preskoči na sadržaj
Krafi - tradicija i delicija

O projektu školske godine 2021./22.

Okosnica programa bit će istraživanje o krafima, tradicionanoj deliciji labinskog područja. Učenici će kroz usmenu predaju svojih majki, baka, djedova i žitelja svoga mjesta istražiti i napisati recepte za izradu krafa (čepljonski, kršonski, labinjonski, plominski…),  istražiti povijesne izvore, prikupiti recepte za kuhanje, izračunati nutritivne vrijednosti sastojaka i jela na bazi krafa.

Temeljem prikupljenog i sami će se okušati u izradi i pripremi krafa kao i u stvaralačkom radu (literarnom, likovnom, glazbenom, glumačkom) na zadanu temu.

Ukoliko to epidemiološke prilike budu dozvoljavale, učenici bi, u suradnji s TZ Kršan, sudjelovali na Krafifestu u Kršanu.

Cilj  projekta je kod djece potaknuti istraživanje identiteta, posebnosti gastronomske i kulturne tradicije svojega zavičaja.

Projekt je namijenjen svim učenicima škole kroz pojedine aktivnosti u kojima istražuju,prikupljaju, promatraju, uče, bilježe, slušaju, izrađuju, analiziraju, demonstriraju  čime se utječe na razvoje učeničkih sposobnosti, jačanje potrebe za samostalnim učenjem i cjeloživotnim obrazovanjem.

Kroz razne projektne aktivnosti namjera je proširiti znanja učenika o povijesti podneblja u kojem žive, kulturnoj baštini i običajima  te tradiciji  zavičaja.

Namjena projekta  je njegovanje zavičajnosti u širem interkulturalnom i multikulturalnom kontekstu, senzibiliziranje učenika za upoznavanje i njegovanje tradicijskih  običaja kao posebnosti svoga kraja te prezentacija široj javnosti. 

Projektne aktivnosti provodit će se sa svim učenicima škole. u sklopu nastavnih predmeta (HJ, EJ, TJ, LK, GK, POV, GEO, PRIR, KEM, VJER, INF), satova razrednika, grupa izvannastavnih aktivnosti (Moj svijet i  Istrorumunjski govor), dodatne nastave prirode i društva od 1. do 4. razreda, dodatne nastave tehničke kulture, povijesti i geografije, susreta,  posjeta, terenske nastave te obilježavanja prigodnih tematskih dana ili svečanosti.

Nakon prve uvodne aktivnosti, uslijedit će nove i to:

  • istraživanje  povijesnih izvora o krafima  
  • prikupljanje recepata  za izradu krafa
  • prikupljanje recepata jela s krafima
  • izrađivanje krafa na radionicama
  • izračunavanje nutritivnih vrijednosti krafa i jela s krafima
  • stvaralački radovi učenika na temu krafa ( likovni, literarni)
  • izrađivanje poklon paketića, suvenira i nakita u obliku krafa
  • rad na knjižici recepata

Svaka projektna aktivnost će se pratiti fotografiranjem i snimanjem u cilju izrade konačne prezentacije.

Vrijeme realizacijeOd rujna 2021. do svibnja 2022. godine.

 U svibnju 2022. godine predviđeno je sudjelovanje i prezentacija projekta na Festivalu zavičajnosti.

Koordinatorica projekta: Mikela Banko Lukšić, učiteljica RN

Krafi - tradicija i delicija - aktivnosti
Tražilica



Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 155050
Ovaj mjesec: 846
Ovaj tjedan: 593
Danas: 31

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.




preskoči na navigaciju