2023-06-01 09:12:11 Nova oprema za školsku kuhinju u Čepiću - "Uz obilje morske radosti, djeca će zdravo odrasti" Poznato je da je riba ukusna i najzdravija namirnica, ali i lako kvarljiva te ju je najbolje svježu konzumirati. Svježa riba se u hladnjaku prosječno može održati dva dana. Stavljanje ribe u zamrzivač nije radikalna promjena za riblje meso jer mnoge vrste riba mogu u smrznutom stanju dobro očuvati okus. Zbog nedostatka adekvatne opreme u školskoj kuhinji Matične škole u Čepiću, nismo bili u mogućnosti nabavljati veće količine proizvoda koje je potrebno pohranjivati u hladioniku ili zamrzivaču. Stoga smo u projekt „Uz obilje morske radosti – djeca će zdravo odrasti“ uvrstili i nabavku nove profesionalne opreme za skladištenje i čuvanje ribe, proizvoda akvakulture te drugih namirnica. Projekt je odobren Odlukom o odabiru projekta u okviru Mjere 5.2.1. Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih organizama iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba. Nabavkom hladnjaka i ledenice poboljšali su se uvjeti za čuvanje svježih i smrznutih ribljih proizvoda i akvakulturnih proizvoda, odnosno skladištenje smrznute ribe i smrznutih ribljih fileta. Omogućilo se i povećanje pripreme ribljih obroka na minimalno 3-4 puta mjesečno. Time se direktno doprinijelo povećanju konzumacije ribe i akvakulturnih proizvoda te stvaranju zdravih prehrambenih navika čime će se dugoročno pozitivno utjecati na zdravlje djece. Profesionalni hladnjak i ledenica sufinancirani sredstvima EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo U Matičnoj školi u Čepiću pripremaju se marende za cca 70 učenika te ručak za cca 30 učenika produženog boravka. U školi se pripremaju obroci i za PO Kršan te ručak za učenike produženog boravka iz Šušnjevice. U obje područne škole evidentan je porast učenika u posljednjih nekoliko godina. Nakon opremanja objekata u školskim zgradama u Čepiću i Kršanu, tijekom sljedećih školskih godina, u školski kurikulum, uvrstit će se projekti vezani uz popularizaciju konzumiranja morskih plodova (susret s lokalnim ribarima, učlanjivanje u Športsko ribolovno društvo Kršan, posjet Plomin Luci, susret sa kuharima i prikupljanje recepata naših baka, suradnja s nutricionistima i predavanja na roditeljskim sastancima, tematski satovi razrednika), a sve će biti popraćeno objavljivanjem na mrežnim stranicama Škole i lokalnim medijima. |
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Čepić |