preskoči na sadržaj
Z rucakami po vlaškemi puti

Z rucakami po vlaškemi puti zavičajni projekt je školske godine 2022./23. Okosnica programa bit će učenje osnovnih pojmova i izraza na vlaškom (istrorumunjskom) jeziku, pjevanje tradicionalnih pjesama, kazivanje brojalica i recitacija te promicanje i valorizacija vlaškog u vidu kraćih literarnih radova (poezija, kratka proza). Jedna od okosnica bit će i istraživanje ruta „Putevima kontrabanda“ i pješačenje jednim dijelom rute i to od Šušnjevice do pruge. Cilj projekta je upoznati učenike s društveno povijesnim značajem te tradicijskom kulturom Šušnjevice i okolice te razvijanje svijesti o vrijednostima vlaškog jezika, kao posebnost zavičaja te kreativno izražavanje učenika.

Projekt je namijenjen svim učenicima škole kroz pojedine aktivnosti u kojima istražuju, prikupljaju, promatraju, uče, bilježe, slušaju, izrađuju, analiziraju i demonstriraju, čime se utječe na razvoje učeničkih sposobnosti, jačanje potrebe za samostalnim učenjem i cjeloživotnim obrazovanjem. Kroz razne projektne aktivnosti namjera je proširiti znanja učenika o povijesti podneblja u kojem žive, kulturnoj baštini i običajima te tradiciji zavičaja. Namjena projekta je njegovanje zavičajnosti u širem interkulturalnom i multikulturalnom kontekstu, senzibiliziranje učenika za upoznavanje i njegovanje tradicijskih običaja kao posebnosti svoga kraja te prezentacija široj javnosti.

Koordinator projekta je Leticija Sinčić Ćorić uz vanjske suradnike: Viviana Brkarić i Valter Stojšić.

Projektne aktivnosti provodit će se sa svim učenicima škole, a u sklopu nastavnih predmeta, satova razrednika, grupa izvannastavnih aktivnosti (Moj svijet , Istrorumunjski govor, Likovna grupa, Kreativka, Pjevački zbor), dodatne nastave prirode i društva od 1. do 4. razreda, susreta, posjeta, terenske nastave te obilježavanja prigodnih tematskih dana ili svečanosti. Nakon prve uvodne aktivnosti na kojoj će razrednici na satovima razrednika učenicima predstaviti sadržaj i cilj zavičajnog projekta, uslijedit će nove aktivnosti i to:

- povodom obilježavanja Dana rumunjskog jezika (23.9.) realizirat će se posjet lutkarskoj predstavi (marionete)u izvođenju studenata iz Bukurešta ( Circolo Rijeka) te radionica izrade vlastite lutke prema pozivu Udruge Rumunja - posjet Ekomuzeju „Vlaški puti“- učenici viših razreda

- povodom obilježavanja Međunarodnog dana pješačenja realizirat će se pješačenje dijelom tematske staze „Putevima kontrabanda“ ( od Šušnjevice do pruge uz stručno predavanje Valtera Stojšića) - svi učenici

- pripovijedanje tradicijskih priča na vlaškom jeziku te likovno izražavanje na temu „Sjeverac i Sunce“ (Ezopove basne) - učenici od 1. do 4. r.

- dokumentarni film na vlaškom jeziku „Gromača“- učenici od 5. do 8.r. - upoznavanje s osnovnim pojmovima na vlaškom jeziku iz početnice Pošnjin ganej vlaški - na satovima razrednika i satovima INE- svi učenici

- dizajn unikatnih eko ruksaka s prigodnim porukama na vlaškom jeziku u suradnji s Centrom za inkluziju Labin- na satovima likovne kulture i likovne grupe – svi učenici

- pjevanje tradicionalnih pjesama na vlaškom jeziku u sklopu pjevačkog zbora ( veliki) i GK i INE (maleni)

- završna priprema projekta za predstavljanje potonjeg na Festivalu zavičajnosti. Svaka projektna aktivnost će se pratiti fotografiranjem i snimanjem u cilju izrade konačne prezentacije.

Z rucakami po vlaškemi puti - aktivnosti

Učili smo Vlaški i slušali priče - projektna aktivnost "Z rucakami po vlaškemi puti"

U ponedjeljak, 6. veljače  smo na satovima SRO i INA realizirali rad na projektu „Z rucakemi po vlaškemi puti“. Učenici RN upoznavali su se  s osnovnim pojmovima na Vlaškom jeziku. Pripovijedanje tradicijskih priča na Vlaškom jeziku upriličila nam  je naša posebna gošća, Viviana Brkarić, ravnateljica Interpretacijskog centra Vlaški puti u Šušnjevici. Učenici su s oduševljenjem prihvatili gošću, slušali priču i učili nove riječi.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 2. 2023. 13:36

Z rucakami po vlaškemi puti

„Z rucakami po vlaškemi puti“ naziv je našeg ovogodišnjeg zavičajnog projekta u sklopu kojeg smo organizirali današnju aktivnost - pješačenje. Međunarodni dan pješačenja izvrsno se uklopio u tu priču. Otisnuli smo se tzv. Putevima kontrabanda, tematske staze za pješačenje, uređene prema pričama lokalnog stanovništva Šušnjevaca po kojima su prolazili tridesetih godina prošloga stoljeća, za vrijeme talijanske vlasti, kako bi robu široke potrošnje nabavili jeftinije, a pritom su u svojim torbama nosili poljoprivredne proizvode da bi ih u bescarinskoj zoni prodavali. Švercanje ili kontraband iz proglašene bescarinske zone u Kvarnerskoj provinciji postao je jedan od načina preživljavanja ondašnjeg stanovništva jer je ondje roba bila jeftinija nego u okolnom području.

Mi smo danas propješačili prvu rutu, od ekomuzeja Vlaški puti do zaseoka Podmaj, oko 6 km. Uspon nas je vodio djelomično kroz šumu do prijelaza preko željeznčke pruge i bilo je naporno, ali preživjeli smo i preporučujemo svima. Učenici predmetne nastave, nakon pješačenja,  zaustavili su se i u zanimljivom Interpretacijskom centru  ekomuzeja Vlaški puti kako bi se upoznali s postavom i uživali u djeliću povijesti i kulturnoj baštini zavičaja s naglaskom na valorizaciju vlaškog jezika, a učenici razredne nastave uputili su se kućama ili na produženi boravak jer su ekomuzej posjetili prošle školske godine. Izvrsni voditelji, Viviana Brkarić i Valter Stojšić, pružili su nam potpuni doživljaj stručnim vodstvom. Zanimljiva terenska nastava iz koje smo izašli obogaćeni novim saznanjima iz povijesti, tradicije i odličnih priča.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2022. 14:05

Udruga Rumunja omogućila nam je nezaboravan doživljaj

Udruga Rumunja financiranjem prijevoza i zakuske zaslužna je za realizaciju terenske nastave u Rijeku. Povodom obilježavanja Europskog dana jezika, učenici starijih razreda, u petak, 3. rujna, posjetili  su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, smještenom u veličanstvenoj Guvernerovoj palači.

Dio postava Muzeja koji je kod učenika izazvao najveće oduševljenje svakako je originalni pojas za spašavanje s Titanika iz 1912. godine. Učenike su dojmili i ostali izloženi eksponati poput maketa jedrilica, kompasi te razni instrumenti za orijentaciju na moru, kao i brojne amfore.

U Prirodoslovnom muzeju Rijeka najveće iznenađenje bio je replika morskog psa, a pored ove morske nemani učenici su na hologramu vidjeli špiljskog medvjeda, brojne kukce kao i hvalevrijedne akvarije s raznim vrstama riba.

Vrhunac dana bila je proslava Dana rumunjskog jezika organiziranom u Circolu – Comunita degli Italiani Fiume.

Bio je to nezaboravni doživljaj u prekrasnom ambijentu talijanskog kazališta, u vrhunskoj organizaciji rumunjskih diplomatskih predstavnika Aline Dobrescu, predsjednice Udruge Rumunja iz RH,  vicekonzulice Corine-Mihaele Cosmă-Gălățanu  i Delie Vorkapić, djelatnice Počasnog konzulata.

U kulturnom programu sudjelovali su Goran Čolakhodžić, koji je predstavio dvojezični rumunjsko-hrvatski časopis VERSO, dok je dr.sc. Petar Radosavljević, pročelnik Odsjeka za rumunjski jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o Istro-rumunjskom dijalektu – od nastanka do danas.

Djevojčica Helena Orlić predstavila se s gitarističkim recitalom, a svakako najveći interes prisutni su iskazali prema studentima Nacionalnog sveučilišta za kazalište i kinematografiju „I. L. Caragiale“ iz Bukurešta. Oni su izveli više koreografskih predstava s marionetama, koje predstavljaju niz rumunjskih narodnih plesova, a među kojima se našla i jedna baletna točka. Vesele, razigrane i dinamične melodije mnoge su nagnale na ples, a među njima su bili i naši učenici. Njihanjem i pljeskanjem u ritmu pjesme lijepo su se zabavili.

Nastup učenika naše škole s pjesmama i recitacijama na istro-rumunjskom jeziku  izazvao je oduševljenje prisutnih, koji su vrijedne i nasmijane učenike nagradili s velikim pljeskom.

Pri završetku edukativno – kulturnog programa, zajedno sa studentima iz Bukurešta,   učenici su sudjelovali u kreativnoj radionici. U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, izrađivali su vlastite lutke, koje su potom za uspomenu ponijeli svojim kućama.

Lijepo, nezaboravno i nadasve korisno!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 9. 2022. 12:52
 


TražilicaKalendar
« Ožujak 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 115964
Ovaj mjesec: 937
Ovaj tjedan: 76
Danas: 45

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju