preskoči na sadržaj
Krafi - tradicija i delicija

O projektu školske godine 2021./22.

Okosnica programa bit će istraživanje o krafima, tradicionanoj deliciji labinskog područja. Učenici će kroz usmenu predaju svojih majki, baka, djedova i žitelja svoga mjesta istražiti i napisati recepte za izradu krafa (čepljonski, kršonski, labinjonski, plominski…),  istražiti povijesne izvore, prikupiti recepte za kuhanje, izračunati nutritivne vrijednosti sastojaka i jela na bazi krafa.

Temeljem prikupljenog i sami će se okušati u izradi i pripremi krafa kao i u stvaralačkom radu (literarnom, likovnom, glazbenom, glumačkom) na zadanu temu.

Ukoliko to epidemiološke prilike budu dozvoljavale, učenici bi, u suradnji s TZ Kršan, sudjelovali na Krafifestu u Kršanu.

Cilj  projekta je kod djece potaknuti istraživanje identiteta, posebnosti gastronomske i kulturne tradicije svojega zavičaja.

Projekt je namijenjen svim učenicima škole kroz pojedine aktivnosti u kojima istražuju,prikupljaju, promatraju, uče, bilježe, slušaju, izrađuju, analiziraju, demonstriraju  čime se utječe na razvoje učeničkih sposobnosti, jačanje potrebe za samostalnim učenjem i cjeloživotnim obrazovanjem.

Kroz razne projektne aktivnosti namjera je proširiti znanja učenika o povijesti podneblja u kojem žive, kulturnoj baštini i običajima  te tradiciji  zavičaja.

Namjena projekta  je njegovanje zavičajnosti u širem interkulturalnom i multikulturalnom kontekstu, senzibiliziranje učenika za upoznavanje i njegovanje tradicijskih  običaja kao posebnosti svoga kraja te prezentacija široj javnosti. 

Projektne aktivnosti provodit će se sa svim učenicima škole. u sklopu nastavnih predmeta (HJ, EJ, TJ, LK, GK, POV, GEO, PRIR, KEM, VJER, INF), satova razrednika, grupa izvannastavnih aktivnosti (Moj svijet i  Istrorumunjski govor), dodatne nastave prirode i društva od 1. do 4. razreda, dodatne nastave tehničke kulture, povijesti i geografije, susreta,  posjeta, terenske nastave te obilježavanja prigodnih tematskih dana ili svečanosti.

Nakon prve uvodne aktivnosti, uslijedit će nove i to:

  • istraživanje  povijesnih izvora o krafima  
  • prikupljanje recepata  za izradu krafa
  • prikupljanje recepata jela s krafima
  • izrađivanje krafa na radionicama
  • izračunavanje nutritivnih vrijednosti krafa i jela s krafima
  • stvaralački radovi učenika na temu krafa ( likovni, literarni)
  • izrađivanje poklon paketića, suvenira i nakita u obliku krafa
  • rad na knjižici recepata

Svaka projektna aktivnost će se pratiti fotografiranjem i snimanjem u cilju izrade konačne prezentacije.

Vrijeme realizacijeOd rujna 2021. do svibnja 2022. godine.

 U svibnju 2022. godine predviđeno je sudjelovanje i prezentacija projekta na Festivalu zavičajnosti.

Koordinatorica projekta: Mikela Banko Lukšić, učiteljica RN

Krafi - tradicija i delicija - aktivnosti

Predstavili smo naš projekt "Krafi - delicija i tradicija" na Festivalu zavičajnosti u Raši Vijest ima dokument u privitku

U petak, 27. svibnja 2022. godine, predstavili smo se na Festivalu zavičajnosti, završnoj svečanosti Institucionalizacije zavičajne nastave u Istarskoj županiji. Svečanost je održana u OŠ Ivana Batelića u Raši gdje su svoje projekte predstavili učenici i mentori iz 44 osnovnih škola Istarske županije. U kulturno-umjetničkom programu, šarolikom lepezom scenskih točaka predstavili su se učenici raške škole, a u drugom djelu programa dobili smo Zahvalnicu za sudjelovanje i prigodan dar - knjigu.

 Festival je i ove godine realiziran prema izmijenjenom modelu. Svi učesnici predstavili su svoje mnogobrojne aktivnosti plakatom. U školskom holu za tu prigodu upriličena je bogata  izložba plakata. Mi smo se predstavili realiziranim projektom "Krafi – delicija i tradicija", a za tu priliku tiskali smo i brošuru koju možete pogledati pritiskom na sličicu. Ove godine školu su predstavljali Leopold Licul i Stefani  Grožić s voditeljicom projekta Mikelom Banko Lukšić.

 

Na kraju, nakon marende, obišli smo punktove rudarskog nasljeđa Raše, uz stručno vodstvo Mladena Bajramovića, predsjednika udruge Istarski ugljenokopi Raša. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 5. 2022. 20:36

Ogrlice i privjesci u 3D tehnici

Učenici viših razreda, u okviru zavičajnog projekta, izradili su ogrlice s posebnim privjescima. Na satovima tehničke kulture, s učiteljicama Dariom Čop i Tihanom Horvatek, na 3D printeru izradili su prekrasne žute krafe, a potom su na satovima likovne kulture krafe lijepili na crne pločice te postavili kožne remenčiće za oko vrata. Prelijepe ogrlice bit će dar svim učenicima i uzvanicima povodom Dana škole uz brošuru koja će se tiskati prije završne prezentacije projekta na Festivalu zavičajnosti krajem svibnja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 5. 2022. 08:33

Svojim programom uključili smo se u manifestaciju Noć knjige

Svojim programom,  uključili smo se, u obilježavanje, ovogodišnje, jedanaeste po redu, nacionalne manifestacije – Noć knjige koja se obilježavala od 22. do 25. travnja.  U korelaciji hrvatskoga jezika i likovne kulture s učenicima 5. razreda,  pisali smo priče s elementima zavičajnosti te od svih elemenata osmislili jednu „Priču o krafima i jednom divu“, a zatim ju je učenica Leona Runko ilustrirala, a učenice PB MŠ Čepić obojili.  U kamishibai tehnici, umjetnosti  pripovijedanja uz pomoć slika, upoznat ćemo sve učenike razredne nastave  s našom neuobičajenom pričom te u knjižnici snimiti kratki film kojeg možete pogledati OVDJE, a za potrebe zavičajnog projekta „Krafi - tradicija i delicija".

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 4. 2022. 11:24

Čestitke učenika Istrorumunjske grupe

Polaznici izvannastavne aktivnosti Istrorumunjski govor, od 4. do 8. razreda,  u adventskom su periodu izrađivali božićne čestitke. Namijenili su ih te u zadnjem tjednu 1. polugodišta poklonili svim razrednim odjelima Matične škole Čepić i  Područnim školama Šušnjevice i Kršana. Čestitke će krasiti i domove naših umirovljenika, nekadašnjih djelatnika Škole.

U skladu s ovogodišnjom temom školskog zavičajnog projekta "Krafi - tradicija i delicija", ova se slastica našla i na našim čestitkama. Naravno, ne od pravog tijesta, veće je izrađena od tvrdog papira, a kreativni su učenici ukomponirali drvenu vilicu i ukrase od kolaž papira.  Na kraju neizostavna poruka:

BUR BOŽIĆ ŠI TOT MAJBIRE AN NOV VAN, ŽELESKU FEČORI KARLJI, GANESKU VLAŠKI!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 12. 2021. 08:56

Pisanke naših nona, izložba recepata kao aktivnost projekta Krafi - tradicija i delicija

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 12. 2021. 13:23

Krafi - delicija i tradicija

Učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama pripremali su krafi u školskoj kuhinji.​ Aktivnost je realizirana u okviru ovogodišnjeg zavičajnog projekta Krafi - delicija i tradicija. Naučili smo i zabavili se, pogledajte!

U MŠ Čepić

U PŠ Šušnjevica

U PŠ Kršan

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 12. 2021. 11:58

Hoće li naš recept za rođendanski desert biti jedan od 20 odabranih povodom Europskog dana jezika?

Europski dan jezika obilježavamo tradicionalno svakog 26. rujna. Ove godine, u znak obilježavanja 20. godišnjice inauguracije, Europski centar za moderne jezike pozvao je sve na sudjelovanje u velikom kuharskom natjecanju za rođendan  EDL-a. Cilj je natječaja prikupiti rođendanske recepte iz različitih dijelova svijeta i na različitim jezicima, a zatim 20 najoriginalnijih (i najukusnijih!) za slastice koje će se uvrstiti u posebnu knjigu recepata za 20. obljetnicu.

Naravno da smo se odazvali. Ove godine u školi provodimo zavičajni projekt „Krafi – tradicija i delicija“ te nam je obilježavanje Europskog dana jezika prva aktivnost projekta. Prikupili smo recept za izradu krafi na satu hrvatskog jezika te smo ga na satovima engleskog, talijanskog jezika i u okviru izvananastavne aktivnosti Istrorumunjske grupe preveli na engleski, talijanski i istrorumunjski ili vlaški jezik. Pripremili smo krafe, ukrasili ih u rođendanskom duhu, fotografirali te poslali fotografije i recepte na natječaj EDl–a. Nestrpljivo čekamo rezultate te se toplo nadamo da će naš prijedlog rođendanskog deserta biti dio ove priče!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 9. 2021. 09:22
 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 115960
Ovaj mjesec: 933
Ovaj tjedan: 72
Danas: 41

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju