preskoči na sadržaj
Priče iz košnice

Priče iz košnice - školska godina 2023./24.

„Priče iz košnice“ školski je projekt koji će obuhvatiti sve niže i više razrede i tematski povezati gradivo različitih predmeta i izvannastavne aktivnosti. Okosnica projekta jest medonosna pčela, pčelarstvo i pčelinji proizvodi. Učenici i učitelji će tijekom školske godine organizirati i sudjelovati u različitim aktivnostima poput edukativnih predavanja, različitih radionica, terenskoj nastave i posjeti pčelinjaku, izradi likovnih i literarnih radova, osmišljavanju priča, pečenju medenjaka, izradi herbarija i hotela za solitarne pčele te sudjelovanju u manifestacijama Dana meda.

 Cilj projekta je da učenici bolje upoznaju medonosnu pčelu, jednog domestificiranog kukca o kojem ovisi oprašivanje velikog broja bilja i usjeva, kao i profesiju pčelara i pčelinje proizvode. Namjera je povezati i proširiti školsko gradivo uz razvijanje kreativnosti i pozitivnih vrijednosti te jačanje odgovornosti za zaštitom prirode.

Voditeljica projekta je učiteljica prirode i biologije Iva Rukavina. U organiziranju i izvođenju projekta sudjeluju i učiteljice razredne nastave, knjižničarka, likovne kulture, informatike i tehničkog odgoja. Odgovornost voditeljice projekta je ispunjavanje obrasca za prijavu za financiranje zavičajne nastave, kao i priprema i predstavljanje projekta na Festivalu zavičajnosti. Zatim koordinacija svih aktivnosti, dok ostale učiteljice koje su nositelji pojedinih aktivnosti organiziraju i vode iste te potiču učenike na aktivno sudjelovanje.

Vijesti - Priče iz košnice

Škola kao košnica

Naša učiteljica prirode i biologije, Iva Rukavina, pripremila je zanimljiv tekst za učenike, a kako biste saznali ponešto o životu pčela, donosimo ga i ovdje:

Škola kao košnica

Pročitaj tekst o pčelama u košnici i razmisli što bi se dogodilo s košnicom kad ne bi postojala matica ili trut? Kako bi se odrazilo na život čitave pčelinje zajednice kad više sakupljačice ne bi skupljale nektar ili stražarice branile košnicu ili graditeljice gradile saće?

Za one malene:

Sve domaće životinje imaju svoju nastambu: pas ima kućicu, krava staju, kokoši i pijetao kokošinjac, a pčele žive u košnici. Matica i trut su roditelji svim malim pčelama radilicama. U košnici vlada veliko zajedništvo i svaka radišna pčelica zna što joj je činiti. Najmlađe pčelice čiste košnicu, one malo starije brinu se i hrane ličinke koje su pčelinje bebe. Tu su i pčele graditeljice koje grade saće u kojima pčele pohranjuju med i koje služe kao dječja sobica za ličinke. Ulaz u košnicu brane pčele stražarice. Veliki broj pčela su pčele sakupljačice koje lete od cvijeta do cvijeta i marljivo skupljaju slatki cvjetni sok i pelud. Kad ih dovoljni sakupe, nose ih u košnicu i predaju pčelama u košnici koje od cvjetnog soka proizvode med.

 

Za one malo veće:

Košnica je nastamba u koju je čovjek smjestio pčelinje zajednice. Pčelinju zajednicu čine tri člana: matica, trutovi i radilice. U košnici vlada veliko zajedništvo i radna atmosfera. Matica je jedina spolna ženka u zajednici koja nese jaja. Trutovi su mužjaci koji se pare s maticom, a uz to održavaju dobru, radnu klimu u košnici. Pčele radilice kako im naziv kaže obavljaju većinu poslova u košnici, a zadaci im se mijenjaju sa starošću. Mlade pčele prvih nekoliko dana čiste saće i košnicu. Potom prelaze u pčele njegovateljice koje hrane ličinke i maticu. Sljedeći im je zadatak u košnici da grade novo saće u koje se pohranjuje med, pelud ili u njih matica nese jaja. Zatim prihvaćaju slatki cvjetni sok, nektar, od pčela sakupljačica kojeg prerađuju u med. Zadnji zadatak unutar košnice je da stražare i brane ulaz u košnicu od uljeza. Kad dosegne otprilike 3 tjedna starosti pčela postaje sakupljačica te leti od cvijeta do cvijeta i skuplja nektar i pelud kojeg nosi svojoj zajednici u košnici.

 Razmisli sad o zajednicama u kojima ti živiš poput obitelji, školi ili grada. Koja je uloga članova tvoje zajednice i kako bi se odrazilo na čitavu zajednicu kad tih članova ne bi bilo?
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2024.

TražilicaKalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 140281
Ovaj mjesec: 3048
Ovaj tjedan: 1030
Danas: 43

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju