O projektu školske godine 2021./22.
Okosnica programa bit će istraživanje o krafima, tradicionanoj deliciji labinskog područja. Učenici će kroz usmenu predaju svojih majki, baka, djedova i žitelja svoga mjesta istražiti i napisati recepte za izradu krafa (čepljonski, kršonski, labinjonski, plominski…), istražiti povijesne izvore, prikupiti recepte za kuhanje, izračunati nutritivne vrijednosti sastojaka i jela na bazi krafa.
Temeljem prikupljenog i sami će se okušati u izradi i pripremi krafa kao i u stvaralačkom radu (literarnom, likovnom, glazbenom, glumačkom) na zadanu temu.
Ukoliko to epidemiološke prilike budu dozvoljavale, učenici bi, u suradnji s TZ Kršan, sudjelovali na Krafifestu u Kršanu.
Cilj projekta je kod djece potaknuti istraživanje identiteta, posebnosti gastronomske i kulturne tradicije svojega zavičaja.
Projekt je namijenjen svim učenicima škole kroz pojedine aktivnosti u kojima istražuju,prikupljaju, promatraju, uče, bilježe, slušaju, izrađuju, analiziraju, demonstriraju čime se utječe na razvoje učeničkih sposobnosti, jačanje potrebe za samostalnim učenjem i cjeloživotnim obrazovanjem.
Kroz razne projektne aktivnosti namjera je proširiti znanja učenika o povijesti podneblja u kojem žive, kulturnoj baštini i običajima te tradiciji zavičaja.
Namjena projekta je njegovanje zavičajnosti u širem interkulturalnom i multikulturalnom kontekstu, senzibiliziranje učenika za upoznavanje i njegovanje tradicijskih običaja kao posebnosti svoga kraja te prezentacija široj javnosti.
Projektne aktivnosti provodit će se sa svim učenicima škole. u sklopu nastavnih predmeta (HJ, EJ, TJ, LK, GK, POV, GEO, PRIR, KEM, VJER, INF), satova razrednika, grupa izvannastavnih aktivnosti (Moj svijet i Istrorumunjski govor), dodatne nastave prirode i društva od 1. do 4. razreda, dodatne nastave tehničke kulture, povijesti i geografije, susreta, posjeta, terenske nastave te obilježavanja prigodnih tematskih dana ili svečanosti.
Nakon prve uvodne aktivnosti, uslijedit će nove i to:
Svaka projektna aktivnost će se pratiti fotografiranjem i snimanjem u cilju izrade konačne prezentacije.
Vrijeme realizacije: Od rujna 2021. do svibnja 2022. godine.
U svibnju 2022. godine predviđeno je sudjelovanje i prezentacija projekta na Festivalu zavičajnosti.
Koordinatorica projekta: Mikela Banko Lukšić, učiteljica RN
Hoće li naš recept za rođendanski desert biti jedan od 20 odabranih povodom Europskog dana jezika?
Europski dan jezika obilježavamo tradicionalno svakog 26. rujna. Ove godine, u znak obilježavanja 20. godišnjice inauguracije, Europski centar za moderne jezike pozvao je sve na sudjelovanje u velikom kuharskom natjecanju za rođendan EDL-a. Cilj je natječaja prikupiti rođendanske recepte iz različitih dijelova svijeta i na različitim jezicima, a zatim 20 najoriginalnijih (i najukusnijih!) za slastice koje će se uvrstiti u posebnu knjigu recepata za 20. obljetnicu.
Naravno da smo se odazvali. Ove godine u školi provodimo zavičajni projekt „Krafi – tradicija i delicija“ te nam je obilježavanje Europskog dana jezika prva aktivnost projekta. Prikupili smo recept za izradu krafi na satu hrvatskog jezika te smo ga na satovima engleskog, talijanskog jezika i u okviru izvananastavne aktivnosti Istrorumunjske grupe preveli na engleski, talijanski i istrorumunjski ili vlaški jezik. Pripremili smo krafe, ukrasili ih u rođendanskom duhu, fotografirali te poslali fotografije i recepte na natječaj EDl–a. Nestrpljivo čekamo rezultate te se toplo nadamo da će naš prijedlog rođendanskog deserta biti dio ove priče!
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Mediji |
• Glas Istre |
• Radio Labin |
• Labinstina |
• LC Labin |
• 5portal Labin |
Ostalo |
• Opcina Krsan |
• TZ Krsan |
• Opcina Labin |