preskoči na sadržaj
Događanja

Svojim programom uključili smo se u manifestaciju Noć knjige

Svojim programom,  uključili smo se, u obilježavanje, ovogodišnje, jedanaeste po redu, nacionalne manifestacije – Noć knjige koja se obilježavala od 22. do 25. travnja.  U korelaciji hrvatskoga jezika i likovne kulture s učenicima 5. razreda,  pisali smo priče s elementima zavičajnosti te od svih elemenata osmislili jednu „Priču o krafima i jednom divu“, a zatim ju je učenica Leona Runko ilustrirala, a učenice PB MŠ Čepić obojili.  U kamishibai tehnici, umjetnosti  pripovijedanja uz pomoć slika, upoznat ćemo sve učenike razredne nastave  s našom neuobičajenom pričom te u knjižnici snimiti kratki film kojeg možete pogledati OVDJE, a za potrebe zavičajnog projekta „Krafi - tradicija i delicija".

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 4. 2022. 11:24

“Kantuôn Ćakuluôn” učenike uveo u bogati svijet istarskih narodnih priča

Grimmove bajke znamo svi. No, koliko poznajemo bajke iz naše neposredne okoline? Naši su ih učenici, od 4. do 8. razreda, imali prilike upoznati danas. Ugostili smo pripovjedača, Aleksandra Bančića, koji nas je kroz svoj program pripovijedanja, pod nazivom “Kantuôn Ćakuluôn”, zamišljen kao prozor u bogati svijet istarskih narodnih priča, uveo u tri zanimljive priče na čakavskom narječju. S guštom smo slušali živo pripovijedanje i uživali u svakom dijelu. Hvala! Pozvali smo ga povodom Svjetskog dana pripovijedanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 4. 2022. 13:09

Treća nagrada i Pohvala za radove na natječaju Fotkaj se s knjigom povodom Međunarodnog dana dječje knjige

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige, 2. travnja,  proglašena je završnica prvog natječaja,  Fotkaj se s knjigom, na kojem smo, prema pravilima natječaja,  sudjelovali s dva učenička rada. Obradovala nas je 3. nagrada  Povjerenstva, u Kategoriji učenika od 1. do 4. razreda, za  rad naše trećašice, Marte Prusić, pod nazivom „Vrijeme je za priču na Produženom boravku".  Fotografija je nastala, na Produženom boravku, pod budnim okom učiteljice Sare Dlaka. Iznenadila nas je i Pohvala Povjerenstva, u Kategoriji učenika od 5. do 8. razreda, za rad naše šestašice, Nikoline Širok „Moj trenutak s knjigom“ koji je nastao u suradnji s prijateljem iz razreda, Lucijanom Valčićem, na obližnjem dječjem igralištu. Natječaj je organiziran s ciljem  poticanja čitanja i pismenosti putem fotografije i razvijanja svijesti o važnosti čitanja slikovnica i knjiga kako bi se stvorilo kritičkog odraslog čitatelja, a u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara IŽ i Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara IŽ. Čestitke nagrađenima i pohvaljenima, a našim učenicama neka ova nagrada i pohvala budu poticaj za daljnje čitanje i stvaranje. Izložba  učeničkih radova bit će postavljena u Središnjoj knjižnici u Puli, od 4. travnja 2022., za građanstvo.

Na poticaj školske knjižničarke, za natječaj je pristiglo više radova pa smo formirali  Školsko povjerenstvo u sastavu: Mikele Banko Lukšić, Sare Dlaka i Romine Miletić. Uopće nije bilo jednostavno izabrati dvije najkvalitetnije fotografije, a vodile su se kriterijimakreativnost izbora lokacije, knjige ili osobe, uzrast i kvaliteta fotografije, a OVDJE  pogledajte najzanimljivije fotografije naših učenika.

