2021-12-01 08:50:00

Povodom Dana državnosti Rumunjske postavljena izložba Istrorumunji i realiziran prezentacijski film

Povodom Dana državnosti Rumunjske, Veleposlanstvo Rumunjske u Zagrebu, uz potporu Udruge Rumunja iz Republike Hrvatske i Rumunjskog kulturnog instituta, organizira  izložbu fotografija pod nazivom "Istrorumunji", od 1. do 5. prosinca 2021. u Galeriji Klovićevi dvori (www.gkd.hr), u Zagrebu. Izložbom se želi odati počast istrorumunjskoj jezičnoj zajednici koji su uspjeli očuvati svoj jezik i nakon više od  tisućtljeća otkako su njihovi preci doselili u Istru, a danas broji svega stotinjak ljudi. Istrorumunjski je od 2007. godine upisan u Registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Otvorenje izložbe je organizirano u srijedu, 1. prosinca na Dan državnosti Rumunjske. Uz važne goste, otvorenju su nazočili i autori - fotografi: Constantin Demeter, Gheorghe Petrile i Ovidiue Gabor.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 11.00 do 19.00 sati tijekom 5 dana održavanja, a ulaz je BESPLATAN. Najava za fotografsku izložbu koja se može posjetiti u Zagrebu nalazi se ovdje.

Tim povodom realiziran je i kratki prezentacijski film o govornicima istrorumunjskog/vlaškog ili žejanskog jezika u čijoj su realizaciji sudjelovali naša ravnateljica, učitelji, učenici i roditelji naših učenika u PŠ Šušnjevici te mještani Šušnjevice. Gospodin Adrian Dumitru Oproi, prevoditelj i pisac i ovom prilikom zahvaljuje svima koji su pomogli da se ovaj film realizira, a posebno djeci i roditeljima.

Film je objavljen na YouTube kanalu Rumunjskog Ministarstva vanjskih poslova i možete ga pogledati ovdje.

Sretan Dan državnosti Rumunjske!


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Čepić