2021-10-01 13:05:00

U posjetu Gradskoj galeriji u Labinu i Mediteranskom kiparskom simpoziju (Parku skulptura na Dubrovi)

U utorak, 28.9.2021. naši osmaši posjetili su Gradsku galeriju u Labinu i nekoliko dana ranije otvorenu izložbu pod nazivom „the End“ međunarodno priznatog autora Eugena Varzića. Kroz izložbu nas je provela kustosica - Stephanie Peršić. Najprije su učenici sami razgledali izložbu nakon čega su uz njezino vodstvo i nakon kraćeg predavanja ponovno razgledali postav na kvalitetniji način. Pravo iznenađenje za učenike uslijedilo je kada nam se sam umjetnik obratio putem video poziva. Objasnio je učenicima koliko mu treba vremena za izradu jednog rada, koliko se dugo bavi umjetnošću te im je poručio neka se trude u onome što vole i rade te neka ne odustaju, pa bila u pitanju umjetnost, sport ili nešto drugo. Evo što, u sklopu zadataka, o izložbi kaže Leonarda Ponjavić: "Svima bih, (koji vole ili baš nisu ljubitelji umjetnosti), preporučila da posjete tu izložbu,  jer su slike fenomenalne i isplati se ići vidjeti. Naslikane su tako da izgledaju kao fotografije i to je fascinantno." 

Za kraj učenici su dobili suvenir Galerije na poklon jer je mala grupica od 7 osmaša otvorila „sezonu posjeta“ ove izložbe.  

Prošetali smo predivnim ulicama starogradske jezgre, pogledali s Fortice  naš sljedeći cilj i zaputili se pješke do Dubrove. Razgibali smo se hodanjem, a na Dubrovi nas je dočekala Renata Kiršić,  predsjednica MKS-aUnutar info centra, tzv. „Kocke“ upoznala nas je s poviješću Mediteranskog kiparskog simpozija, načinu održavanja i novitetima te lokacijom skulptura, amfiteatra i Bijele ceste. Dobili smo i promotivne poklone koji su izrađeni u sklopu projekta ReColor u čijem smo kutku boravili. Uslijedilo je razgledavanje Parka skulptura i rješavanje zadataka naše terenske nastave. Ono što je neuobičajeno jest da se ta umjetnička djela mogu dirati.

Proveli smo ispunjen i kvalitetan dan, puno smo naučili,  a sa svim poklonima i mogućnošću upoznavanja samog umjetnika osjećali smo se kao prava VIP grupa.

Veliko hvala Renati Kiršić, Stephanie Peršić i Eugenu Varziću.

Tekst i foto: Eni Blašković


Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Čepić