Knjižničarka zahvaljuje svim učenicima koji su se zaista potrudili oko fotografija sa željom da i dalje marljivo stvaraju, maštaju i čitaju!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 5. 4. 2022. 13:08

Obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika

I ove godine obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika radionicama u 5. i 6. razredu, kako bi se o hrvatskome jeziku, jednoj od najvažnijih značajki hrvatskoga identiteta, govorilo što više i kako bi se širila svijest o vrednotama i ljepoti hrvatskoga jezika. Učenici su rješavali zadatke proučavajući mrežne stranice posvećene hrvatskome jeziku, pravopisu i gramatici. Na stranicama Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje tražili su o obilježavanju Mjeseca hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika, proučavali Jezični savjetnik i poigrali se na Hrvatski u školi. Na stranicama Hrvatske školske gramatike tražili su gramatička pravila, a na stranicama Hrvatskog pravopisa pretraživali o pravopisanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 3. 2022. 11:20

Povodom Svjetskog dana kazališta ugostili smo ekološku lutkarsku predstavu Zelena priča

Kako zaštititi okoliš? Kako odvajati otpad? Samo su neka od pitanja na koja su odgovore tražili  smetlar Medo, mudra Sova, Gica Prljavica, Magarac, Ribica, Vjeverica i Glista,  likovi  današnjeg ekološkog lutkarskog mjuzikla koji smo pozvali u našu školu kako bismo napokon, nakon dužeg perioda mogli uživati u predstavi. Lutkarsku predstavu Zelena priča predstavio nam je Duško Mucalo  iz veselog Studio Suncokret iz Splita. Učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama imali su priliku i čuti veliki broj edukacijskih songova, a  možda je najvažnije istaknuti i glavnu misao koju su naučili: „O zaštiti okoliša treba se brinuti od malena!“

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 3. 2022. 14:21

Sedmašica Leana Rade sudjelovala na županijskom LiDraNu 2022. u Puli

Učenica Leana Rade iz 7. razreda realizirala je izvrstan pojedinačno-scenski nastup na županijskoj razini LiDrana 2022. održanog u pulskom Circolu, u četvrtak, 16. ožujka 2022. godine. Organizator ovogodišnjeg natjecanja bila je OŠ Tone Peruška iz Pule. Izvela je monolog autorice Sanje Polak, U životu je važno imati pet te dobila dobre komentare Povjerenstva u sastavu glumaca Barbare Rocco, Katje Rabar, Lare Živolić i Majkla Mikolića. Nastup je izborila na općinsko-gradskoj razini LiDraNa 2022. održanog 18. veljače, online preko ZOOM-a kada je škola domaćin bila OŠ Matije Vlačića.

Napokon je imala priliku uživo stati na pozornicu i uživati u zasluženom aplauzu publike. Obogaćena ovim iskustvom, dobila je poticaj za daljnji rad i već razmišlja o mogućim tekstovima za iduću godinu. Mentorica Romina Miletić veoma je ponosna na svoju učenicu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 3. 2022. 13:20

Nagrađeni Karlo Rade i Sara Juran na literarnom natječaju Ca je ča

U srijedu, 17. studenoga u organizaciji Gradske knjižnice Labin održan je susret ovogodišnjih laureata literarnog natječaja „Ca je ča“. Naši su mnogobrojni učenici i ove godine svoje misli i osjećaje pretočili u poeziju sa svojim učiteljicama na domoće besede, ali ove godine neki su radovi zapaženi i nagrađeni. Karlo Rade, učenik 4. razreda s mentoricom Jasminkom Zahtila za svoj rad Moj močak nagrađen je drugom nagradom, a Sara Juran, učenica 2. razreda PŠ Kršan  s mentoricom Alenkom Brenković odnijela je treću nagradu za svoj rad Moja nona. Čestitke učenicima i mentorima! U natječaju su sudjelovali i  sljedeći učenici: Eleni Fable s mentoricom Jasminkom Zahtila, Leona Mart i Jakov Terković s mentoricom Alenkom Brenković te učenici Rafael Černilogar, Leona Mart i Sara Juran s mentoricom Mirjanom Rabar. Iz viših razreda sudjelovala je Leona Rade s mentoricom Dijanom Franković. Bravo i za svih njih!

Zbog epidemiološke situacije završni susret održan je samo za nagrađene sudionike Natječaja. Nakon proglašenja laureata po kategorijama i dodjele nagrada realizirano je snimanje svakog laureata pojedinačno kako kazuje ili čita svoje stihove, a nastali videozapis bit će objavljen na mrežnim i društvenim stranicama Gradske knjižnice Labin. Natječaj Ca je ča još jednom je uspješno priveden kraju s ciljem promocije čakavskog dijalekta i poticanja na dijalektalno izražavanje i stvaranje.

