preskoči na sadržaj
Tijekom godina

Projekt "Ljepota tradicije" realiziran u suradnji s Udrugom Mendula 2021.

Projekt „Ljepota tradicije“ realiziran je u matičnoj školi OŠ Ivan Goran Kovačić – Čepić te u dvjema područnim školama, PŠ Kršan i PŠ Šušnjevica među učenicima razredne nastave, od 1. do 4. razreda. Ideja je potekla od članica Udruge žena Mendula. Na poziv članica Udruge, Slađane Jukić, mag. bibl. i Danijele Nedog, mag. prim. educ., školska knjižničarka Romina Miletić, prof. i dipl.bibl. u OŠ Ivan Goran Kovačić, je u suradnji, s učiteljicama razredne nastave Mikelom Banko Lukšić, Jasminkom Zahtila, Dianorom Radola, Mirjanom Rabar i Sanjom Celić, predvodila planirane aktivnosti s ciljanom skupinom djece. U projekt je bilo uključeno svih 42 učenika razredne nastave. Projekt je proveden tijekom prosinca 2021. godine u 3 radionice po dva školska sata, a s ciljem osvještavanja važnosti tradicije, njezinog upoznavanja i približavanja djeci, a kroz rezultate projekta i svima ostalima – vrtićima, školama, turističkoj zajednici kako bi se na kvalitetan i obuhvatan način promovirala općina Kršan. U uvodnom djelu radionice učenici su upoznati s projektom. Provedene su dvije različite aktivnosti:

- Izrada društvene igre s pitanjima vezanima uz kulturnu i povijesnu baštinu Općine i

- Snimanje videozapisa izrade tradicionalnih jela s područja Općine Kršan.

U prvoj aktivnosti, Izrada društvene igre s pitanjima vezanima uz kulturnu i povijesnu baštinu Općine Kršan, učenici su crtali sve važne znamenitosti Općine Kršan za igraću ploču: Kršonski kaštel, Festival samoniklog bilja, šparoge, KUD Zlatela, Kršonski pir, Krafi, Bršica, Pogled s vidikovca, Plomin, Kaštel u Šušnjevici, Muzej Vlaški puti, Čepićko jezero. Crtali su raznim tehnikama, nakon uputa u uvodnom djelu sata. Crteži znamenitosti na ploči će se potom složiti s karticama pitanja vezanima uz kulturnu i povijesnu baštinu općine Kršan, a točan odgovor u igri omogućavat će pomicanje po ploči sve do cilja.

U drugoj aktivnosti Snimanje videozapisa izrade tradicionalnih jela s područja Općine Kršan učenici su svojim pametnim telefonima fotografirali i snimali svoje članove obitelji, najčešće none ili mame koje su kuhale tradicionalna jela, nakon uputa o projektu i što i kako fotografirati i snimati. Fotografirali su i recepte tog jela s detaljnom izradom. Sve su spojili u videozapise koje se planiraju postaviti na poseban You Tube kanal. Snimili su izradu njoka, fuža, pljukanaca, okruglica za juhu, krafa, fritule, pripremu kobasica i ombola, jotu i fritaju s pršutom.

LJEPOTA TRADICIJE
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 4. 4. 2022.

TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 140289
Ovaj mjesec: 3056
Ovaj tjedan: 1038
Danas: 51

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju