preskoči na sadržaj
Vijesti

Odobrena sredstva za projekt "Uz obilje morske radosti – djeca će zdravo odrasti“

Ministarstvo poljoprivrede RH, Uprava za  ribarstvo, odobrila je Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić – Čepić,  sredstva u iznosu od 161.540,14 kuna, u okviru  Mjere III.3. "Provedba strategija lokalnog razvoja - Operacije koje podupiru FLAG-ovi" za programsko razdoblje 2014. - 2020.

Sredstva su odobrena za projekt pod nazivom "Uz obilje morske radosti - djeca će zdravo odrasti" Osnovne škole Ivan Goran Kovačić - Čepić, a u okviru Flag Natječaja Mjera 5.2.1. "Potpora za aktivnosti usmjerene povećanju potrošnje i konzumcije ribe i drugih morskih organizama FLAG-a "Alba".

Doprinos EU sredstava je 85% što iznosi 137.309,12 kn, a Republike Hrvatske 15% što iznosi 24.231,02 kn. Udio javne potpore iznosi 100% sveukupnih prihvatljivih troškova.

Kroz projekt „Uz obilje morske radosti – djeca će zdravo odrasti“ rekonstruirat će se i opremiti kuhinja sa svom potrebnom opremom u Područnom odjelu Kršan te opremiti kuhinja u Matičnoj školi Čepić s odgovarajućim rashladnim uređajima. Projektom su predviđene edukativne radionice za učenike i roditelje o važnosti i dobrobiti redovite konzumacije ribljih proizvoda.

1. Trošak izrade projektne dokumentacije (8.125,00 kn)

2. Rekonstrukcija školske kuhinje u PŠ Kršan (71.146,25 kn)

3. Opremanje školske kuhinje u MŠ Čepić i PŠ Kršan (76.018,89 kn)

4. Edukativne radionice o važnosti konzumiranja ribe i ribljih proizvoda (6.250,00 kn)

O projektu u Opširnije.


 

Opis projekta:

Zbog nedostatka opreme u školskoj kuhinji Matičnoj školi u Čepiću nismo u mogućnosti nabavljati veće količine proizvoda koje je potrebno pohranjivati u hladioniku ili zamrzivaču. Riba je ukusna i zdrava namirnica, ali i lako kvarljiva. Najbolje ju je svježu  konzumirati, no u školi je to nemoguće. Stoga nam je potreban novi,  suvremeni hladnjak. Svježa riba se u hladnjaku prosječno može održati dva dana. Stavljanje ribe u zamrzivač nije radikalna promjena za riblje meso jer mnoge vrste riba mogu  u smrznutom stanju dobro očuvati okus. Kvalitetan zamrzivač omogućit će očuvanje kvalitete zamrznute ribe na duži period. U Matičnoj školi u Čepiću pripremaju se marende za cca 65 učenika te ručak za cca 25 učenika Produženog boravka.

U Područnom odjelu u Kršanu evidentan je veliki porast učenika. Marendu i ručak koristit će cca 35 učenika. Školska zgrada nema primjerenu kuhinju, već samo manji prostor koji nije bio renoviran nekoliko desetljeća. Stoga bi projekt na koji se javljamo omogućio malo proširenje čajne kuhinje te kompletnu obnovu i nabavku novog namještaja i uređaja. Neophodno su nam potrebni novi kuhinjski elementi za pohranjivanje posuđa te električni uređaji za čuvanje namirnica, dovršetak pripreme obroka i eventualno podgrijavanje.

Uz opremanje objekata u školskim zgradama u Čepiću i Kršanu, tijekom sljedećih školskih godina  u školski kurikul uvrstili  bismo projekte vezane uz popularizaciju konzumiranja morskih plodova (susret s lokalnim ribarima, učlanjivanje u Športsko ribolovno društvo Kršan,  posjet Plomin Luci, susret sa kuharima i prikupljanje recepata naših baka, suradnja s nutricionistima i predavanja na roditeljskim sastancima, tematski satovi razrednika), a sve će biti popraćeno objavljivanjem na mrežnoj stranici škole i u medijima.

Svrha i ciljevi projekta i utjecaj projekta na područje FLAG-a:

Cilj nam je kroz opremanje kuhinja u školskim zgradama u Čepiću i Kršanu stvoriti uvjete za češću konzumaciju ribljih obroka kod djece te naviku redovite konzumacije morskih plodova, što je zasigurno i pozitivan pomak na  području FLAG-a, a i osnovni smisao, kao i strateški cilj. Riba je visokovrijedna  i nutritivno bogata namirnica koja obavezno mora biti uključena u prehranu djece. Jod je također važan u prehrani male djece za pravilan rast i razvoj. Riba sadrži i visokovrijedne omega-3 masne kiseline koje su odgovorne za pravilan razvoj mozga i živčanog sustava. Budući da se zdrave prehrambene navike usvajaju u najranijem razdoblju života, potrebno je ribu uvrstiti u prehranu male djece.  Zbog raznih čimbenika školske zgrade nisu u potpunosti opremljene potrebnom opremom, u ovom slučaju to se odnosi na opremanje školskih kuhinja u matičnoj školskoj zgradi u Čepiću (kroz nabavku hladionika i škrinje za duboko zamrzavanje) te u Kršanu (kompletna obnova čajne kuhinje). Osim kroz rekonstrukciju i opremanje školske kuhinje, kroz razne školske projekte, utjecat će se na popularizaciju konzumacije ribljih proizvoda. S pripremnim aktivnostima započet će se već u sljedećoj školskoj godini, a posebno će se naglašavati u narednih nekoliko godina. Osnovni cilj projekta je trajna konzumacija morskih proizvoda te nema vremenskog ograničenja. Rezultati će biti jasno mjerljivi mjesečnim brojem konzumiranih obroka. Uz poboljšanje uvjeta u školskim kuhinjama bit će tehnički izvedivi te realni, obzirom na sve osigurane resurse. Temeljni cilj će biti ostvaren već u školskoj godini 2022./23., a njegova kontinuirana provedba pratit će se 5 godina.

Očekivani rezultati projekta i održivost  rezultata projekta:

Očekivani rezultat projekta je, kroz stvaranje odgovarajućih uvjeta za pripremu i posluživanje obroka  u školskim kuhinjama, povećanje  konzumacije proizvoda ribarstva.  Do sad se prosječno, u našoj školi,  pripremalo oko 2-4 ribljih proizvoda mjesečno, a u buduće bi se broj ribljih obroka povećao na 8-10. Realizacijom projekta „Uz obilje morske radosti – djeca će zdravo odrasti“ očekujemo povećanje  potrošnje i konzumacije ribe i drugih morskih proizvoda. Kroz tematska predavanja na roditeljskim sastancima će se popularizirati konzumiranje ribljih jela u obiteljima. Uključivanjem u aktivnost ŠRD Plomin povećat će se interes muške populacije za ribolovne aktivnosti što će dati veliki doprinos realizaciji temeljnog cilja projekta. U suradnji s nonama prikupit će se stari recepti i naučiti pripremanje tradicionalnih ribljih jela  te će se i na taj način povećati broj educiranih osoba.

Kroz aktivnosti koje će se predvidjeti školskim kurikulom u školskoj godini 2021./22. te u sljedećim školskim godinama povećat će se broj educiranih osoba o važnosti konzumacije ribe, a sve realizirane edukativne aktivnosti utjecat će na povećanje potrošnje ribe po glavi stanovnika na području općine Kršan, a i šire.

Održivost projekta  će biti vidljiva kroz povećanu konzumaciju ribljih obroka i obroka morskih plodova kod mlađe populacije školske djece i njihovih obitelji, kao i kroz širu društvenu zajednicu, što će rezultirati stvaranju trajnih  zdravih prehrambenih navika.

 

Način upravljanja projektom:

Realizacijom projekta »Uz obilje morske radosti – djeca će zdravo odrasti« uključit će se svi učitelji naše škole. Većina učitelja i stručnih suradnika imaju visoku stručnu spremu, a ostali višu stručnu spremu. Tijekom svog obrazovanja stekli su znanja, sposobnosti i vještine kojima će uspješno  realizirati ovaj projekt. Poseban naglasa će biti na razrednicima. Projektom će upravljati ravnateljica Mirela Vidak.   Ostali djelatnici imaju, također, kvalifikacije za posao koji će obavljati. U projekt ćemo uključiti i goste: profesionalne kuhare, nutricioniste, ribare.Neki od roditelja imaju također potrebne kvalifikacije (kuhari) ili interese i hobije (ribari). U 5 godina od dana konačne isplate aktivnosti će se planirati na početku svake školske godine, a izvješće o njihovoj realizaciji će se predavati na roditeljskim sastancima,  Učiteljskom vijeću, Vijeću roditelja, Školskom odboru te o posebno uspješnim, objavljivat u lokalnim medijima.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 26. 5. 2022.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Škola za život

Korisni linkovi

Obrazovanje


Korisni linkovi
Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 97316
Ovaj mjesec: 25
Ovaj tjedan: 146
Danas: 25

Arhiva dokumenata

Virtualna knjižnica

Virtualna knjižnica Čepić

Virtualna školska knjižnica nastala je u vrijeme trajanja nastave na daljinu kao podrška učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima.
preskoči na navigaciju