Radove nagrađenih učenika pročitajte u OPŠIRNIJE.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2021. 11:52

Mnogobrojne aktivnosti povodom Mjeseca hrvatske knjige u godini čitanja

U ponedjeljak, 15. studenog posljednjom radionicom o čitanju, zaključili smo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige. U skladu s ovogodišnjom temom Mjeseca knjige posvetili smo satove hrvatskog jezika i satove razrednika Hrvatskim autorima u Godini čitanja. Učenici prvog razreda upoznali su se s knjižničnicom, knjižničarkom i slikovnicama hrvatskih autora. Učenici drugog i trećeg razreda razgovarali su o hrvatskim dječjim časopisima i osobama važnima za stvaranje knjiga, a četvrtaši su razgovarali o važnosti čitanja. Na satovima lektire zabavili su se rješavajući tematske zadatke escape classrooma, oslikavali kocke pričalice, izrađivali glavne likove, rješavali kvizove.

Učenici viših razreda rješavali su zadatke u potrazi za hrvatskim knjigama koristeći se informacijskim izvorima na internetu, a na satovima lektire nije nedostajalo zabave. Sudjelovali smo u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja te ugostili labinsku spisateljicu Josipu Milevoj. U mnogobrojnim aktivnostima brzo nam je prošao ovaj Mjesec knjige, a nastavljamo s poticanjem čitanja jer ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2021. 11:35

Povodom Međunarodnog dana djece uključili smo se u Festival prava djece

Povodom Svjetskog dana djece koji se obilježava  svake godine 20. studenog uključili smo se on line u Festival prava djeteta. Sudjelovali smo s učenicima svih viših razreda na satovima razrednog odjeljenja. Kao i lani školska je knjižničarka u suradnji s razrednicama i s učenicima pogledala odabrane filmiće snimljenih diljem hrvatskih dječjih filmskih klubova i udruga te otvorila  raspravu na neku od aktualnih tema o kojima progovara izabrani film: on line nastava,  očuvanje kulturne baštine, usamljenost, tolerancija, cyberbullying, itd. Učenici su se rado uključivali i iznosili svoja mišljenja o zanimljivim temama.

 Festival prava djece organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a s ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije preuzele zemlje svijeta. Festivalom se prije svega želi skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti za poticanje rasprava među djecom. Dječje stvaralaštvo važan je dio Festivala jer putem filmova djeca se obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 11. 2021. 14:00

Svijeće povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U srijedu, dan prije 18. studenoga 2021. godine s učenicima 7. i 8. razreda obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ove godine obilježava se 30. godišnjica stradanja Vukovara te smo u skladu s tim na satu hrvatskog jezika prigodno čitali Priče iz Vukovara Siniše Glavaševića, a na satu povijesti razgovarali o  Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, a koji ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te koji predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Zapalili smo svijeće kako bismo odali počast svim žrtvama i stradalima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 11. 2021. 09:44

Izvučen pobjednik iz naše škole na završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Šest autora traži čitatelja održala se u ponedjeljak, 15. 11. 2021. godine,  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u okviru završnice Mjeseca hrvatske knjige. S obzirom na epidemiološke prilike,  održala se s ograničenim brojem uzvanika, a mogla se pratiti i uživo putem YouTube kanala Knjižnica grada Zagreba. U prigodnom kulturnom programu održala se modna revija kao završni dio projekta Odijelo za čitanje koji Knjižnice grada Zagreba provode u suradnji sa Školom za modu i dizajn. Također, na završnoj svečanosti je organizirano javno izvlačenje glavne i utješnih nagrada, koje će se dobitnicima poslati poštom na adresu knjižnice. I naši su učenici 6. i 7. razreda sudjelovali. Pobjednik kviza iz naše škole je Paolo Vlačić, učenik 6. razreda koji će za svoje sudjelovanje dobito prigodnu nagradu škole. Čestitke!

Snimak svečane završnice na You Tubu

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2021. 13:17

Predstavila nam se labinska autorica Josipa Milevoj povodom Mjeseca knjige 2021.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2021. ugostili smo danas labinsku autoricu Josipu Milevoj koja je učenicima razredne nastave predstavila svoje dvije zbirke priča s glavnim likom,  psićem Flekijem. Zanimljive i slikovito napisane priče Flekijeve pustolovine, istinite su priče, kako nam je autorica otkrila, o njezinim kućnim ljubimcima Flekiju, mačku Figaru i njihovim dogodovštinama sa sinom Veniom i cijelom obitelji.  U drugoj zbirci priča pod nazivom Venio, Figaro i Fleki – istinite priče i putopisi, kako autorica kaže, za malo veću djecu, pratili smo pustolovine nestašnog, radoznalog i pametnog psića jazavčara Flekija u obilasku Labina i okolice. Susret sa spisateljicom realiziran je u dinamičnom ozračju uz niz učeničkih pitanja o Flekiju, Figaru i Veniju, a zanimali su ih spisateljičini planovi o novim pričama. Prijedloga i kreativnih ideja nije nedostajalo. U PŠ Kršan vesela autorica je također predstavila svoje priče uz osmijeh, a radoznali mali učenici imali su bezbroj pitanja. Obje zbirke oplemenio je svojim ilustracijama Mladen Bolfek, akademski likovni umjetnik iz Karlovca, čije je ilustracije Josipa pokazivala čitajući svoje priče, a koje su se učenicima veoma svidjele.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2021. 13:30

Otvorili smo obilježavanje Mjeseca knjige 2021

Rješavanjem on line Nacionalnog kviza za poticanje čitanja otvorili smo ovogodišnje obilježavanje Mjeseca knjige s učenicima 6. i 7. razreda. Natjecanje pod nazivom Šest autora traži čitatelja posvećeno je hrvatskim autorima što je tema Mjeseca knjige. Organizira se od 1998. godine s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole, a realizira putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj.

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. U fokusu ovogodišnje manifestacije su Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. kao jedan od središnjih programa manifestacije kroz online izvore informacija predstavlja tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstavlja tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora, a učenici rješavanjem imaju priliku puno naučiti o knjigama, njihovim piscima, ilustratorima, temama i likovima. Popis pobjednika bit će objavljen na mrežnoj stranici kviza  2. studenoga 2021. godine, a na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 10. 2021. 14:08

Istražili smo Hum - najmanji grad na svijetu i Roč - središte glagoljaške djelatnosti

Putovali smo danas u središte Istre, posjetili smo Hum, najmanji grad na svijetu i Roč, središte glagoljaške djelatnosti u srednjem vijeku. Terensku nastavu učenika viših razreda realizirali smo  povodom Međunarodnog dana pješačenja i s ciljem istraživanja početaka hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva.

Kroz Velika vrata u Roču ušli smo u prekrasni mali gradić, spomenik kulture od izuzetnog značaja s mnogobrojnim atrakcijama. Naš nas je stručni vodič proveo kroz najvažnije crkve: Sv. Antona s Ročkim glagoljaškim abecedarijem, otključali smo crkvu Sv. Roka  te se zaustavili pred  freskama i grafitima iz 15. i 16. st. i na kraju Sv. Bartula, župnu crkvu iz  15. st. sa zvonikom  gdje smo imali prilike vidjeti i orgulje koje su tu na restauraciji. Kako bismo ušli u svijet tiskarstva i prvih tiskanih knjiga na ovom području, posjetili smo malu glagoljsku tiskaru u kojoj se nalazi replika Gutenbergove knjigotiskarske preše. Otkrili smo i zanimljivu priču o svećeniku Jurju Žaknu koji je čuvenim zapisom "Vita, vita, štampa naša gori gre" iz 1482. godine u rukopisnom "Misalu kneza Novaka" najavio tiskanje "Misala po zakonu rimskoga dvora", prve hrvatske i južnoslavenske tiskane knjige te se fotografirali pored njegove biste. Glagoljski natpisi pratili su nas čitavim putem sve do Malih vrata gdje smo malo otpočinuli u hladovini ladonje s pogledom na naše iduće stajalište – Stup Čakavskog sabora.

Spustili smo se u podnožje Roča gdje  započinje Aleja glagoljaša koja se sastoji od 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima, a prostire se do Huma. Dio smo propješačili, a dio prošli autobusom. Sijelo Klimeta Ohridskog odlično nam je poslužilo za okrijepu i  igru na obližnjoj livadi, a Uspon Istarskog razvoda protrčali smo. Na odmorištu Žakna Jurja upoznali smo prijatelje osnovnoškolce te nastavili do Vrata Huma. Napokon smo stigli na naše zadnje odredište, u najmanji grad na svijetu i čuli zanimljivu priču o izboru župana. Obišli smo pitoreskni gradić, prepun uskih zavojitih uličica, malo se još fotografirali pa se vratili u školu. Moramo ponoviti.


 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 10. 2021. 14:50

Hoće li naš recept za rođendanski desert biti jedan od 20 odabranih povodom Europskog dana jezika?

Europski dan jezika obilježavamo tradicionalno svakog 26. rujna. Ove godine, u znak obilježavanja 20. godišnjice inauguracije, Europski centar za moderne jezike pozvao je sve na sudjelovanje u velikom kuharskom natjecanju za rođendan  EDL-a. Cilj je natječaja prikupiti rođendanske recepte iz različitih dijelova svijeta i na različitim jezicima, a zatim 20 najoriginalnijih (i najukusnijih!) za slastice koje će se uvrstiti u posebnu knjigu recepata za 20. obljetnicu.

Naravno da smo se odazvali. Ove godine u školi provodimo zavičajni projekt „Krafi – tradicija i delicija“ te nam je obilježavanje Europskog dana jezika prva aktivnost projekta. Prikupili smo recept za izradu krafi na satu hrvatskog jezika te smo ga na satovima engleskog, talijanskog jezika i u okviru izvananastavne aktivnosti Istrorumunjske grupe preveli na engleski, talijanski i istrorumunjski ili vlaški jezik. Pripremili smo krafe, ukrasili ih u rođendanskom duhu, fotografirali te poslali fotografije i recepte na natječaj EDl–a. Nestrpljivo čekamo rezultate te se toplo nadamo da će naš prijedlog rođendanskog deserta biti dio ove priče!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 30. 9. 2021. 09:22

Ono si što čitaš - projekt poticanja čitanja

Ono si što čitaš naziv je projekta realiziran s učenicima 4. razreda. Potaknuti Godinom čitanja školska knjižničarka je u suradnji s učiteljicom 4. razreda i učenicima došla na ideju o čudesnoj kutiji u mjesecu travnju prepunu zanimljivih, ali malo drugačijih knjiga za djecu s popularno-znanstvenim tekstovima koju bi učenici mogli koristiti na način da sami posuđuju i donose knjige. Radi se o dječjim enciklopedijma, a koje djeca nemaju prilike često koristiti. Kutija je izvrsno prihvaćena u razredu pa smo je odlučili ostaviti do kraja školske godine. Cilj projekta je poticanje čitanja i stvaranje kritičkog čitatelja.

Za plakat dizajnerske kuće Bruketa i Žinić te glavnu idejnu okosnicu knjižničarka zahvaljuje mentorici knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić koja je dozvolila da se ideja projekta provede i među učenicima iako je načelno bila namijenjena učiteljima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 6. 2021. 09:34

I u našoj školi obilježavamo Noć knjige

U petak 23. travnja održava se deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj. Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu. Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi. I mi smo se priključili obilježavanju baveći se ljekovitim pričama i rješavajući zadatke na temu o ljekovitim moćima knjige što je glavna tema Noći knjige. Naravno, u on line nastavi putem aplikacije Genially.ly, knjižničarka je pripremila razne zadatke za učenike viših razreda, a kada se vrate u školu, za nagradu čekaju ih straničnici s logom Noći knjige i simpatičnim likom knjiguške.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 4. 2021. 12:32

Povodom Mjeseca hrvatskog jezika

Mjesec hrvatskog jezika bio je povod za razgovor o hrvatskom standardnom jeziku danas – jednom od najvažnijih obilježja hrvatskog nacionalnog identiteta. Učenici 6. razreda  naše škole uključili su se  u „Sat hrvatskog jezika u Institutu“ slušajući on line predavanje „Jezični savjeti“ profesorice Ivane Matas Ivanković, edukaciju o hrvatskom jeziku koju su ponudili stručnjaci za hrvatski jezik iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a  povodom Mjeseca hrvatskog jezika koji se obilježava od 21. veljače do 17. ožujka svake godine.  Učenici 6. razreda pripremaju i aktivnost u organizaciji školske knjižnice „Prihvati izazov, budi važan i progovori hrvatskim standardnim jezikom!“ u kojem iz ponuđenih tema moraju pripremiti kratko izlaganje na hrvatskom standardnom jeziku. Učenici 5. razreda poigrat će se na satu hrvatskog jezika u jezičnim igrama, dok su se učenici 7. i 8. razreda upoznali s informacijskim izvorima važnima za hrvatski jezik i pravilnom citiranju. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 3. 2021. 10:53

Godina čitanja 2021.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Zašto nam je još čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Izvor vijesti: https://mzo.gov.hr/vijesti/2021-godina-proglasena-godinom-citanja-u-hrvatskoj/4117

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 2. 2021. 13:25

Povodom Noći muzeja 2021.

Sudjelovali smo u on line kvizu Arheološkog muzeja Istre povodom Noći muzeja 2021. Učenici od 1. do 4. razreda Matične škole i 2. i 3. razreda PŠ Kršan su na zanimljiv i dinamičan način ponovili i  utvrdili znanje o kulturnoj baštini, a i proširili svoje znanje rješavajući on line kviz putem poveznice na You Tubeu. Očekujemo povratnu informaciju u ponedjeljak kada će objaviti rezultate. Držite nam palce za možda jednu od nagrada!

Učenici PŠ Kršan su uz kviz i razgovor o kulturnoj baštini,  pripremili i malu izložbu raznih predmeta koje su donosili s veseljem. O svemu pogledajte na fotografijama.

Ove godine Hrvatsko muzejsko društvo organizira šesnaestu po redu Noć muzeja, ali u digitalnom obliku zbog sadašnjih uvjeta vezanih za epidemiološke mjere pandemije COVIDA-19. Ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će večeras u Digitalnoj Noći muzeja od 18.00 do 23.00 sati,  pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr, kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova. Također, atraktivnosti događaja doprinijet će i HRT, koja priprema poseban program.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 1. 2021. 12:38

Sudjelovali smo u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2020.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige (15.10. – 15.11.) uključili smo se u  Nacionalni kviz za poticanje čitanja Istraživači planeta Z. s motom Razlistaj se! koji je ove godine bio prilagođen novonastaloj situaciji: umjesto čitanja knjiga, trebalo je istražiti online izvore informacija. Kviz je poput svih aktivnosti Mjeseca knjige bio posvećen planetu Zemlji te smo na satovima prirode i biologije s učiteljicom Ivom Rukavina  i knjižničarkom Rominom Miletić istražili zanimljive poveznice i saznali mnogo novina o čudesnom planetu Zemlji.

Iz naše škole pobjednica Nacionalnog kviza Leana Krajcar, učenica 7. razreda ušla je u bubanj za jednu od glavnih nagrada na završnici kviza koja je zbog epidemioloških mjera održana bez publike te  snimljena. Nažalost, glavne nagrade otišle su u ruke drugim učenicima kojima čestitamo na vrijednim nagradama. Ovdje pogledajte snimku završnice.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 20 godina organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice, a s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 11. 2020. 10:23

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2020.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog 2020. godine raznim aktivnostima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se!

Mi smo naravno obilježili ovaj datum važan za poticanje čitanja na svoj način. Školska knjižničarka organizirala je kvizove na temu već pročitanih cjelovitih književnih tekstova, čitala slikovnice s eko temama, a učenici su crtali i pisali o dojmovima. U višim razredima rješavali smo on line Nacionalni kviz za poticanje čitanja, odgonetali zagonetke u Escape clasroomu te razgovarali o prigodnim temama nakon filmova.

Učenica 4. razreda Leona Runko osmislila je životinjsku abecedu sa skrivenim slovima, a kako bi se svi upoznali s njezinim radom realizirali smo malu izložbu u knjižnici.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2020. 11:06

Mjesec hrvatske knjige 2020.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog 2020. godine raznim aktivnostima. Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige usvojio je prijedlog da svečano otvaranje manifestacije bude u Ivanić-Gradu 15. listopada 2020. godineOvogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja ove godine nosi naziv Istraživači planeta Z. Zbog epidemiološke situacije i kompleksne nabave knjiga za školske knjižnice izvan roka, za ovogodišnji će Kviz, umjesto pročitati 3 knjige, trebati istražiti i proučiti ponuđene provjerene online izvore informacija koji će biti dio pitanja u Kvizu. 

Pokrovitelj manifestacije već tradicionalno je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Mi ćemo u našoj školi obilježiti na svoj način

PROSLOV Mjeseca hrvatske knjige

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 10. 2020. 10:57
» Arhiva naših vijesti    
 


TražilicaKalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 99018
Ovaj mjesec: 779
Ovaj tjedan: 87
Danas: 23

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju