2021-10-13 14:50:00

Istražili smo Hum - najmanji grad na svijetu i Roč - središte glagoljaške djelatnosti

Putovali smo danas u središte Istre, posjetili smo Hum, najmanji grad na svijetu i Roč, središte glagoljaške djelatnosti u srednjem vijeku. Terensku nastavu učenika viših razreda realizirali smo  povodom Međunarodnog dana pješačenja i s ciljem istraživanja početaka hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva.

Kroz Velika vrata u Roču ušli smo u prekrasni mali gradić, spomenik kulture od izuzetnog značaja s mnogobrojnim atrakcijama. Naš nas je stručni vodič proveo kroz najvažnije crkve: Sv. Antona s Ročkim glagoljaškim abecedarijem, otključali smo crkvu Sv. Roka  te se zaustavili pred  freskama i grafitima iz 15. i 16. st. i na kraju Sv. Bartula, župnu crkvu iz  15. st. sa zvonikom  gdje smo imali prilike vidjeti i orgulje koje su tu na restauraciji. Kako bismo ušli u svijet tiskarstva i prvih tiskanih knjiga na ovom području, posjetili smo malu glagoljsku tiskaru u kojoj se nalazi replika Gutenbergove knjigotiskarske preše. Otkrili smo i zanimljivu priču o svećeniku Jurju Žaknu koji je čuvenim zapisom "Vita, vita, štampa naša gori gre" iz 1482. godine u rukopisnom "Misalu kneza Novaka" najavio tiskanje "Misala po zakonu rimskoga dvora", prve hrvatske i južnoslavenske tiskane knjige te se fotografirali pored njegove biste. Glagoljski natpisi pratili su nas čitavim putem sve do Malih vrata gdje smo malo otpočinuli u hladovini ladonje s pogledom na naše iduće stajalište – Stup Čakavskog sabora.

Spustili smo se u podnožje Roča gdje  započinje Aleja glagoljaša koja se sastoji od 10 kamenih obilježja posvećenih glagoljici i glagoljašima, a prostire se do Huma. Dio smo propješačili, a dio prošli autobusom. Sijelo Klimeta Ohridskog odlično nam je poslužilo za okrijepu i  igru na obližnjoj livadi, a Uspon Istarskog razvoda protrčali smo. Na odmorištu Žakna Jurja upoznali smo prijatelje osnovnoškolce te nastavili do Vrata Huma. Napokon smo stigli na naše zadnje odredište, u najmanji grad na svijetu i čuli zanimljivu priču o izboru župana. Obišli smo pitoreskni gradić, prepun uskih zavojitih uličica, malo se još fotografirali pa se vratili u školu. Moramo ponoviti.


 


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Čepić