Danas je naša školska kuhinja odisala divnim mirisima, a sve povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje. Naime, učenici razredne nastave matične škole zajedno sa učiteljicama Mikelom i Jasminkom mijesile su pljukance i kuhale poseban umak, naravno, uz pomoć naše kuharice Marijane. A zašto baš pljukance, a ne uobičajeno – kruh?
Prije nekoliko tjedana prijavile su se na natječaj “Valamar brine za marende fine” i osvojili tjedan dana domaćih Valamarovih marendi za cijelu školu. Trebalo je osmisliti kreativan recept za zdravu marendu i dostaviti ga u formatu po izboru na natječaj. Projekt ima za cilj podignuti svijest o zdravoj prehrani među djecom.
Mi smo se odlučili predstaviti recept za integralne pljukance u umaku od teletine, cherry rajčice i skute. Namirnice potrebne za pripremu nabavili smo od lokalnih proizvođača i OPG-a. Snimili smo i filmić o pripremi te ga dostavili s receptom.
Eto, danas svi učenici i učitelji u našoj školskoj kuhinji mogu degustirati ovo divno jelo spravljeno od lokalnih namirnica. Ponosni smo i veseli što nam se trud isplatio te smo dobili tjedan zdrave marende za cijelu školu. Dobar tek! Jedva čekamo isprobati zdravu Valamarovu marendu!
Tekst: Romina Miletić
Foto: Jasminka Zahtila i Mikela Banko Lukšić