nekoliko godina bila zatvorena. Mali učenici iz Šušnjevice  putovali su u matičnu školu u Čepić i nestrpljivo očekivali svoj povratak u Šušnjevicu. Godine 2016. zgrada naše područne škole u Šušnjevici potpuno je obnovljena te se i sada marljivo radi na novim projektima.

 

No, tko želi učiti, može to učiniti na razne načine. Škola Čepić je bila organizator brojnih radionica i svečanosti, brojnih susreta s izvornim govornicima istrorumunjskog jezika.  Svaki put bi se u Šušnjevici  okupili  svi mještani, od onih najmlađih koji su tek progovorili materinskim jezikom, do onih najstarijih koji su s ponosom prenosili svoje znanje mladim naraštajima.

- Prvo je nastao  veliki "Rječnik istorumunjskog jezika"

- Zatim Kalendar 2009. na istrorumunjskom jeziku

- Turistička brošura "Zavirimo u krajeve istrorumunjskih govornika"

- Radijska emisija "BOGATSTVO JEZIKA" - nekoliko radijskih emisija o očuvanju lokalnog jezika i tradicije

- Razglednice  sa oslikanim motivima zavičaja  i  natpisima na istrorumunjskom jeziku

- Dokumentarani film "Naše niti"

- Slikovnica "Dvije papige"

- Kuharica pod nazivom "Kuhamo! Jezik?" napisana na četiri jezika, a među njima i istrorumunjski , vlaški ili žejanski

 

- Slikovnica "Litratule našega mjesta" nacrtali su i napisali mlađi učenici iz Šušnjevice 

- Nekoliko godina za redom, naši su učenici i profesori boravili  u dječjem kampu u mjestu  Sulina, na Crnom moru, u organizaciji rumunjskog veleposlanstva i rumunjske države

- Svake godine se naši učenici prijavljuju na literarni natječaj u organizaciji rumunjskog veleposlanstva i pišu stihove na istrorumunjskom, vlaškom ili žejanskom  jeziku 

- i dalje učimo i stvaramo...

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 10. 2015. 13:15
 


TražilicaKalendar
« Srpanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • Glas Istre
 • Novi foji

Lokalni mediji

Ostalo


Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju