preskoči na sadržaj
Tijekom godina

Ispod grane učim znanje - projekt realizacije učionice na otvorenom školske godine 2020./21.

U posljednje vrijeme svjedoci smo brzih i velikih promjena u svijetu koje imaju izravan utjecaj na obrazovanje učenika. I mi se, u našem malom selu, pokušavamo nositi s tim promjenama te unaprijediti nastavu koliko god je to moguće… Tako smo počeli razmišljati o stvaranju poticajne okoline za učenje, o izlasku iz okvira tradicionalnog učenja, izlasku iz učionica i iz školskih prostora. Došli smo na zamisao da napravimo učionicu na otvorenom, ljetnu učionicu,  na južnoj strani škole, u hladu postojećih stabala. Ideja se rodila. Nazvali smo je: „Ispod grane učim znanje“. Ideja je tu, ali čemu sve to? Kome i zašto treba učionica na otvorenom?

o projektu u OPŠIRNIJE.


Učionica na otvorenom treba našim učenicima. Sadašnjim i budućim generacijama. U ljetnoj učionici održavat će  se nastava za vrijeme toplih jesenskih dana, ali u  doba proljetnih buđenja…. Opisivanje prirode, biljnih i životinjskih vrsta, vremenskih prilika, promjena u prirodi, poticanje ekoloških vrijednosti, promatranje klimatskih promjena, orijentacija, proučavanje žive prirode, ali isto tako pjevanje na svježem zraku, prepoznavanje zvukova, oponašanje glasova, tjelovježba, praktičan rad, kretanje, razgibavanje,  crtanje i slikanje, određivanje i uspoređivanje proporcija, uočavanje materijala, proučavanje matematičkih oblika i oblika u prostoru, uspoređivanje,  ukratko učenje promatranjem prirode i prirodnih pojava, eksperimentom (pokusom) i praktičnim radom. Neizmjeran je niz mogućnosti koje će nam ljetna učionica, kao poticajna okolina, pružiti.

Učenje u nastavi kroz sve predmete, a pogotovo prirode i društva zasniva se na istraživanju i otkrivanju, odnosno iskustvenom učenju. Nastava koja se temelji na istraživačkom učenju usmjerena je razvijanju vještina, sposobnosti i stavova. Paralelno s time učenici  razvijaju samostalnost, individualnost i postaju  odgovorniji. U skladu sa Školom za život  znanje mora biti posljedica vlastitog opažanja i razmišljanja, a učenje mora imati karakter pronalaženja i otkrivanja. Istraživačka nastava treba kreirati situacije u kojima se potiču rješenja problema, a prije toga njegovo otkrivanje ili upućivanje na problem. Takvim se radom usmjerava učenik i prema stvaralaštvu. A učionica na otvorenom može odgovoriti na sve navedeno jer ni jedna učionica, ma kako ona dobro bila opremljena, i ni jedan udžbenik ne mogu zamijeniti odlazak u prirodu.

Učionica na otvorenom treba žiteljima naselja Čepić (i okolnih naselja) jer se ovako uređenim prostorom  pruža mogućnost druženja starijim i nemoćnim osobama, invalidima i  osobama s posebnim potrebama.

 

Ljetna učionica će biti idealan prostor za organizirano okupljanje mladih te zajedničko provođenje slobodnog vremena  u ljetnim večerima.

Mlade obitelji  s djecom predškolskog uzrasta imat će  predivno mjesto za igru i druženje.

Naša se ideja pretvorila u projekt. A onda je Hrvatska elektroprivreda objavila Natječaj za dodjelu donacija za sufinanciranje projekata i programa organizacija civilnog društva i ustanova u 2021. godini u područjima: mladi, umjetnost i kulturna baština, okoliš, znanost i društvo te humanitarno djelovanje „Svjetlo na zajedničkom putu“. Prijavili smo se. I nama je zasjala iskrica kad nam je odobreno 11.000 kuna. Hvala im na tome. No, veliko hvala i našem 1. MAJU d.o.o.  Labin i posebno direktoru g. Donaldu Blaškoviću bez čije pomoći ovu iskru ne bi uspjeli pretvoriti u plamen.

Ovakva suradnja škole i gospodarskih subjekata u zajednici može biti čvrst i kvalitetan temelj na kome ćemo zajedno graditi budućnost naše djece Stvaranje poticajne okoline za učenje može biti ključno za stjecanje znanja i vještina koja će našim učenicima omogućiti daljnje napredovanje u životu, kako profesionalnom tako i u osobnom. Neka im je sa srećom.

Idemo svi zajedno ispod grane učit znanje.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 10. 9. 2021.

TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 140284
Ovaj mjesec: 3051
Ovaj tjedan: 1033
Danas: 46

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju