2020-04-14 13:58:21

Rezultati Upitnika učenika od 5. do 8. razreda o zadovoljstvu nastavom na daljinu

 U ovom novom razdoblju za našu školu (i za odgoj i obrazovanje u RH), u kojoj po prvi put primjenjujemo nastavu na daljinu, namjera nam je bila pružiti svima potrebnu podršku i pomoć: učiteljima putem redovitih virtualnih sjednica, a učenicima putem osluškivanja i uvažavanja njihovih iskustava, potreba i stavova.

S tom namjerom školska pedagoginja sastavila je on line Upitnik o zadovoljstvu učenika nastavom na daljinu te prijedlozima za poboljšanje načina rada, a koji bi bili više po njihovoj mjeri. Upitnik je  učenicima  dostavljen na linku u njihovoj virtualnoj učionici za sat razrednog odjela.

 Upitnik su ispunili svi učenici od 5. do 8. razreda. U nastavku vas upoznajemo s rezultatima ankete.

 Općenito je upitnikom zapaženo da su se učenici najvećim djelom odlično prilagodili na ovaj oblik nastave, da osjećaju i koriste neke blagodati nastave na daljinu poput opuštenosti, zanimljivosti nastave zbog korištenja tehnologija, dostupnost učitelja i izvan radnog vremena. Aspekti koji se učenicima baš i ne dopadaju u ovakvom obliku nastave jesu nedostatak prijatelja iz razreda kao i nedostatak učiteljevog predavanja uživo. Učenici su također prepoznali da previše vremena provode pred računalom i to navode kao nedostatak takve nastave. Jedan manji broj učenika osjeća da imaju više zadaća i zadataka nego u redovnoj nastavi te predlažu učiteljima smanjenje obaveza.

O rezultatima ankete upoznato je Učiteljsko vijeće, tj. o potrebama učenika raspravljalo se na on line sjednicama, te je posebna tema bila utvrđivanje potreba učenika i načina njihova uvažavanja. Učitelji uvode glasovna javljanja, video predavanja, smanjuje se količina zadaća i uvode se zanimljivi kvizovi i igre za ponavljanje.

Vjerujemo da smo na dobrom putu da s učenicima uživamo u ovom on line učenju i podučavanju, o čemu svjedoče i poruke učenika u kojima velik broj učenika pozdravlja kvalitetu podučavanja naših učitelja. No, zaključno je da je našim učenicima ipak draža nastava u stvarnom okruženju u koje jedva čekaju da se ponovo vrate.

                                                               Nada Švraka, pedagoginja


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Čepić