preskoči na sadržaj
Novi život se rađa - aktivnosti

Tematska izložba „ Djetešce nam se rodilo“

Tijekom mjeseca studenog i prosinca školski hol naše škole nekako je zračio ljubavi, nježnošću i spokojem. Možda je razlog tome zanimljiva izložba pod nazivom Djetešce nam se rodilo postavljena u prostoru našega školskoga  hola.

Naime, tijekom mjeseca studenog i prosinca nastavilo se s planiranim aktivnostima u sklopu našeg zavičajnog projekta Novi život se rađa.  Tako je studeni bio posvećen edukaciji učenika mlađih razreda  o pravima djeteta, a u sklopu obilježavanja  Međunarodnog dana djeteta   i Međunarodnog dana prevencije nasilja nad djecom. Kroz radionice na satovima razrednika najmlađi su učili o dječjim pravima s posebnim naglaskom na pravo djeteta na roditeljsku skrb i ljubav.

Nakon posjete Etnografskom muzeju i Državnom arhivu u Pazinu, opet smo zavirili u ormare i škrinje naših nona i pranona vjerujući da bar netko čuva te dragocjene stvari. Tražili smo  dječju opravicu, opremicu  te fotografije beba iz prošlog stoljeća kako bi postavili našu tematsku izložbu. I uspjeli smo!

Na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, učenike mlađih razreda je kroz izložbu vodila naša školska pedagoginja Nada Švraka  koja je učenike upoznala s nekadašnjom dječjom opravicom i nazivima  pojedinih odjevnih predmeta i stvari.  Našlo se tu svega: ručno rađena  zikva iz četrdesetih, kofa iz šezdesetih, razni puntini, pletene  ponjavice, plene od lancuna , faša, stomanjice i kanotjerice, brhanić, veštica i kalcete, barbajolčići, baretice, rikamani lancunići, krsna košuljica i kandela te jedan mići roza postolić bez svog para. Posebno je učenicima bilo zanimljivo kad im je pedagoginja demonstrirala postupak povijanja beba fašom kako bi im nožice i ručice bile ravne.

Vrijedne su bile i fotografije  predaka  naših učenika iz vremena  kad su bili bebe. Najstarija datira iz 1923. godine, kao i puntin i punjavica  iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Učenici su imali zadatak da istraže i prikupe i dječje tradicijske uspavanke. Njih, doduše, nismo uspjeli prikupiti u većem broju, ali one koje jesmo i te kako su spomena vrijedne. Njih će, učiteljica glazbene kulture Sandra Novaković s članicama pjevačkog zbora, nastojati „oživjeti“ . Želja nam je da u vrijeme nadolazećih blagdana, uz živu smreku okićenu nekadašnjim ukrasima-sušenim narančama, orasima  i bombonima) školskim hodnikom odzvanjaju riječi i melodija uspavanki naših predaka.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 10. 12. 2018.

TražilicaKalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 97385
Ovaj mjesec: 94
Ovaj tjedan: 19
Danas: 19

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju