preskoči na sadržaj
Vijesti

Na Kazališnoj čaroliji

   HNK Ivana. pl. Zajca

Pravu  čaroliju doživjeli smo danas u HNK Ivana pl. Zajca, a sve pod nazivom Kazališna čarolija. Nino i Kata, dva kazališna glumca nasamarili su maestra poslavši ga u šminku. Do njegovog povratka, uz malo mašte i nekoliko čarobnih riječi dirigentski štapić postao je čarobni  za ispunjavanje glumačkih želja a pratio je i želje djece iz gledališta. Iz priče u priču, izmjenjivale su se tako scene iz baleta, opere i drame, a uz malo tehnike doživjeli smo izmjene dana i noći, vjetra, snijega, grmljavine, oluje, mora i planina. Užitak za sve osjećaje! U živoj igri glumaca s publikom ostala je poruka: "Kazalište mora biti emotivno događanje i mora postati svojevrsnom navikom kako bi najmlađi i kada odrastu čuvali tu želju za odlaskom u kazalište“, kako je  istaknuo redatelj predstave Giulio Settimo.

U blagdanskoj čaroliji nastavili smo šetnjom trenutno najživopisnijom riječkom ulicom Korzom. U šarolikoj štandovskoj ponudi svatko si je pronašao nešto za dušu. Prelijepi dan iskoristili smo i za fotografiranje uz najveći okićeni bor. Malo smo se poigrali na dječjem igralištu. Božićno – novogodišnji ugođaj na Korzu upotpunili smo vlakićem Djeda Mraza kojim smo se provozali užim centrom.

Advent na Korzu

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 12. 2018. 15:08

Ugostili smo svjetskog juniorskog boćara Matea Načinovića

Mateo Načinović s učenicima škole

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 12. 2018. 15:07

Tematska izložba „ Djetešce nam se rodilo“

Tijekom mjeseca studenog i prosinca školski hol naše škole nekako je zračio ljubavi, nježnošću i spokojem. Možda je razlog tome zanimljiva izložba pod nazivom Djetešce nam se rodilo postavljena u prostoru našega školskoga  hola.

Naime, tijekom mjeseca studenog i prosinca nastavilo se s planiranim aktivnostima u sklopu našeg zavičajnog projekta Novi život se rađa.  Tako je studeni bio posvećen edukaciji učenika mlađih razreda  o pravima djeteta, a u sklopu obilježavanja  Međunarodnog dana djeteta   i Međunarodnog dana prevencije nasilja nad djecom. Kroz radionice na satovima razrednika najmlađi su učili o dječjim pravima s posebnim naglaskom na pravo djeteta na roditeljsku skrb i ljubav.

Nakon posjete Etnografskom muzeju i Državnom arhivu u Pazinu, opet smo zavirili u ormare i škrinje naših nona i pranona vjerujući da bar netko čuva te dragocjene stvari. Tražili smo  dječju opravicu, opremicu  te fotografije beba iz prošlog stoljeća kako bi postavili našu tematsku izložbu. I uspjeli smo!

Na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, učenike mlađih razreda je kroz izložbu vodila naša školska pedagoginja Nada Švraka  koja je učenike upoznala s nekadašnjom dječjom opravicom i nazivima  pojedinih odjevnih predmeta i stvari.  Našlo se tu svega: ručno rađena  zikva iz četrdesetih, kofa iz šezdesetih, razni puntini, pletene  ponjavice, plene od lancuna , faša, stomanjice i kanotjerice, brhanić, veštica i kalcete, barbajolčići, baretice, rikamani lancunići, krsna košuljica i kandela te jedan mići roza postolić bez svog para. Posebno je učenicima bilo zanimljivo kad im je pedagoginja demonstrirala postupak povijanja beba fašom kako bi im nožice i ručice bile ravne.

Vrijedne su bile i fotografije  predaka  naših učenika iz vremena  kad su bili bebe. Najstarija datira iz 1923. godine, kao i puntin i punjavica  iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Učenici su imali zadatak da istraže i prikupe i dječje tradicijske uspavanke. Njih, doduše, nismo uspjeli prikupiti u većem broju, ali one koje jesmo i te kako su spomena vrijedne. Njih će, učiteljica glazbene kulture Sandra Novaković s članicama pjevačkog zbora, nastojati „oživjeti“ . Želja nam je da u vrijeme nadolazećih blagdana, uz živu smreku okićenu nekadašnjim ukrasima-sušenim narančama, orasima  i bombonima) školskim hodnikom odzvanjaju riječi i melodija uspavanki naših predaka.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 12. 2018. 15:07

Školski medni dan

Na Dan sv. Ambrozija, 7. prosinca 2018. godine održana je edukativna prezentacija iz programa Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka. Edukacija je namijenjena učenicima 1. razreda o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu. Učenicima prvih razreda dodijeljen je med zapakiran u nacionalnu staklenku za med koja nosi oznaku proizvođača i  nosi zaštićenu oznaku Med hrvatskih pčelinjaka (nositelj zaštite je Hrvatska poljoprivredna agencija). Uz med djeci je podijeljena slikovnica edukativnog karaktera kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva.

Program  na razini Hrvatske provodi Ministarstvo poljoprivrede s ciljem promoviranja meda lokalnih proizvođača - povećanje unosa meda u prehrani djece - podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda - educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 12. 2018. 15:05

Edukacija prve pomoći za sedmaše

Volonterka GDCK Labin u 7. razredu

Volonterka GDCK Davorka Prusić je u petak, 7. prosinca 2018. godine održala edukaciju prve pomoći za učenike sedmog razreda. Učenici su naučili o pozivanju hitnih službi, pružanju prve pomoći pri gubitku svijesti te o stavljanju u bočni položaj, što učiniti pri prestanku disanja, demonstrirala je masažu srca i umjetno disanje, naravno i slučaju gušenja. Učenici su i sami imali prilike isprobati umjetno disanje i masažu srca na lutki. Zanimljivo je bilo vidjeti i tzv. Heimlichov zahvat koji se poduzima u slučaju gušenja. U slučaju jakih krvarenja pak treba biti spretan sa zavojima. Nadamo se da neće biti potrebno, ali treba biti spreman i znati kako postupati. Hvala volonterki GDCK Labin.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 12. 2018. 15:04

Međusobno darivanje na blagdan Svetog Nikole

Aktivnost „Tajni prijatelj“ već se nekoliko godina provodi među najmlađim učenicima naše škole u prosincu. Glavni nositelj aktivnosti je naša školska pedagoginja. Aktivnost započinje početkom prosinca kada učenici započinju s pripremom poklona iznenađenja za svog tajnog prijatelja. Za razliku od prethodnih godina kada su učenici unaprijed izvlačili imena svog tajnog prijatelja,  ove godine  je bilo nešto drugačije. Naime, svi  su imali zadatak da kod kuće pripreme skromne poklončiće koje će na sam blagdan Svetog Nikole uručiti svom tajnom prijatelju.

Cilj ove uspješno sprovedene aktivnosti je navesti učenike na razmišljanje o drugim osobama oko sebe,  o radosti primanja i darivanja, o vrijednosti prijateljstva i lijepih riječi.

A da su pokloni bili zaista vrijedni, možete zaključiti i sami iz priloženih slika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 12. 2018. 14:50

U Zagrebu smo obišli Zoo, muzej i knjižnicu

U Zagreb na terensku nastavu uputili smo se u petak, posljednjeg dana u studenom, u ranim jutarnjim satima. Nismo se prestrašili hladnoće koja nas je dočekala u centru. Odmah smo posjetili Zoološki vrt. Zbog hladnoće i zimskog sna životinja, nismo uspjeli vidjeti svih 275 vrsta životinja i 2 225 jedinki koliko ih ima sa gotovo svih kontinenata, ali smo obišli nekolicinu sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralježnjaka. Prošetali smo gradom kako bismo se upoznali s povijesno važnim središtem, a zatim smo se utoplili u Prirodoslovnom muzeju. Zanimljiva nam je bila izložba komaraca, a još više smo se iznenadili kad smo otkrili i izloške iz Čepića. Fotografirali smo se pored „strašnih“ životinja i krenuli u najveću knjižnicu u Hrvatskoj.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici razgledali smo izložbu Hrvatska glagoljica. Knjižnica je organizirala izložbu u sklopu programa Europske godine kulturne baštine pod sloganom Slovimo glagoljicom. Najstariji hrvatski epigrafski spomenici i tisuće stranica najvrjednijih knjiga i dokumenata ispisanih glagoljicom svjedoče o dugovječnosti i neprekidnu razvoju hrvatske kulture, koja je to pismo ne samo prigrlila već ga i od 13. stoljeća oblikovala u novi, vlastiti sustav poznat kao uglata ili hrvatska glagoljica. Pomalo umorni, ali prepuni dojmova vratili smo se u Čepić u večernjim satima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 12. 2018. 14:47

Posjetili smo arhiv i Etnografski muzej u Pazinu

U sklopu zavičajnog projekta Novi život se rađa posjetili smo Državni arhiv i Etnografski muzej u Pazinu s ciljem upoznavanja ustanova važnih za očuvanje tradicije i prošlosti. U četvrtak, 22. studenog 2018. godine, učenici razredne nastave i petnaestak učenika viših razreda uputili smo se u Pazin.

U Državnom arhivu dočekali su nas „u bijelim rukavicama“ te posjeli u veliku dvoranu kako bi nas upoznali s nekima od najstarijih matičnih knjiga, statuta i dokumenata važnih za Istru i okolicu. U Matičnoj knjizi Čepića iz 1876. godine proučavali smo  najstarija prezimena koje još i danas srećemo u Čepiću. Zanimljivo nam je bilo i u kabinetu restauracije gdje smo naučili ponešto o čuvanju i popravljanju oštećenih, starih knjiga i dokumenata. Veliki dio građe u novije se vrijeme digitalizira.

Obišli smo  Etnografski muzej Istre kako bismo se upoznali s Muzejom Grada Pazina. U interaktivnom dijelu posvećenom djetinjstvu najviše smo se zadržali. Zanimljivo nam je bilo gledati kratke dokumentarne filmove o brizi djeteta, o prvim povijanjima, vidjeli smo zanimljive predmete za djetešce od kolijevke, kolica te igara poput prvih tricikala i lutkica. Učenici razredne nastave su u radionici izrade tradicijskih lutkica s muzejskom pedagoginjom uživali u šarenilu tkanina i materijala. Lutkice smo ponijeli jer ćemo ubrzo sve izložiti u našem školskom holu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 11. 2018. 13:30

Uz Jasnu Held u svijetu bajki

Bajke i priče su narodno  blago prisutno u svim narodima svijeta, stoljećima, čak i tisućljećima koje su  usmenom predajom održavane na životu, a pripovijedanjem su ljudi putovali kroz svijet i život.  Sve nam je to dočarala Jasna Held, profesionalana pripovjedačica bajki u susretu s učenicima mlađih i starijih razreda. U odličnoj atmosferi donijela nam je nekoliko priča na osebujan način: Mlin na dnu mora    prema norveškoj bajci, Tri zlatne jabuke prema bugarskoj inačici i jednu od najpoznatijih ruskih Djed i repu. Koja nam je draža, nismo se mogli odlučiti. Otvorila nam je  nepregledni izvor mašte i kreativnosti, a na nama je hoćemo li se otisnuti u nova mora.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 11. 2018. 15:01

O gradu heroja povodom Dana sjećanja

U četvrtak 15. studenog obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Učenici sedmog i osmog razreda su na satovima povijesti  pripremili prezentacije o Domovinskom ratu  s posebnim naglaskom na ulogu i važnost Vukovara. Prezentacijom su obuhvatili najvažnije činjenice o uzrocima, tijeku i posljedicama rata, ratnih strahota gledajući ih očima vukovarskih branitelja. Opisujući stradanja tih ljudi i samoga grada Vukovara učenici su shvatili zašto je Vukovar postao simbolom Domovinskog rata i zašto ga zovemo gradom herojem. Za sjećanje upalili smo svijeću ispred škole.

Fotografija s Inetrneta.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 11. 2018. 15:06

Čitanje poezije na Ca je ča

U četvrtak, 15. studenog 2018. godine je u Gradskoj knjižnici Labin održana svečana završnica literarnog natječaja Ca je ča na kojem su se predstavili pozvani sudionici tog natječaja. U predstavljanju svih govora Labinštine sudjelovalo je tridesetak velikih i malih pjesnika, a neki su i nagrađeni. Naše su cure Leona Runko (2.r.) i Leana Rade (4.r.) također nagrađene čitanjem svojih pjesmica. Pod mentorstvom učiteljice Alenke Brenković nastala je pjesma učenice Leone Runko - Peteh močak i brek , a pod mentorstvom učiteljice Jasminke Zahtila nastala je pjesmica - Dite učenice Leane Rade za koje su dobile veliki aplauz.  Čestitke, cure, jedva čekamo da nas svojim kazivanjem uveselite u školi!

Na natječaju su još sudjelovali:  Nina Zrinšćak, Karlos Stanić, Norbert Marčac, Kevin Šegon, Leon Brajuha, Licul Dinka, Karlo Rade, Sara Žulić i mentorice Dijana Franković te navedene Alenka Brenković i Jasminka Zahtila.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2018. 13:16

Obavijest za osmaše - GSŠ Jurja Dobrile Pazin poziva na informativni dan

U sklopu informiranja učenika osmih razreda oko izbora daljnjeg nastavka školovanja i izbora zanimanja, u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile  Pazin u petak 16.11.2018. s početkom u 17:00 sati održat će INFORMATIVNI DAN za roditelje i učenike osmih razreda. U okviru tog dana bit će predstavljena Škola, date informacije o planu upisa, o programima koji se realiziraju u Školi i sl. 

Pozivaju se zainteresirani učenici da sa svojim roditeljima prisustvuju informativnom danu kako bi dobivenim informacijama olakšali svoj izbor budućeg školovanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 11. 2018. 13:58

Odlični u završnici 11. Olimpijade OŠ Labinštine

U srijedu, 14. studenog 2018. godine je na Gradskom stadionu održano natjecanje u atletici za starije razrede čime je okončana 11. Olimpijada OŠ Labinštine. Naši su učenici uz učenike labinske škole danas bili odlični i osvojili dvije medalje. Korina Scropetta je u kategoriji  60 metara djevojke postigla izvrstan rezultat i zaslužno se okitila srebrnom medaljom. Naše djevojke: Karla Levak , Tea Karlović, Nataly Krajcar i Korina Scropetta trčale su Štafetu 4X100 m djevojke i  osvojile  broncu. Školi je na kraju dodijeljen i pehar za fairplay i sportski napredak jer smo kao najmanja škola, sudjelovali u svim sportovima i disciplinama osim ženskom rukometu, a i prvi put u povijesti osvojili srebrnu medalju u ekipnom sportu, ukupno čak 6 medalja. Čestitke uspješnim učenicima, a zasluge za pripreme idu i našem učitelju TZK Ljubomiru Viliću i učiteljicama RN.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 11. 2018. 13:08

Okitili smo se srebrom u malom nogometu

U ponedjeljak, 11. studenog su se na 11. Olimpijadi OŠL održale završnice u muškom i ženskom rukometu, te malom nogometu. U borbi za broncu u rukometu između dečki iz Nazora i Batelića, pobijedili su Rašani iz Batelića.

U neizvjesnoj finalnoj utakmici malog nogometa između naših dečki iz Čepića i dečki iz Ribara, mora se priznati, u igri su prevladavali naši dečki, bilo ih je posvuda, znoj je curio na sve strane, ... pokušavali su na sve moguće načine, no kao da ih gol nije htio. I navijači s tribina skandirali su glasno, bodrili igrače, no lopta u gol jednostavno nije htjela.  Utakmica je tako završila u čast Ribara 4:0. Okitili smo se srebrnim medaljama, a trener Ljubo Vilić ponosno je primio srebro sa svojim dečkima: Nikola Terković, Noel Rančić, Stefan Frankola, Antonio paliska, Luka Tončetić, Erik Ravnić, Luka Fornažar, Ivan Načinović, Roko Škropeta i Kevin Šegon.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 11. 2018. 14:56

Maleni uspješni u atletici na Olimpijadi

U petak, 2. studenog su po prekrasnom vremenu, na Gradskom stadionu održana natjecanja u atletici za mlađe razrede i to u sljedećim disciplinama: 50 metara m i ž, bacanje loptice m i ž, štafeta 4 X 50 m i ž i skok u dalj s mjesta m i ž. Svi su se veoma trudili  i dali sve od sebe, a najuspješnija je bila naša Sara Kovačić iz 4. razreda koja je osvojila srebrnu medalju u bacanju loptice za djevojčice. Bravo za Saru i mentoricu Jasminku Zahtila. Boje naše škole u atletici su zastupali od djevojčica: Nola Fornažar, Eleni Fable, Dinka Licul, Enmary Grožić, Ana Franković, Sara Kovačić, Kristy Tončinić i Leana Rade, a od dječaka: Roko Štorligo, David Licul, Karlo Rade, Lukas Santaleza, Aris Džinović, Vito Zrinšćak, Dylan Fornažar, Dominik Vidak, Leopold Licul, Gabrijel Honović, Paolo Vlačić i Matej Prusić. Čestitke svima na uspješnom sudjelovanju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 11. 2018. 19:01

Bronca u odbojci

Na  olimpijadi učenika sudjelovali smo 8. i 9. studenog u turniru odbojke za dječake i djevojčice u dvorani Matije Vlačića. Naše djevojke su igrale u skupini A s djevojkama iz Ribara i Nedešćine, no nisu osvojile medalju. Žao nam je jer su dale sve od sebe, ali bit će prilike drugi put!

U turniru za dečke koji je igran dan kasnije, naši su dečki bili uspješniji jer su u skupini A odnijeli pobjedu protiv Nedešćanaca s 2:0. U igri za 3. mjesto nadigrali su dečke iz Vlačića te osvojili broncu. Brončanu ekipu činili su: Nikola Terković, Noel Rančić, Stefan Frankola, Antonio Paliska, Luka Tončetić, Erik Ravnić, Ivan Načinović, Roko Škropeta i Kevin Šegon. Zlato su odnijeli Potpićanci, a srebro dečki iz Ribara. Čestitke!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 11. 2018. 18:59

Osvojili smo broncu u stolnom tenisu

Na današnjoj (6.11.) Olimpijadi učenika, u dvorani OŠ „Ivo Lola Ribar“ uz odličnu organizaciju stolnoteniskog kluba BROVINJE, održano je natjecanje u stolnom tenisu.
Najuspješnija je bila OŠ „Vitomir Širola Pajo“ sa zlatom i srebrom u muškoj pojedinačnoj konkurenciji i zlatom u parovima, te broncom pojedinačno kod djevojaka.

Natjecalo se 15 djevojčica pojedinačno, a u parovima - djevojčice se natjecalo 4 škole. U polufinalima su Ivo Lola Ribar i Vladimir Nazor pobijedile Vlačićke i našu školu iz Čepića, a nakon finala i utakmice za 3. mjesto naše su sjajne cure Dorotea Vidak i Nataly Krajcar osvojile broncu, dok su zlato uzele cure iz Potpićna i srebro iz Ribara.

Dječaka se  pojedinačno natjecalo 15. Zlato i srebro uzeli su Nedešćanci,a broncu Potpićanci. U parovima - dječaci se natjecalo 5 škola. Najprije su u kvalifikacijama Vlačići pobijedili našu školu iz Čepića. Polufinala su prošli Nedešćani i Ivo Lola Ribar. U finalu je  slavila škola iz Nedešćine sa 3:0. Broncu su osvojili dečki iz Potpićna pobijedivši vršnjake iz Vlačića.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 11. 2018. 18:57

Na turniru u košarci

Naši su se dečki na današnjem (5.11.) turniru u košarci, na 11. Olimpijadi OŠ Labinštine izrazito borili do zadnjeg momenta. U polufinalu igrali su protiv labinske ekipe iz Vlačića te nažalost izgubili 4:11, a u poretku za 3. mjesto savladali su ih dečki iz Ribara iako su dali sve od sebe. Dečki, više sreće drugi put!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 11. 2018. 18:55

U malom nogometu na Olimpijadi povijesno finale za našu školu

Danas (29.10.) se je na Olimpijadi igrao mali nogomet. Odigrao se sličan scenarij kao i lani. U skupini A igrali su dečki iz Vlačića, Ribara i Nedešćine te je Ribar skupio najviše bodova, drugo mjesto su zauzeli Nedešćanci a treće iz Vlačića.

U finale su iz skupine A glatko prošli Ribari. S druge strane, naša mala škola iz Čepića pamtit će ovu 11. Olimpijadu jer su po prvi put u svojoj povijesti izborili finale u nekom momčadskom sportu i to baš u onom najmasovnijem, nogometu. 
U skupini A dečki iz Nedešćine pružili su odličan otpor, ali su poraženi od Ribara i Nazora, koji su zatim igrali za prvo mjesto u skupini. Iako početak utakmice nije tako nagovještavao, Labinjani su bili nadmoćni i pobjedom 4:1 osigurali prvo mjesto i svoje deseto nogometno finale, a Potpićanci će u borbu za broncu.
U skupini B škole iz Raše i naši Čepljani glatko su dobili vršnjake iz Labina, pa su zadnje utakmice dana odlučivale o drugom finalistu. Do 4 minute pred kraj bilo je još 0:0, a tada su naši dečki iz Kovačića postigli pogodak, te do kraja čuvali rezultat. U zadnjoj minuti samo smo potvrdili pobjedu te tako osigurali povijesno finale za našu školu. Idemo, dečki!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 11. 2018. 18:52

Kreativni pristup lektiri u Mjesecu knjige

U želji da vratimo čar čitanju i potaknemo ideje učenika u Mjesecu hrvatske knjige i povodom Dana knjižnica, učenici razredne nastave cijeli su tjedan posjećivali školsku knjižnicu kako bi na  kreativan način razgovarali o pročitanim lektirama. Prvašići su slušali priču Slonovske sjene, drugašići se poigrali na temu Ružno pače, a trećaši izrađivali Šestinski kišobran od dijelova priča. Uz novu magnetsku ploču montiranu ovih dana  i šarene flomastere  zabava je trajala i trajala. Nastavljamo književnim susretom s poznatom pripovjedačicom bajki Jasnom Heldom za nekoliko dana u našoj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 11. 2018. 14:00

(U)čitaj nasljeđe povodom Mjeseca knjige

Mjesec hrvatske knjige posvetili smo glagoljici. U školskoj knjižnici, u radionici (U)čitaj nasljeđe, učenici  viših razreda upoznali su se s najvažnijim karakteristikama ovoga  staroslavenskog pisma nastalog sredinom 9. stoljeća koje se u hrvatskim krajevima zadržalo sve do 19. stoljeća  i najznačajnijim pisanim spomenicima, a potom su se i sami okušali u transkripciji. Ovogodišnja je manifestacija Mjeseca knjige posvećena kulturnoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Traje od 15. listopada do 15. studenog. Učenici razredne nastave također će se družiti u knjižnici sredinom mjeseca.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 11. 2018. 14:00

Svečano otvorenje 11. olimpijade učenika OŠ Labinštine

U četvrtak 25. listopada 2018. godine svečano je otvorena 11. Olimpijada OŠ Labinštine u Sportskom centru Franko Mileta koju su učenici jedva dočekali.  U svečanom defileu na parket labinske dvorane izašlo je oko 400 učenika iz 6 osnovnih škola. Sportaše je dočekao gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, a nastupom popratio plesni studio IL MOVIMENTO pod ravnanjem Monike Derossi Crnogorac. Posebni gosti bili su i štićenici centra „Liče Faraguna“ sa svojim voditeljima. Prvoga dana održali su se turniri u rukometu za djevojke i dječake. Sudjelovali smo u konkurenciji dječaka.

U skupini A najbolji su bili dječaci iz Vlačića pobijedivši  ekipu iz Raše sa 11:7, te nažalost, naše dečke iz Čepića sa 14:9.  U finalu su im se pridružili dečki iz Ribara, koji su Nedešćinu savladali sa 13:3, a Vladimir Nazor iz Potpićna dosta teško, sa 8:6. U borbu za broncu će tako dečki iz Raše koji su u skupini pobijedili naše Čepljane golom iz sedmerca u zadnjoj sekundi, te Potpićanci koji su bili bolji od Nedešćine.

Finala i utakmice za 3. mjesto u obje konkurencije igraju se u ponedjeljak 12. studenog u popodnevnim satima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 29. 10. 2018. 18:50

Sport i čitanje povodom Mjeseca hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige ove smo godine otvorili posjetom Gradskoj knjižnici Labin. U ponedjeljak, 22. listopada uputili smo se u Labin autobusom već u 8.00 sati. Tko je rekao da sport i čitanje nemaju ništa zajedničkog. U našoj terenskoj nastavi itekako. Ubrzo smo stigli pred SC Franko Mileta, a tamo su nas već čekali poznati rukometaši RK Rudan. Presvukli smo se i potrčali u dvoranu. Ajme, ogromna je! Poput pravih sportaša prije važne utakmice, prozvani smo imenom i prezimenom, dali petaka suigračima i počeli s rukometnim treningom. Na poligonu smo se zagrijali vježbom trčanja, odradili nekoliko vježbi s  loptom, a zatim učili voditi loptu te igrali rukomet. Naši domaćini, strpljivi  rukometaši stalno su nam pomagali i učili nas kako pravilno dodati loptu, trikove dodavanja, kako pucati na gol, … Osjećali smo se poput pravih zvijezda. Na kraju, trebao nam je predah pa su nam prepričavali svoje sportske dogodovštine te o  vježbi i odricanju u vrhunskom sportu. Zaključili smo da se isplati jer sport je važan u životu jednog učenika i čovjeka.

Marendali smo, a zatim nas je čekala zanimljiva edukacija u Gradskoj knjižnici Labin. Prvašići su uživali s knjižničarkom Slavicom koja ih je upoznala s knjižnicom te su dobili besplatno članstvo. Ubrzo su nam se pridružili drugaši i trećaši jer nas je u Multimedijalnoj dvorani čekala jedna posebna gošća - književnica i dramaturginja Željku Horvat-Vukelja, autorica brojnih djela za djecu i mlade. Uz razigranu i maštovitu spisateljicu vrijeme nam je brzo odmaklo. Predstavila nam je svoje priče na veoma neobičan način. Uz mnoštvo likova i rekvizita koje je vadila iz svoje torbe, tzv. Ljubice Torbić, nastajale su nove prekrasne priče. U jednom trenutku i učenici su bili djelom njezinih priča, razigrani orkestar, u drugom trenutku oponašali zvukove, izvodili pokrete, … i tako cijeli sat, jedva smo stigli na autobus! Uživali smo svim osjetilima! Obećajemo da ćemo više čitati!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 10. 2018. 20:48

Solidarnost na djelu

Sudjelovali smo u 46. sabirnoj akciji Solidarnost na djelu, u organizaciji GDCR Labin i bili veoma marljivi. Planirani dan za provedbu aktivnosti bio je četvrtak, 11. listopada 2018. godine. Učenici 8. razreda obilazili su sve razrede i prikupljali novčane donacije. Preporučeni iznos donacije je bio 5,00 kn, za što se dobivao novčani bon, no moramo priznati da su učenici uzimali i po nekoliko novčanih bonova.  Marljivi su bili i u poslijepodnevnim satima kada su prikupljali sredstva po naselju, a posebno su se veselili učenici razredne nastave. Obišli su i susjedna sela te tako prikupili veliki iznos. Prikupljena sredstva namijenjena su fondu pomoći i svim školama Labinštine za potrebe učenika iz obitelji slabijeg imovinskog stanja te za kupnju namirnica i higijenskih potrepština za socijalno ugroženo stanovništvo Labinštine.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 10. 2018. 19:28

Avantura povodom Međunarodnog dana pješačenja

Dvorci, gospoda, lagana šetnja oko jezera… sve su to mogli zamisliti naši učenici u današnjoj šetnji selom uz gosta gospodina Vedrana Kosa, povjesničara i voditelja labinskog muzeja u priči o povijesti Čepića, Čepićkog jezera, a u šetnji povodom Međunarodnog dana pješačenja. Bio je to tek početak naše male avanture koja je realizirana zahvaljujući financijskoj podršci Općine Kršan za vodiča. Nakon priče o lokalnim znamenitostima ukrcali smo se u autobus prema Šušnjevici .

Zaustavili smo se se pored crkve SV. Ivana Krstitelja sagrađene 1838. godine, čuli o  prvim glagoljaškim grafitima i još mnogo zanimljivih detalja o prvim doseljenicima i njihovim kućama, o načinu života, o specifičnom jeziku – vlaškom ili istrorumunjskom. Novu Vas ili tzv. novo selo, kako nam je otkrio gospodin Kos, upoznali smo kroz priču o Vlasima te razgledali Crkvu Sv. Duha karakterističnu zbog fresaka iz 16. stoljeća. U Gorici smo uživali u prekrasnom pogledu na Čepićko polje i okolicu te poput malih arheologa tražili ostatke crijepova kojima su ljudi prekrivali kuće.

Predahnuli smo na trenutak tek za okrijepu, potom nastavili pješke usponom prema Kaštelu u Kožljaku. Tu smo već osjetili mišiće u nogama, no vrijedilo je jer se pred nama nadvio prekrasan srednjovjekovni dvorac, ostatak nekadašnjeg Starog grada podno Učke.  Na nekadašnji duhovni i sakralni život podsjećaju ostaci župne crkve Svetog Hadrijana iznad koje se proteže prekrasan pogled. Skoro smo dotakli oblake, fotografirali se za uspomenu  i polako, već umorni, krenuli autobusom prema kućama. Dok smo čekali da se svi skupimo, naš  vodič upoznao nas je s alpinističkom opremom.

Velikim aplauzom zaokružili smo našu malu avanturu jer, uspjeli smo, propješačili smo cijelu turu od najmlađeg do najstarijeg pješaka… i da produžili svoj život jer redovito pješačenje i vježbanje u prirodi utječu na tijelo i čine nas sretnima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 10. 2018. 13:49

Nekad je ovako bilo...

Nekad je ovako bilo...

„Kako je to nekad bilo… zastanimo na trenutak, vratimo se mislima u prošlo stoljeće, u vrijeme kada su naše pra–pra-none donosile djecu na svijet. Kakav je bio život tadašnjih žena-trudnica, kakvi su bili običaji kada se dijete rodilo, krstilo? Je li se slavilo rođenje i krštenje? Koja jela su se tada spremala? Koliko dugo i kako se „čuvala“ majka nakon rođenja?

Vrlo je zanimljivo i neobično zaviriti u prošlost  naših  predaka i otkriti nešto novo, nešto posve drugačije od danas. Tko  zna koliko se toga promijenilo i kako je život tada izgledao?  Mobitele sigurno nisu imali, a možda ni televizor. Mi danas uopće ne možemo zamisliti život bez toga!“

Tako je danas, na Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje započela priču o običajima naša školska pedagoginja, Nada Švraka, koordinatorica aktivnosti i našeg ovogodišnjeg školskog projekta pod nazivom „Novi život se rađa“.

Izložba u školskom hodniku

Današnje aktivnosti su se baš dobro uklopile u naš projekt. Povezali smo Međunarodni dan starijih osoba koji se tradicionalno obilježava početkom listopada s današnjim danom - Svjetskim danom hrane kada iskazujemo zahvalnost na plodovima zemlje.

U prvoj aktivnosti pod nazivom  „Nekad je ovako bilo“ prisjetili smo se nekadašnjih lokalnih običaja. U posebno uređenom prostoru ispunjenim simbolima prošlosti, ugostili smo tri starije mještanke, tri žene, tri majke. Od majki, ipak, sve počinje. One u sebi nose i donose novi život. Tako su na vrlo simpatičan i zanimljiv način svoje priče pričale gospođa Katica Žulić (možda i najstarija mještanka Čepića), gospođa Vanda Načinović i gospođa Anita Prusić. Otvorile su nam svoje škrinjice sjećanja i uspomena. Podijelile su s nama sve radosti i poteškoće koje jedna žena prolazi u najposebnijim i najdelikatnijim trenutcima svoga života.

Teta Anita pokazala je novorođenačku opravicu (puntin, pelene, kapicu, čarapice, benkicu i čipriju) svojih kćeri rođenih 60-ih godina i tadašnji način povijanja djeteta u „fašu“.  Kako se pripremala tadašnja „paljarica“ spravljena od lišća kukuruza te trudnička moda pedesetih, pokazala nam je simpatična i vedra 83-godišnja teta Vanda koja je za ovu priliku zorno dočarala izgled nekadašnje trudnice odjenuvši svoju trudničku „flajdu“ ispod koje je bio – kušin. Naš je prostor teta Katica upotpunila starom „kofom“ iz 50-tih godina, a čitavi susret oplemenila pričom na koju nitko nije ostao ravnodušan.

Tradicijski objed povodom krštenja

U goste smo ovom prigodom pozvali i velečasnog Dragutina Petrovića koji nam je govorio o sakramentu krštenja i značenju pojedinog simbola tog svetog čina.

Iako su priče bile vrlo zanimljive, našu koncentraciju povremeno su poljuljali neodoljivi mirisi koji su, šireći se iz kuhinje, škakljali naše nosiće.

Naime, naše vrijedne kuharice pripremile su hranu u sklopu druge aktivnosti pod nazivom „Za loncem i stolom“ kojom smo željeli zaviriti u tradicijske recepte koji su nekada (ali i danas) spravljani u posebnim prigodama kao što je, primjerice, krštenje. Našim smo gostima na kraju susreta uručili skroman poklon kojeg su izradili učenici produženog boravka u znak zahvalnosti za doprinos našem projektu te ih pozvali da zajedno sa nama uživaju u hrani spremljenoj po uzoru na nekadašnji tradicionalan svečani ručak koju je blagoslovio velečasni Petrović.

Na stolu se našlo svega, od juhe od domaće kokoši, fuži, kapuza, kobasica do krafi, domoćega kruha, pandešpanje, fritula i raznoraznih suhih kolača koje su pripremili roditelji učenika mlađih razreda. A oni su čak  i zavirili u svoje tavane, konobe, vetrine i komode te izvukli toliko dragocjenih predmeta kako bi obogatili našu tematsku izložbu. Imali smo prilike vidjeti starinsko aluminijsko i porculansko posuđe, pribor, tavaje, ubruse, čentrine, dječje opravice, pa čak i starinsku kolijevku.

Možemo zaključiti da je današnji dan zaista bio tematski ispunjen. Nakon ugodnog razgovora, finog ručka i bogate izložbe, nadamo se da smo uspjeli približiti našim učenicima jedan segment života njihovih predaka te probudili interes za daljnje istraživačke aktivnosti u sklopu ovoga projekta.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 10. 2018. 14:32

O kruhu na drugačiji način

Huraaaa! Danas mijesimo. Uzvikivala su djeca. Svojim malim prstićima učenici 1. i 4. razreda mijesili su i oblikovali figurice od brašna, soli i vode. Osmjehom na licu male glavice su smišljale što kreativnije figurice koje će u mjesecu prosincu bojati u šarene i vesele boje i poklanjati kao ukras za božićni bor. Ovom aktivnošću su obilježila Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 10. 2018. 14:31

Kad se male ruke slože, umijesit kruh se lako može

Planina brašna, zrnca soli, malo mlakog mlijeka i vode… i zabava počinje . Mijesi, dolij, pazi… još brašna… još malo toplog mlijeka… ma ne treba više… i malo pomalo i eto ga … TIJESTO. A onda… iščekivanje… dizanje, bubrenje, dviganje… koliko je naraslo… jedva smo ga svladali! Vrijednim ručicama oblikovali smo kruščiće. Jedva smo dočekali da se ispeku. Topli kruščići su najbolji na svijetu! Mmmmm… malo smo gricnuli, malo odnijeli obiteljima, a ostalo je još malo i za naše prijatelje u višim razredima. Ma, odmah su bolje rješavali matematičke zadatke i pisali priče. Dan kruha u MŠ Čepić, u 2. i 3. razredu, za ovu godinu je gotov, jedva čekamo idući!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 10. 2018. 13:48

Mirisna nastava povodom Dana kruha u PŠ Kršanu i PŠ Šušnjevici

Danas se neodoljivi miris kruha širio PŠ Kršan i Pš šušnjevica. Marljivi učenici su sa svojim učiteljicama Mirjanom i Dianorom te uz pomoć kuharica Anite i Dragice ispekli svoje kruščiće povodom obilježavanja Dana kruha i dane zahvalnosti za plodove zemlje. Najprije su umijesili tijesto, čekali i čekali strpljivo cijelu vječnost da se tijesto digne, a zatim oblikovali kruščiće i stavili u peć. Veselju nije bilo kraja kad su divni, mirisni kruščići stigli na stol. Mmmmm, bilo je ukusno! Šaljemo vam mirise!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 10. 2018. 10:26

Odgoda planirane pismene provjere znanja - Hrvatski jezik

Na temelju članka 10. stavak 6. Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi te Okvirnog vremenika pisanih provjera znanja Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić, ravnateljica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić Mirela Vidak, dipl.uč. donosi:

ODLUKU

o  odgodi termina planirane pismene provjere znanja

Planirana pismena provjera znanja iz Hrvatskog jezika, u razrednom odjelu 8. razreda, utvrđena okvirnim Vremenikom za  17. 10. 2018. realizirat će se  19. 10. 2018.

Obrazloženje razloga odgode planirane provjere znanja:

Zbog planiranog obilježavanja Međunarodnog dana pješačenja te planiranog odlaska na pješačenje u okviru terenske nastave, učiteljica HJ Dijana Franković je u prethodnom dogovoru s učenicima i stručnom suradnicom, dogovorila  novi navedeni termin.

Ova Odluka se objavljuje na oglasnoj ploči i web stranicama Škole.

Ravnateljica: Mirela Vidak, dipl.uč.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 9. 10. 2018. 13:27

Odgoda planirane pismene provjere znanja - Hrvatski jezik

Na temelju članka 10. stavak 6. Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi te Okvirnog vremenika pisanih provjera znanja Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić, ravnateljica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić Mirela Vidak, dipl.uč. donosi:

ODLUKU

o  odgodi termina planirane pismene provjere znanja

Planirana pismena provjera znanja iz Hrvatskog jezika, u razrednom odjelu 5. razreda, utvrđena okvirnim Vremenikom za  17. 10. 2018. realizirat će se  22. 10. 2018.

Obrazloženje razloga odgode planirane provjere znanja:

Zbog planiranog obilježavanja Međunarodnog dana pješačenja te planiranog odlaska na pješačenje u okviru terenske nastave, učiteljica HJ Dijana Franković je u prethodnom dogovoru s učenicima i stručnom suradnicom, dogovorila  novi navedeni termin.

Ova Odluka se objavljuje na oglasnoj ploči i web stranicama Škole.

Ravnateljica: Mirela Vidak, dipl.uč.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2018. 13:25

Obilježavanje Dječjeg tjedna u Šušnjevici

Svi učenici od prvog do četvrtog razreda naše škole su se u petak, 5. listopada 2018. okupili u PŠ Šušnjevica da bi zajedno obilježili Dječji tjedan. Autobusom su u prohladno jesensko jutro stigli učenici iz Kršana i Čepića sa svojim učiteljicama Mirjanom, Jasminkom i  Mikelom. Domaćini, učenici iz Šušnjevice i učiteljica Dianora dočekali su ih ispred škole i smjestili ih u svoju malu učionicu.

Najprije smo pogledali animirani film  Čudesna šuma, a nakon toga su djeca u dvije ekipe slagala sličice s porukama na temu dječjih prava i dužnosti. Poslije marende se vesela povorka uputila prema igralištu u blizini dječjeg parka i boćališta. Na zajedničkom satu TZK  pripremali smo se za Olimpijadu  OŠ Labinštine koja nas uskoro očekuje. Učenici prvog i drugog razreda su trčali i skakali u dalj, dok su učenici trećeg i četvrtog razreda bacali lopticu i trčali štafetu. Učiteljice su cijelo to vrijeme pratile, mjerile, označavale  i zapisivale rezultate. Svi su se naizmjenično natjecali i igrali u parkiću na ljuljačkama i toboganu.

 Umjesto hladnog jutra koje nas je dočekalo, sunce je sve jače grijalo, toliko da smo se svi prisjetili ljetnih vrućina, a jaknice i trenerke su postajale suvišne. Umorni i ožednjeli, vratili smo se u školu gdje nas je dočekala naša teta Dragica sa sokom, vodom i grickalicama. Nakon osvježenja su učenici kredama u boji ukrasili prilaz školi.

Uskoro je stigao i školski autobus pa su svi krenuli svojim kućama,a puteljak ispred škole ostao je ukrašen veselim i  raznobojnim dječjim crtežima. Tako će  i ovaj  Dječji tjedan ostati svima u lijepoj uspomeni.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2018. 09:41

Složna obitelj povodom Dječjeg tjedna

Složnu i veselu obitelj punu ljubavi nije mogao razoriti ni moćan čarobnjak Zlik u današnjoj lutkarskoj predstavi Z produkcije „Složna obitelj“ u našoj školi. Za to su se pobrinuli naši učenici razredne nastave s učiteljicama koji su svojim zajedništvom bili jači te pomogli tati u obitelji da ga otjera. Članove obitelji, dječaka Krešimira, djevojčicu Tihanu, mamu i tatu predstavljale su prekrasne lutke koje su jako uveselile naše klince i klinceze. Kroz priču i pjesmu provlačile su se i pouke o osnovnim higijenskim i prehrambenim navikama. Ovu poučnu predstavu o obitelji koja nas obilježava i daje nam do znanja tko smo i što smo, pozvali smo povodom obilježavanja Dječjeg tjedna (3.10.). Još smo malo pomazili lutke, zahvaljujući dramskim djelatnicima iz Z produkcije te smo se za uspomenu fotografirali. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 10. 2018. 12:14

Na putu do škole

O sigurnosti na putu do škole danas (3.10.) su naši prvašići slušali u edukativnom predavanju policijske djelatnice Radmile Kos Pekas iz PU Labin. Upozorila ih je na sve opasnosti koje vrebaju, upoznala ih sa značenjem  prometnih znakova te kako se pravilno kretati cestom. Zanimljivu slikovnicu „Na putu do škole“ interpretativno im je pročitala djelatnica GDCK, Morin Hukić. Prvašići su uživali u edukativnoj priči, šarenim ilustracijama i animaciji djelatnice. Obećali su kako će ubuduće biti pažljivi i odgovorno se kretati cestom. Na kraju su svi na dar dobili olovčicu CK kako bi si mogli zabilježiti važne stvari i reflektirajuću kabanicu za korištenje u uvjetima sa smanjenom vidljivošću. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 4. 10. 2018. 12:10

Europski jezici "zavladali" školom u Čepiću

Ravnateljica Mirela Vidak s uvaženim gostima: savjetnica ministra gđa. Gabriela Matei, savjetnik i konzul g. Aurel Georgescu, voditeljica rumunjskog konzulata u Rijeci gđa. Delija Vorkapić i zamjenik načelnika Općine Kršan g. Roman Carić

Europski dan jezika se na jedan neobičan i veličanstven način obilježio u Osnovnoj školi Ivana Goran Kovačić Čepić jer su se među stoljetnim zidovima mogli čuti jezici koje zaista rijetko čujemo u školi: mađarski, bugarski, rumunjski, francuski, a  sve zahvaljujući našim gostima iz rumunjskog veleposlanstva: savjetnici ministra gđi. Gabrieli Matei, savjetniku i konzulu g. Aurel Georgescu te voditeljici rumunjskog konzulata u Rijeci gđi. Deliji Vorkapić.

Međutim, i učenici sa svojim učiteljima  su se veoma dobro pripremili za obilježavanje ovog značajnog datuma. Europski dan jezika obilježava se u sklopu ovogodišnjeg školskog projekta zavičajne nastave „Novi život se rađa“. Projekt financira Istarska županija, a cilj projekta je istraživanje i njegovanje tradicijskih običaja oko rođenja i krštenja djeteta u našem zavičaju u prvoj polovici prošloga stoljeća. Rođenje djeteta jedan je od najljepših trenutaka u životu čovjeka, a pisanje čestitaka jedan od najljepših načina komuniciranja,  stoga su učenici na satu likovne kulture izradili čestitke (na čijim su se naslovnicama našle fotografije malih beba – njihovih predaka iz prošlog stoljeća), a na satovima hrvatskog, engleskog i talijanskog jezika, kao i na izvannastavnoj aktivnosti  Istrorumunjski jezik osmislili su prigodan tekst.

Na integriranom nastavnom satu zavladalo je iznimno raspoloženje kada su učenici, učitelji i gosti zajedno sjeli  u školske klupe i toplim i nježnim riječima na raznim jezicima uputili najnježnije i iskrene čestitke povodom rođenja djeteta. Učenicima škole se na prigodan način obratila gđa. Gabriela Matei te govorila o važnosti poznavanja jezika i izrazila iznimno zadovoljstvo i brojne riječi pohvale  za aktivnost učenika.

Lijepe riječi učenicima i djelatnicima škole je uputio i zamjenik načelnika Općine Kršan, g. Roman Carić.

Učenici su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima, a  u mnogima se javila znatiželja za upoznavanjem novih jezika. Možemo samo reći: Ovo je pravi način učenja i … thank you, merci,  благодаря,  hvala,mušata, fala, koszonom, mulțumesc, … HVALA…

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 1. 10. 2018. 13:02

U sportskom duhu na Hrvatski olimpijski dan

Danas (10.9.2018.) je u školi vladala prava sportska atmosfera. Sportskim igrama i edukacijom obilježili smo Hrvatski olimpijski dan, poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora. Za organizaciju je bio zadužen naš učitelj TZK  - Ljubomir Vilić.

Najprije su na školsko dvorište izašli učenici razredne nastave koji su uživali u štafetnim  i sportskim igrama. Zagrijali su se već u učionici, razgovarajući o važnim sportašima i olimpijskim sportovima  sa svojim učiteljicama.  Mora se priznati da su se i prvašići izvrsno snašli na školskom dvorištu iako su tek nekoliko dana na nastavi.  Za odlične rezultate borili su se poput malih lavića.

Dva školska sata u sportskom duhu proveli su i učenici predmetne nastave.  Učenice 7. i 8. razreda vodile su vježbe zagrijavanja pod okriljem učitelja Vilića, a uslijedile su sportske igre. Bijelim majicama pod geslom „zastave prijateljstva“ pridružili smo se ovoj već tradicionalnoj manifestaciji proslave olimpizma koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Satovi su realizirani prema planu i programu Građanskog odgoja i obrazovanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 9. 2018. 14:41

Svečana misa za početak školske godine

Zajedničkom svetom misom zaziva Duha Svetoga za početak školske godine ušli smo u novi školski tjedan. Na poziv župnika  Josipa Peteha, vjeroučitelj Damir Depikolozvane organizirao je odlazak učenika u obližnju Crkvu Presvetog Trojstva na slavljenje mise za uspješnu i blagoslovljenu školsku godinu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 9. 2018. 11:33

Svečani prijem prvašića

Već od samog jutra u školi Čepić je vladalo posebno uzbuđenje. Prvi dan škole kod svih učenika izazove posebne emocije.

U školi su radosno čekali i razrednici, učitelji, pedagoginja kako bi svim učenicima poželjeli sretnu i uspješnu školsku godinu. Ravnateljica se prigodno obratila najmlađima, a potom je pozdravila sve roditelje, učenike, učitelje i sve pratitelje:

„Draga djeco, poštovani roditelji, učitelji…

za sve nas ovo je veliki dan -  poseban dan.

Došli smo danas u ovu školu u Čepić, jer je to naša matična  škola, jer ćemo tu provesti mnogo uglavnom lijepih trenutaka, svečanosti, gledati  predstave,  radionice, družiti se i igrati, ali i učiti.

Mi, djelatnici OŠ Ivan Goran Kovačić, ćemo se i ove godine truditi da svim učenicima dani u školi budu ugodni, opušteni, puni prijateljstava, zanimljivih sadržaja i odličnih rezultata.

Svim našim učenicima,  a posebno  prvašićima želimo da svaki dan idu radosni u školu i iz škole!

Dragi roditelji, vama posebno čestitam na ovom prekrasnom blagoslovu koji imate: vašu lijepu i dobru djecu koja danas kreću u prvi razred. Budite im podrška, budite im utjeha, potičite ih i motivirajte, pomažite im i postavljajte granice,  ali ne zaboravite da je igra i dalje najvažniji dječji posao.“

Prekrasnu priredbu pripremili su učenici mlađih razreda sa svojim učiteljicama. Glumilo se, pjevalo i plesalo. Bura emocija izazvala je i pokoju suzu u očima roditelja. Svi su bili raznježeni. I dok su roditelji primali informacije o prvim danima u školi, djeca su uživala u obilasku škole.

Na kraju su radosni izašli ponosno noseći na leđima školske torbe.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 9. 2018. 20:42

Nagrađeni na LegendArtu 2018

Sudjelovali smo u likovnom natječaju LegendArt 2018 u sklpu Legendfesta. LegendArt je projekt udruge Val kulture koji je započeo 2015. godine, a namijenjen je učenicima od prvih do šestih razreda osnovnih škola. Ovaj projekt ima za cilj probuditi dječju maštu te ih kroz kreativno stvaralaštvo upoznati s važnošću njegovanja bogate hrvatske nematerijalne baštine, kulture i tradicije.

Povjerenstvo natječaja LegendArt te festivala LegendFest izabralo je  najbolje radove i izložilo ih  na festivalu LegendFest 28. i 29. srpnja 2018. u Pićnu. Glavna tema je ove godine bila hrvatska narodna vjerovanja u nadnaravna bića koja imaju moć pretvaranja u životinje.

Prekrasni  radovi učenika razredne nastave s mentoricama Jasminkom Zahtila, Mikelom Banko Lukšić i Rominom Miletić nastali na kraju školske godine te su poslani na natječaj. Poklone iznenađenja te zahvalnice preuzelo je troje naših učenika. Čestitamo Loreley Ponjavić, Leoni Runko i Karlu Široku.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 9. 2018. 18:43

Obavijest o uvođenju e-Dnevnika

    Dragi roditelji i učenici!

  S početkom ove školske godine naša škola nalazi se u sustavu e-Dnevnika. e-Dnevnik je web aplikacija za vođenje razredne evidencije u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

       e-Dnevnik za učenike i roditelje  je web aplikacija koja omogućava učenicima pregled ocjena, izostanaka, bilješki te rasporeda pisanih zadaća koje su njihovi nastavnici upisali u e-Dnevnik sustav.

      Učenici se u aplikaciju prijavljuju sa svojim elektroničkim identitetom (npr. pero.peric@skole.hr) iz sustava AAI@Edu.hr. Elektronički identitet dobivaju u školi od administratora imenika.

       Roditelji se u aplikaciju mogu prijaviti isključivo putem sustava e-Građani koristeći jednu od prihvaćenih vjerodajnica uz uvjet da je u e-Dnevnik unesen OIB roditelja. Putem ove aplikacije roditeljima je omogućen uvid u podatke o djetetu koje su predmetni nastavnici i razrednik unijeli u e-Dnevnik.

Roditelji će sve informacije o e-dnevniku dobiti na prvom roditeljskom sastanku u školi, a učenici na satu razrednika.

Ravnateljica: Mirela Vidak, dipl.uč.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 8. 2018. 12:13

Obavijest o udžbenicima za 2018./19. školsku godinu

Obavještavaju se učenici i roditelji da se svi udžbenici, za koje je početkom školske godine 2017./18. Općina Kršan podmirila troškove, vraćaju u školu. Uredne i čiste udžbenike će učenici vratiti razrednicima  u srijeda i četvrtak, 13. i 14. lipnja 2018. godine.

  • Učenici 1. razreda ne trebaju vratiti udžbenike jer su svi radni.
  • Učenici 2. i 3. razreda ne trebaju vratiti radne udžbenike iz matematike.
  • Učenici 5.,6. i 7. razreda zadržavaju povijesni i geografski atlas jer se njima koristiti iduće školske godine.

Razrednici će stare udžbenike pokupiti i podijeliti sljedećoj generaciji učenika, a sve razlike riješit će se početkom  iduće školske godine. Općina Kršan će ponovno snositi troškove nabave novih udžbenika koje će učenike čekati u školskim klupama početkom iduće školske godine. 

Učenici su dužni kupiti samo radne bilježnice s Popisa radnih bilježnica (vidi pritiskom na LINK ispod), a likovne mape, za koje će roditelji snositi troškove početkom školske godine 2018./19., će se naručiti u školi.

NOVOST: NE NARUČUJTE RADNE BILJEŽNICE ZA INFORMATIKU JER ĆE SE IDUĆE ŠKOLSKE GODINE UČITI PO NOVOM PLANU I PROGRAMU INFORMATIKE TE ĆE SE MIJENJATI I UDŽBENICI I RB!

Pritiskom na link ispod možete pogledati popis svih izabranih udžbenika i radnih bilježnica za školsku godinu  2018./19.

LINK: http://os-igkovacic-cepic.skole.hr/ud_benici

Duge, tople i vesele ljetne praznike žele učitelji OŠ Ivan Goran Kovačić

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 6. 2018. 09:29

Obavijest

       

REPUBLIKA  HRVATSKA

URED DRŽAVNE UPRAVE U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

 Služba za opću upravu i društvene djelatnosti

 ISPOSTAVA  LABIN

 

P  O  Z  I  V

   za upis djece u prvi razred

          osnovne škole  

 

            P  o  z  i  v  a  j  u      s  e

 

  roditelji odnosno skrbnici djece, dorasle za upis u I. razred osnovne škole u školskoj godini 2018./2019.  da upišu dijete u pripadajuću školu

Vrijeme upisa :   od 12.  lipnja do  14. lipnja 2018. godine

od  9.00  do  12.00  sati

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 6. 6. 2018. 09:03

Nagrađen i pohvaljen rad na Di ča slaje zvoni 2018.

Krajem svibnja, točnije od 25. do 27. svibnja 2018. svi putovi vode u Žminj na 49. po redu Sabor čakavskog pjesništva, na pravu poslasticu, našu domoću besedu, naš ča. Na literarni natječaj „Di ča slaje zvoni“ pristigla su 183 rada, pjesme na čakavštini iz 42 škole. Oni radovi koje je Povjerenstvo izdvojilo kao najuspješnije uvršteni su u zbirku pjesama „Kako ča zvoni u Žminju 2018.“

Naša škola ima dvije pjesnikinje, posebno uspješne i zapažene čije su pjesme objavljene u zbirci. Posebno se istaknula Leana Rade, učenica 3. r. koja je pjesmom Ladonja osvojila nagradu u kategoriji od 1. do 4. r. Učenica 1. r., Sara Žulić posebno je pohvaljena za pjesmu Batunići. One su sudjelovale i u natjecateljskoj smotri recitirajući pjesme na čakavštini, s ciljem očuvanja i uživanja u čakavskoj riječi. Sara Žulić recitirala je pjesmu Va hip autorice Stefani Čeh. Leana Rade recitirala je pjesmu Ča se moren poć igrat naše ravnateljice Mirele Vidak.

Zabave nije nedostajalo. Uz pjesmu i glazbu pružala im se mogućnost sudjelovanja na predavanju i radionicama Mladena Kušeca, Gorana Farkaša, Roberte Rudele, Toma Krajine i Mirjane Margetić, predstavi Mistero Buffo, Valtera Roše te koncertu grupe Veja.

Okrunjene nagradom i pohvalom, bogatije za još jedno iskustvo javnog nastupa pred velikom publikom, stečenim novim znanjem u radionicama, naše su djevojčice pune dojmova, inspirirane, motivirane, sretne i zadovoljne.

Na natječaj su također poslani literarni radovi sljedećih učenica i učenika: Sanja Stepančić, Norbet Marčac, Dylan Fornažar, Gabriel Honović, Leonarda Ponjavić, Sara Kovačić i Sara Bako (mentorice: Jasminka Zahtila i Mirjana Rabar).

Alenka Brenković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 6. 2018. 08:51

Zvončić zove u Plomin

Danas su učenici 6. razreda u pratnji učiteljice iz prirode Ive Rukavina bili na izvanučioničkoj nastavi u Plominu, a u okviru 13. manifestacije Zvončić zove u Plomin, realizirane 20. svibnja 2018. godine. Razgledali su stari grad Plomin i rješavali radne listove na temu istarskog zvončića, tzv. plominskog zvončića o staništu, izgledu te jedinstvene biljke, a na kraju su je i crtali.  Riječ je o manifestaciji kojom Općina Kršan i Turistička zajednica ukazuju na potrebu očuvanja staništa ove gotovo ugrožene biljne vrste, istarsko-kvarnerskog endema. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 5. 2018. 14:19

Čarobni zvuci violine u našoj školi

Čarobni zvuci violine odjekivali su jutros (18.5.) našom školom. Kao uvod u upoznavanje gudačkog instrumenta, učenici su pogledali 12-minutni crtani film Čarobni zvuci. Učenici  su osjetili  zvukove violine koji potiču lijepe emocije, osjećaje, ljubav i osmijeh. Iz kratkog crtića naučili su da čarobno možeš svirati samo ako sviraš iz srca i ljubavi. Na to se nadovezao učitelj Edi Šiljak s laganim i nježnim  sviranjem u učionici, a pridružila mu se i njegova učenica Dinka, a naša učenica 1. razreda. Upoznao je učenike s dijelovima violine te predstavio Osnovnu glazbenu  školu Matko Brajša Rašan i zainteresiranima otkrio termine upisa (tzv. prijemni ispit). Učenici su postavljali mnoga pitanja i saznali da gudalo ima oko 200 niti konjskoga repa, od odabranih konja iz Azije i Sibira, iz hladnijih krajeva. Bilo je čarobno, emotivno, osjećajno i poučno.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 5. 2018. 08:36

Boćajmo u školi

Učenici 3. i 4. razreda naše škole i ove su se  godine uključili u Projekt  Boćajmo u školi. Natjecali su se djevojčice i dječaci posebno. Voditelj projekta i gost u školi bio je svjetski prvak u boćanju -  Valter Ivančić. Najuspješniji u natjecanju su nagrađeni medaljama i prigodnim poklonima.

Najbolje rezultate u djevojčica postigle su:

1. Nina Zrinšćak, 3.r., MŠ Čepić

 2. Sara Bako, 4.r., MŠ Čepić

 3. Kristy Tončinić, 3.r., PŠ Šušnjevica

 4. Leana Rade, 3.r., PŠ Kršan

 

Najbolje rezultate u dječaka postigli su:

 1. Dominik Vidak, 3.r., MŠ Čepić

 2. Karlo Širok, 4.r., MŠ Čepić

 3. Dylan Fornažar, 3.r., PŠ Kršan

  4. Karlos Stanić, 4.r., MŠ Čepić

Učenici s najboljim rezultatima rangirani na prva dva osvojena mjesta idu na Županijsko natjecanje u boćanju koje će se održati u Pazinu u mjesecu lipnju.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 5. 2018. 14:07

Poznajem li Crveni križ?

U ranim jutarnjim satima posjetila nas je ravnateljica Gradskog crvenog križa Labin, Morin Hukić. Kao i uvijek, s oduševljenjem smo je dočekali. Tema susreta je bila upoznavanje s radom i djelovanjem Crvenog križa koje nam je ravnateljica predstavila kroz prezentaciju i dva filma. U prvom filmu doznali smo više o nekim  lošim situacijama: ratovima, elementarnim nepogodama i ostalim događajima  u kojima je ljudima potrebna pomoć, dok smo u drugom filmu saznali o  postanku  Crvenog križa. I mi smo sudjelovali u izlaganju, a na način da smo razgovarali o našim vrlinama i željama o tome kakav bismo svijet htjeli. Puno smo naučili i nadamo se ponovnom  susretu.

Lana Stepančić, 6.r.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 5. 2018. 13:02

Sudjelovali smo u literarnom natječaju GDCK Labin

Sudjelovali smo  na 11. Literarnom natječaju na temu Crvenog križa.  Na ovogodišnji natječaj teme kojeg su bile „Kad bi se riječi pretvorile u djela“, „Ja volonter“ i „Dragi darivatelji krvi, hvala vam“ pristigla su 34 rada iz 10 osnovnih škola. Radove je ocjenjivala komisija u sastavu: Božena Višković, Suzana Mušković i Sonja Brezac. Nagrade najboljima uručene su na prigodnoj svečanosti održanoj u Gradskoj knjižnici, u utorak, 15. svibnja 2018. godine. Naše male učenice bile su  veoma uspješne. Učenica prvog razreda Sara Žulić osvojila je drugo mjesto u kategoriji učenika nižih razreda za „Ja volonter“ s mentoricom Alenkom Brenković iz Produženog boravka. U natječaju su još sudjelovale Leana Rade i Ana Franković s mentoricom Mirjanom Rabar. Bravo, cure! Čestitke!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 5. 2018. 13:10

Odgoda planirane pismene provjere znanja - Hrvatski jezik

Na temelju članka 10. stavak 6. Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi te Okvirnog vremenika pisanih provjera znanja Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić, ravnateljica Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Čepić Mirela Vidak, dipl.uč. donosi:

ODLUKU

o  promjeni termina planirane pismene provjere znanja

Planirana pismena provjera znanja iz Hrvatskog jezika, u razrednom odjelu 3. i 4. razreda, utvrđena Okvirnim vremenikom za  25. 5.  2018. realizirat će se  24. 5. 2018.

Obrazloženje razloga odgode planirane provjere znanja:

Zbog odlaska na izlet u Motovun, razredna učiteljica Jasminka Zahtila je u prethodnom dogovoru s učenicima i stručnom suradnicom, dogovorila  novi navedeni termin.

Ova Odluka se objavljuje na oglasnoj ploči i web stranicama Škole.

Ravnateljica: Mirela Vidak, dipl.uč.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 16. 5. 2018. 11:53

Dan škole 2018.

Ivana Pilko Čunčić - voditeljica Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje MZO, Momir Karin - pomoćnik ministrice MZO, Mirela Vidak - ravnateljica, Roman Carić - zamjenik načelnika Općine Kršan, Delia Vorkapić - voditeljica rumunjskog  konzulata u Rijeci, Aurel Georgescu - konzul Rumunjske u RH

Priredba i promocija početnice

Teško da ćemo u školi ponovo doživjeti ovako ispunjen dan poput ovog sunčanog, ali prohladnog  15. dana svibnja. Nezaboravan početak svečanosti omogućili su trener i  proslavljeni rukometaši  Mladog rudara koji su već u rano jutro poveli naše učenike na rukometno igralište te prezentirali svoje vještine i svoju izvrsnost koja ih je dovela u  Premijer ligu.

Dan škole, obilježavanje Međunarodnog  dana obitelji i promocija početnice na istrorumunjskom jeziku „Pošnjin ganej vlaški“ okupili  su naše učenike, njihove obitelji, umirovljenike, govornike vlaškog jezika, brojne goste... među kojima s najvećim ponosom ističemo predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske g. Momira Karina - pomoćnika ministrice i gđu. Ivanu Pilko Čunčić - voditeljicu službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje. Uvijek dragi gosti u našoj školi su i predstavnici Veleposlanstva Rumunjske g. Aurel Georgescu - savjetnik i konzul te gđa. Delia Elena Vorkapić iz riječkog konzulata. U ime domaćina, djecu i goste, pozdravili  su ravnateljica škole gđa.  Mirela Vidak i zamjenik načelnika Općine Kršan – g. Roman Carić.

Učenici škole Čepić su, kao i uvijek, zablistali poput zvjezdica  i pokazali koliko su talentirani u svim područjima: pjevanju, sviranju, glumi, slikanju, stvaralaštvu….

Ravnateljica škole istaknula je kako obitelj i škola moraju biti povezani neraskidivim vezama jer samo zajedništvo osigurava čvrste temelje na kojima se gradi budućnost  djece, a samim tim i budućnost svih nas.

Podijeljene nagrade povodom natječaja Moja obitelj

Gosti nisu krili oduševljenje dječjim nastupom, kao ni prekrasnom atmosferom i toplim ozračjem koje vlada u našoj školi. Posebno oduševljenje izazvala je početnica za učenje istrorumunjskog jezika „Pošnjin ganej vlaški“ koja je nastala kao plod višegodišnjeg rada na očuvanju vlaškog jezika, a za koju se nadamo da će budućim generacijama pružati dobre osnove za učenje tog, već skoro zaboravljenog, jezika. Financijsku pomoć u tiskanju početnice osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Povodom Dana obitelji, za najuspješniji likovni, odnosno literarni rad nagrađene su obitelji Runko i Kehonjić, a za njihove nagrade pobrinuli su se Restoran Ferali i Pizzeria Napoli. Sve učenike su sladoledom počastili  tvrtka Lorimex  iz Labina. Svima veliko hvala.

Sportski dio - Mladi rudar u igri s učenicima

Foto - galerija

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 5. 2018. 13:19

Iznenađenje za majčicu

Ove prekrasne kutije iz naručja naših djevojčica su prava mala remek djela naših učenika Produženog boravka. Ideja je potekla od mentorice Alenke Brenković, a naši su mali Produženci unijeli sva svoja srca u izradu jer, naime, to je iznenađenje za mamu.   Psssst! Pričekajmo nedjelju i Majčin dan. Bit će suza radosnica.

SVIM MAMAMA ŠALJEMO JEDNO VELIKO SRCE I LJUBAC NA DLANU!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 11. 5. 2018. 18:39

HEP genijalci Vijest ima dokument u privitku

„Dragi naši osnovnoškolci, osvrnite se oko sebe, snimite video u kojem ćete nam pokazati zašto baš vašoj školi trebaju nova računala, ispričajte nam što bi s njima radili, kako bi poslužila vama i vašoj školi! Recite nam u kakvom su stanju računala koja sada koristite, možda ih sada niti nemate - dokažite nam da ih stvarno želite i možemo vam pomoći!  Zavrnite rukave i neka snimanje počne!“

Tim nas je riječima kroz projekt „Za naše male genijalce“ HEP motivirao da zaista zasučemo rukave, snimimo video i dokažemo da upravo mi želimo i zaslužujemo nova računala. I uspjeli smo!

Danas su našu školu s punim rukama računala posjetile Vlatka Kamenić Jagodić i Franka Gojanović iz Sektora za tržišnu i merketinšku strategiju  te Venancije Mihaljević iz SIT-a. Dočekala su ih nasmiješena i ponosna lica  učenika koji su nestrpljivo čekali zaviriti u kutije i  pogledati nova računala. Radosno su primili pohvale za snimljeni video i prihvatili poziv da u skoroj budućnosti budemo njihovi gosti!

Još jednom veliko hvala našim današnjim gostima i HEP-u na vrijednoj donaciji!

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 11. 5. 2018. 13:19

Uživali smo u Mačku u čizmama

U ponedjeljak, 30. travnja 2018. godine naši su se maleni učenici otisnuli u nove avanture, ovaj put u avanture s mačkom u čizmama. Uzbuđeni su stigli u Gradsko kazalište lutaka u Rijeku sa svojim učiteljicama. Mačak ih je učio kako vjerovati u sebe, biti domišljat i osloniti se na svoje sposobnosti te iz svake životne situacije izvući pouku i biti tvorac vlastite sreće. Prišapnuo im je da nam pomoć ponekad nenadano stigne baš od onih od kojih se najmanje nadamo, pa bili oni i „obične“ mačke. Na repertoar Kazališta ponovno  ga je  postavio redatelj Edi Majaron sa svojom autorskom ekipom.Tri put hura za lutkarske predstave! 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 10. 5. 2018. 11:20

Pomogli smo ukrasiti Festival samoniklog bilja

U suradnji s Turističkom zajednicom Općine Kršan naši učenici produženog boravka pripremali su se za ovogodišnji Festival samoniklog bilja koji će se održati 28. i 29. travnja 2108. u Kršanu, u sportsko-rekreacijskom centru "Pristav". Puna dva tjedna bojili su nemali broj drvenih kašeta te ih slikali, lijepili i slagali decoupage ili salvetnom tehnikom. Likovna umjetnica Sunčica Simichen ukrasit će pozornicu i štandove, a vrijedni i kreativni učenici će joj u tome pomoći. Najvažnije je u svemu što su svoje vrijeme koristili za stvaranje i kreaciju i bavili se nečim što ih doista čini sretnim.

A.B.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 4. 2018. 12:16

Dan planeta Zemlje

Raznim aktivnostima priključili smo se globalnim aktivnostima obilježavanja  Dana planeta Zemlje u tjednu na 22. travnja 2018. godine. Najmlađi učenici likovno su se i literarno izražavali u učionici s idejom kako i  mala djeca mogu   poboljšati svoj životni okoliš malim aktivnostima. Izradili su svatko svog Planetka i zanimljivo uredili pano.  Učenici predmetne nastave  gledali su prigodne eko dokumentarne filmove ponuđene iz projekta Zelene knjižnice  i  razgovarali o kvalitetnim utjecajima na planet Zemlju. Sat razrednog odjeljenja završio je kreativnim izričajem – nastao je prigodni plakat, a sve s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti očuvanja okoliša.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 4. 2018. 11:37

Prelijepo nam je bilo na Putu za lug i na toku Boljunčice

U podnožju planine Učke, kraj Boljuna izvire mala istarska rječica Boljunčica, a protječe i kroz našu Šušnjevicu. Povodom Dana voda i Dana planeta Zemlje posjetili smo jedan njen tok te prošetali  malim putićem zvan Put za lug (vlaški: Kuala de lug). Brali smo šparoge, zapažali promjene u prirodi u proljeće i nabrajali zvukove, uživali u mirisima i osluškivali životinje koje su se javljale. Baš smo se lijepo proveli u izvanučionničkoj nastavi krajem tjedna (20.4.) i puno naučili.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2018. 13:49

Dva prekrasna dana u Slavoniji

Učenici 5., 6. i 7. razreda naše škole proveli su dva prekrasna dana u Slavoniji. Na izlet smo krenuli u prekrasno sunčano jutro 19. travnja prema Đakovu, srcu Slavonije. Nakon razgleda ergele lipicanaca krenuli smo u razgled grada i prekrasne katedrale. Naša sljedeća destinacija bio je najveći grad Slavonije, Osijek. Uz lokalnog vodiča upoznali smo i ovaj grad i njegove znamenitosti.

Drugi dan krenuli smo u Slavonski Brod. Nakon razgleda grada u kojem smo se vratili dva stoljeća u prošlost, pogledali smo predstavu Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica u sklopu manifestacije U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić.

 Naša zadnja aktivnost bilo je sudjelovanje na edukativnoj radionici o rodama u prvom europskom selu roda, Čigoću.

Kući smo stigli umorni, ali ispunjeni novim saznanjima, iskustvima i prijateljstvima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2018. 11:47

O budućnosti knjiga

U manifestaciju obilježavanja Noći knjige 2018. uključili smo se kao i uvijek na svoj način. Posebnu pozornost posvetili smo aktualnoj temi Budućnost knjige. Razgovarali smo o budućnosti knjige, knjižnice i čitanja i  povezali sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Izdvajali smo ključne pojmove, prepričavali, a potom smo bili kreativni. Proučavali smo upute izrade aviona od papira i malo se namučili oko rezanja i sklapanja papira. Na kraju smo zadovoljni uratcima, izložili svoju instalaciju. I dok su veliki postavljali svoje letjelice, maleni su temi pristupili na svoj način. Gledali smo  video isječak o čitanju, komentirali ovogodišnji plakat Noći knjiga te gledali i slušali e-slikovnice. Na kraju smo izrađivali lutkice prstiće jer možda ćemo se u budućnosti moći družiti s likovima iz knjiga, mirisati ih ili će nam doletjeti leptirići, srca…

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2018. 11:19

Karla i Lana oduševljene školom stvaralaštva Novigradsko proljeće

Na ovogodišnjoj školi stvaralaštva Novigradsko proljeće sudjelovale su i dvije naše učenice 6. razreda. Lana Stepančić i Karla Levak prijavile su se u radionicu pjevanja. Među mnogobrojnim i raznolikim ponuđenim radionicama uživale su na satovima pjevanja pod vodstvom profesorice Doris Kovačević. Oduševljene kreativnošću i organizacijom bile su pomalo tužne u posljednjem nastupu  kada su uz mnogobrojne stečene prijatelje pokazale sve što su naučile. Naša ih je ravnateljica Mirela Vidak zatekla u hotelu Plava laguna neposredno pred generalnu probu za jedna od nastupa u sklopu radionice. Ovogodišnja škola s temom Godišnja doba održana je od 7. do 14. travnja. Riječ je o jedinstvenoj Školi u nas koja okuplja darovite učenike u stvaralačkim radionicama za riječ, zvuk, sliku i pokret od 1974. godine.

Posebno zahvaljujemo Općini Kršan na sponzorstvu naših učenica u Novigrad.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 25. 4. 2018. 10:36

Sretan Uskrs

Mala prigodna košarica naših produženaca nikad nije prazna oko posebnih datuma pa se tako i danas šarenila veselo. Male divne tulipane s uskrsnom čestitkom izrađivali su cijeli tjedan s učiteljicom Alenkom Brenković. Danas su nas svih razveselili svojim uratcima. Baš su se se umorili pa će od sutra imati prilike malo odmoriti.

Naime, za sve učenike počinju proljetni praznici koji će trajati do 8. travnja te tim povodom želimo svima sretan Uskrs i dobru zabavu. Na nastavi se ponovno vidimo, u ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine prema uobičajenom rasporedu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 3. 2018. 14:33

Gdje je Jajočepić?

Sigurno nikad niste čuli za Jajočepić. Nalazi se u učionici naših prvaša i drugaša. Šaren je, prekrasan, jajast sasvim dovoljno. U njemu žive jajoljudi i tako priča nekako ide... a sve su nam ispričali naši najmanji s učiteljicom Mikelom Banko Lukšić kada su povodom nadolazećeg Uskrsa u svom razredu od kuhanih jaja i malo kolaž papira izrađivali kućice od jaja, crtali cestice i, livade i šumice,a sve prema planu sela. Zar nije kreativno?

E, da ne zaboravimo, poželjeli su svim dobrim ljudima sretan i blagoslovljen Uskrs, najviše na svijetu svojim obiteljima!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 3. 2018. 14:32

All the world is stage

Povodom Svjetskog dana kazališta pozvali smo u našu školu Kazališni studio Kavran iz Rijeke kako bi nam s kazališnom radionicom All the world is stage – Shakespeare upotpunili kazališno znanje. Radi se o kombinaciji klasične predstave, predavanja i radionice uz originalne prizore u izvedbi profesionalnih glumaca, proznih dijelova koji se tiču razdoblja, pisca i kulturnih i kazališnih okolnosti u kojima je djelovao u 16. stoljeću, a u posebnom su se dijelu i sami učenici uključili u predstavu  kroz odabrane dramske prizore. Moramo priznati da smo otkrili i neke nove talente!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 3. 2018. 14:28

Uskrsni običaji našega kraja

S idejom poticanja međusobne suradnje među učenicima, razvijanja svijesti o bogatstvu jezika i kulturne baštine zavičaja te poticanja svijesti o potrebi očuvanja tradicijskih vrijednosti naši su učenici mlađih razreda s učiteljicama Mikelom Lukšić Banko, Jasminkom Zahtila, Mirjanom Rabar i Dianorom Radola realizirali svoj mali projekt pod nazivom Uskršnji običaji našega kraja. Učenici su se u ugodnom druženju likovno i literarno izrazili, slušali prigodne pjesmice, bojali pisanice kao nekad te pripremili uskršnji doručak. Bogat i raznolik program završio je zajedničkim druženjem u šetnji selom.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 3. 2018. 14:18

Dan narcisa

 

Dan narcisa i ove godine tradicionalno je održan prve subote proljeća. Udruga Hrvatska liga protiv raka priredila je  tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju koja je održana  24. ožujka 2018. godine  na svim većim javnim tržnicama od 10 do 14 sati. Kampanjom su željeli  ukazati na važnost odlaska žena a i muškaraca na redovite preglede dojki. Naši učenici uključili su se prikupljanjem cvjetova narcisa koje zatim Liga protiv raka Labin dijeli u humanitarne svrhe. Ovo je već 22. godina kako se obilježava Dan narcisa i u tom razdoblju učinjeno je razmjerno puno u edukaciji i načinima prevencije s ciljem ranog otkrivanja raka dojke, ovog najčešćeg sijela raka u žena.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 3. 2018. 14:24

Klokan u tijeku

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 22. ožujka 2018. godine održava  se  međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica". Naša se škola po prvi put uključila s velikim brojem učenika. Učiteljica matematike Dolores Pilaš organizirala je natjecanje u našoj školi. Rezultati natjecanja znat će se u svibnju.

Udruga "Klokani bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 22. 3. 2018. 12:55

Podržali smo obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom

Svi učenici naše škole podržali su borbu osoba s Down sindromom s ciljem što kvalitetnije integracije u društvo te su u srijedu, (21. ožujka) obuli dvije različite šarene čarape. Raznim aktivnostima na satovima razrednih odjeljena učenici su se sa svojim učiteljicama pripremali za srijedu. Maleni su crtali čarapice,  pisali poruke, a veliki su razgovarali na temu, uredili pano, gledali dokumentarac. Sve aktivnosti koordinirala je školska pedagoginja.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Svjetskim danom syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2018. 14:50

Povodom Mjeseca hrvatskoga jezika

Povodom manifestacije  Mjeseca hrvatskoga jezika učenici petog razreda su kroz različite aktivnosti s knjižničarkom  naglašavajući  važnost  učenja hrvatskoga jezika.  Nakon kratkog predavanja o Hrvatskom jeziku u prošlosti i sadašnosti, rješavali  su rebuse, križaljke, tražili jezično blago na glagoljici  te na kraju otkrivali zaključno rješenje. Uredili smo knjižnicu s temom  Po jeziku te svijet poznaje te izložili rječnike, pravopise i gramatike kako bi zaokružili priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.

Inače, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika s početkom  Međunarodnog dana materinskoga jezika 21. veljače, a završava  17. ožujka, na dan objave  Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine kad završavaju Dani hrvatskoga jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 3. 2018. 14:05

Povodom dana plavog cvijeta

Volonterke Lige protiv raka Labin  obilježile su 10. ožujka 2018. godine Plavi dan koji je posvećen borbi protiv karcinoma debelog crijeva. Punkt akcije bio je smješten na tržnici. Volonterke su dijelile edukativne brošure, kao i plavi cvijet koje su izrađivali učenici osnovnih škola. I naši su učenici sudjelovali izradom svojih plavih cvjetova te tako doprinijeli ovoj akciji.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 3. 2018. 14:23

Natjecanje iz Prve pomoći i Pokreta Crvenog Križa

U subotu 10. ožujka održalo se 22. Gradsko natjecanje pomlatka Crvenog  Križa u kojem je sudjelovala i ekipa naše škole.

Nažalost, zbog bolesti i drugih obaveza iz ekipe koja se ove godine pripremala odmjeriti znanje i vještine iz pružanja prve pomoći te pokreta Crvenog križa, nastupao je samo Ivan Načinović. Njemu se su se pridružile članice prošlogodišnje ekipe Sanja Vlah, Morena Lončar i Ani Krajcar te Pjero Stojak, učenik 7. razreda OŠ Ivo Lola Ribar. Ovako mješovita, ekipa naše škole nastupila je van konkurencije. No, zaradila je veliko priznanje zbog želje za sudjelovanjem i pomoći što je u konačnici posve u duhu načela i pokreta Crvenog Križa.

Ekipi OŠ Matije Vlačića Labin čestitke na pobjedi i puno sreće na međužupanijskom natjecanju u Ogulinu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 13. 3. 2018. 14:04

Svim dragim ženama želimo sretan i radostan dan žena!

Sretan Dan žena!

Naši dragi Produženci imali su ovih dana pune ruke posla. Sa svojom učiteljicom Alenkom Brenković izradili su prekrasne cvjetove od krep papira. Danas su nas svih iznenadili svojim  šarenim uratcima i s velikim osmijehom poželjeli sretan Dan žena.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 3. 2018. 12:43

Ružičaste majice, ružičasti baloni, ... ružičaste misli... Vijest ima dokument u privitku

Ružičaste majice, ružičasti baloni, ružičaste patike, ružičaste marame… ružičaste misli… ma sve nam je danas bilo ružičasto.  Povod:  Dan ružičastih majica ili Pink shirt day. Naša se škola danas po prvi puta uključila u obilježavanje toga dana te time dala podršku u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica nastao je unazad desetak godina nakon jednog nasilnog događaja u srednjoj školi  u Kanadi. Naime, prvog dana škole jedan je dječak - srednjoškolac odjenuo ružičastu majicu u znak solidarnosti s teškom bolešću svoje majke.  Drugi su ga učenici vrijeđali samo iz toga razloga što im se nije svidjelo što ima majicu ružičaste boje. Ostatak učenika koji nije stao na stranu zlostavljača, u znak potpore su idući dan odjenuli ružičaste majice. Upravo je ta skupina učenika svojim činom motivirala druge učenike i djelatnike škola diljem svijeta da se uključe u program čiji je zadatak spriječiti razvoj bilo kakvog oblika nasilja među učenicima. Nastavak u Opširnije.

Pogledaj video: Na školskom igralištu

Foto-galerija: Dan ružičastih majica

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 2. 2018. 13:02

Čestitke učenicama Leani i Sari na Danima meda u Pazinu

Povodom manifestacije 13. Dana meda raspisan je likovno - literarni natječaj na temu „ Med-hrana, poslastica i lijek“ u organizaciji Udruge pčelara IŽ. Na natječaju su zapaženi likovni radovi učenice Leane Rade iz 3. razreda  PO Kršan s  mentoricom Mirjanom Rabar i učenice Sare Bako iz 4. razreda  s mentoricom  Jasminkom  Zahtila koje je Povjerenstvo odabralo za najbolje likovne radove. Čestitamo Leani na osvojenom 1. mjestu, a Sari na osvojenom  3. mjestu. Učenice su  za učestvovanje na natječaju pohvaljene  te im je uručena Diploma. Čestitke i mentoricama Mirjani i Jasminki. Na natječaju su još sudjelovali učenici: Gabrijel Honović, Ana Franković, Dylan Fornažar i  Alex Kehonjić iz PŠ Kršana te Leona Runko, Stefani Grožić iz MŠ Čepić s mentoricama Mirjanom, Jasminkom i Mikelom. Pridružili su im se učenici iz Produženog boravka Leona Runko i Dinka Licul s mentoricom Alenkom Brenković.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 28. 2. 2018. 09:12

Kreativni zadatak za kreativne učenike

Učenicima 5. razreda na geografiji je ovih dana bilo izuzetno zanimljivo i zabavno. Naime, zadatak im je bio  izraditi vulkan. Učeći o reljefu i građi Zemlje i razgovarajući o procesima u unutrašnjosti Zemlje, učiteljica Ivana Višković ponudila im je dodatni zadatak – od raznih materijala izraditi vulkan. Pustili su svoju maštu i kreativnost na volju i objeručke se prihvatili izrade. Prekrasne radove prezentirali su ostalim učenicima. Zadovoljan učitelj i zadovoljni učenici.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 23. 2. 2018. 12:31

Zaljubljene maškare

Plešući i pjevajući po seoskim cesticama tjerali smo duhove zime kako bi duhovi proljeća i ljeta mogli nesmetano preuzeti vlast, što traži tradicija. Stavili smo svoje najljepše maske u petak, 9. veljače i zabavili se, ali nismo zaboravili biti i vrijedni. Prvo smo pržili slasne fritule i počastili cijelu školu i goste,

zatim smo kreirali unikatne recepte za najbolje fritule na svijetu, a potom smo se malo i zabavili u maskenbalskim igrama. Ove godine zaljubljenim igrama jer i Valentonovo je ranije pokucalo na vrata.

Ne, nismo zaboravili pusta! Nismo ga tukli, palili ni vikali na njega, ove smo ga godine zagrlili i sve mu oprostili jer jadan, toliko se zaljubio, da nije znao što radi. Odlučili smo sve mu oprostiti  jer mi smo svi male zaljubljene maškare prepune ljubavi i tolerancije.   

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 2. 2018. 10:42

Vijest o divovskoj slikovnici se prošilrila

Pregledavajući Alfin portal, naišli smo na vijest o našem učeniku, Ernesu Avdiću, a sadašnjem srednjoškolcu, koji je u 8. razredu sa učiteljicama Davorkom Vadanjel i Dijanom Franković izradio slikovnicu Kako je nastalo Čepićko jezero.

Radi se o drugoj slikovnici iz projekta Divovske slikovnice, realiziran prošle školske godine s ciljem poticanja međusobne suradnje, očuvanja tradicijskih vrijednosti te razvijanja stvaralačkog i kreativnog rada, bogaćenja jezičnog i likovnog izričaja. Veselimo se s našim Ernesom i želimo sve najbolje u daljnjem radu, a mentoricama čestitke.

Ovdje možete pročitati vijest  Alfa portal

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 2. 2018. 12:14

Edukativne radionice povodom Dana sigurnijeg interneta

Povodom Dana sigurnijeg interneta koji se obilježava 6. veljače, za sve učenike naše škole realizirane su dvije edukativne radionice pod vodstvom učiteljice informatike Tihane Horvatek te učitelja tehničke kulture Mire Rahana.

Tako je  učenike od 1. do 4. razreda učitelj Miro kroz zanimljivu prezentaciju educirao o prednostima i nedostacima računalnih igrica koje su veoma omiljene među ovim uzrastom učenika. Na računalnim igricama naši učenici provode u prosjeku oko dva sata dnevno što svakako šteti njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju.  Kako bi spriječili negativan utjecaj računalnih igrica na zdravlje djece te osvijestili najmlađe o mogućim neželjenim posljedicama,  savjetovano im je da ograniče vrijeme za računalom na maximalno 30 minuta dnevno te da  više vremena posvete igru i kretanju u prirodi.

 U isto vrijeme, s učenicima starijih razreda realizirana je radionica o opasnostima na internetu s posebnim naglaskom na opasnosti  pri korištenju društvenih mreža koje su danas vrlo popularne među mladom populacijom. Činjenica je da preko 90% naših učenika viših razreda komunicira putem raznih društvenih mreža što za sobom povlači brojne negativne posljedice. Stoga je i cilj ove radionice bio osvijestiti prednosti i rizike korištenja interneta te pozitivne i potencijalne negativne posljedice vlastitog ponašanja na internetu. 

Kako bi provjerili stečeno znanje, učenici se tijekom današnjeg dana do 19.00 sati mogu uključiti u rješavanje on-line kviza koji se nalazi na stranicama Centra za sigurniji Internet

N.Š.

Dragim roditeljima, predlažemo dva linka:

           

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 2. 2018. 15:33

Leana Rade u punom sjaju na LiDraNu 2018.

Dana 26. siječnja 2018. godine Leana Rade, učenica 3. razreda PŠ Kršan i Odjela Produženog boravka sudjelovala je u OŠ Vladimira Nazora u Potpićnu na općinsko-gradskioj  smotri LiDraNo 2018. Kazivala je poeziju Ča se moren poć igrat? naše ravnateljice Mirele Vidak. Leana se nije plasirala na županijsko natjecanje, ali je njezin nastup bio zapažen jer se pokazala u punom sjaju.

                                                                    Alenka Brenković

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 1. 2018. 13:19

Povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti

Povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti  koji se obilježava svake godine 27. siječnja, naši su sedmaši (25.1.) pratili jedan zanimljivi film - Tajne rata o životu dvojice dječaka tijekom Drugog svjetskog rata koji je često nejasan i pun tajni. U sklopu hrvatskog jezika analizirali su film te izdvojili osnovne teme koje se prožimlju: prijateljstvo, humanost, Holokaust, Drugi svjetski rat, nacizam, propagandu i još mnogo toga uz važna filmska izražajna sredstva. Na satu povijesti nastavili su s pričom u okviru povijesnih činjenica te naučili povijesnu pozadinu tog teškog razdoblja u kojem je stradalo oko 6 milijuna Židova i veliki broj ostalih pripadnika manjina u Europi. U tjednu je uređen  i pano u školskom hodniku na tu temu, a sve je planirano u sklopu školskog Kurikuluma s ciljem poticanja na istinoljubivost, toleranciju i solidarnost te razvijanje etičkih načela, stavova i mišljenja s naglaskom na poštivanje temeljnih ljudskih prava.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 26. 1. 2018. 13:39

Poziv za predupis djece u 1. razred Vijest ima dokument u privitku

P  o  z  i  v  a  j  u     s  e

 roditelji odnosno skrbnici djece, dorasle za upis u I. razred osnovne škole u školskoj godini 2018./2019. da upišu dijete u pripadajuću školu.

 

U OPŠIRNIJE PROČITAJTE CIJELI POZIV.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 1. 2018. 13:34

Supertalentirani supertalent u Čepiću

U petoj sezoni najgledanije emisije, Supertalent, i mi smo se u školi odlučili poigrati te organizirati naš školski supertalent. Naši talentirani učenici ozbiljno su se prihvatili vježbe te spremali točke za finale Supertalenta Čepić, u četvrtak 21. prosinca 2017. godine, pred opasnim Povjerenstvom iz reda učenika: Gabrijela, Nikole, Noela i učiteljice Mikele. Naše Povjerenstvo nije  imalo jednostavan zadatak jer između mnoštva zaista različitih odličnih točaka, trebalo je pravedno i marljivo komentirati sve viđeno. Na kraju smo odlučili da smo ipak svi pobjednici jer nije mala stvar stati pred publiku i otkriti se. Draga publika sastavljena od roditelja i članova obitelji velikodušno je učenike nagrađivala pljeskom. Djed Mraz kao gost iznenađenja pojačao je naše emocije, a nakon nastupa podijelio je svim učenicima mlađih razreda darove. Svi smo se zabavili, otkrili pokoji talent za koji nismo znali i na kraju fotografirali za uspomenu. Od petka učenici će na dugoočekivani odmor, a vidimo se ponovo 15. siječnja 2018. godine.  Tko je sve sudjelovao, pogledajte u OPŠIRNIJE.

                            Foto-galerija: Supertalent

Svima želimo čestit Božić i sretnu Novu godinu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 21. 12. 2017. 15:55

Predblagdansko druženje roditelja, učitelja i učenika

Miris božićnih kolača širio se čitavom školom, te večeri, večeri druženja, zabave, izrade božićnih ikebana i ukrasa te pečenja kolača. Vrijedne ručice naših učenika radile su sve u šesnaest pod budnim okom svojih mama. Kolači su "planuli" dok si rekao "keks", a izrada ikebana tek je bila u tijeku. Cvjećar Mladen iz Kršana stigao nam je u školu kako bi podučavao i vodio radionicu. Prekrasne ikebane redale su se tako u učionici na prodajnom stolu. Na kraju su sve dobile svog vlasnika. I mame su preuzele radionicu izrade božićnih ukrasa od tjestenine. Tko bi rekao da se tjestenina može staviti na bor. Malo čarobnog spreja i tjestenina je dobila svoj lik. Anđeli, božićni cvjetovi, borovi,  kućice dobro su sjele na školski bor, a i na borove u domovima učenika. Vrijeme je proteklo začas, predblagdanska atmosfera trajala je do večeri. Bila je to još jedna u nizu prosinačkih aktivnosti, a za četvrtak spremamo najveće iznenađenje. Stay tune!

Zahvaljujemo našim roditeljima, vrijednom cvjećaru Mladenu i svim našim učenicima na dolasku, odličnoj atmosferi i poduzetnosti! 

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 21. 12. 2017. 12:20

OBAVIJEST o odabranoj agenciji za provedbu ekskurzije


Obavještavamo vas da je na  Roditeljskom sastanku, održanom u OŠ Ivan Goran Kovačić, u utorak, 19. prosinca 2017., za provedbu ekskurzije učenika 5., 6. i 7. , a prema Javnom pozivu  1/2017 i  nakon sastanka Povjerenstva kada su razmatrane tri ponude,   odabrana  agencija:

 Stella tours

 

Predsjednica Povjerenstva:

Dijana Franković, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 20. 12. 2017. 10:44

OBAVIJEST o popisu odabranih ponuda po Javnom pozivu 1/2017

Obavještavamo vas da su na sastanku Povjerenstva održanom u četvrtak, 14. prosinca 2017., odabrane ponude sljedećih agencija:

1. Fiume tours d.o.o. 

2. Stella tours

3. Zeatours

Roditeljski sastanak za odabir jedne ponude održat će se u utorak, 19. prosinca 2017. u 17 h u OŠ Ivan Goran Kovačić Čepić.


 

Predsjednica Povjerenstva:

Dijana Franković, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 15. 12. 2017. 10:35

Božićni običaji našega kraja

Druženje, osmijeh, zabava i mnoštvo prekrasnih ukrasa dogodilo se jučer u radionici Božićni običaji našega kraja kao završno druženje istoimenog  mini projekta razredne nastave. U matičnoj školi Čepić pozivu se odazvala većina roditelja najmlađih učenika koji su svaki uz svoju učiteljicu izrađivali ukrase kojima su potom ukrasili cijelu školu. Nakon okrijepe, čaja i keksića, sve je bilo lakše. Red priče i razmjene iskustava, red igre, a potom paljenje božićnih svijeća na boru izazvalo je vau efekt.  Sada i mi imamo naš Advent u školi! Projekt je realiziran s ciljem razvijanja stvaralačkog i kreativnog rada - bogaćenja jezičnog i likovnog izričaja - razvijanja svijesti o očuvanju narodne baštine i tradicije - poticanja suradničkog odnosa s roditeljima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 12. 2017. 11:22

Terenska nastava u Zagrebu

Buđenjeeeee! Tek je 6,00, a i kiša pada. Ne, ne pada, lije! Ali ajde, čeka nas uzbudljiv dan u Zagrebu! Pospani i pokisli, ali s osmijehom na licu, krenuli smo put glavnoga grada Lijepe naše.

Učenici 4., 5., 6. i 7. razreda  naše škole iz autobusa su uskočili u čarobni svijet kazališta i uživali u predstavi Kako je tata osvojio mamu Gradskog kazališta Žar ptica. Spustili smo se potom do centra grada i prošetali do uspinjače koja nas je dovezla do Gornjega grada gdje smo imali organiziran posjet Hrvatskom saboru. Prošli smo tako glavnim stubištem, pogledali poprsja hrvatskih velikana 19. i 20. stoljeća u predvorju Velike vijećnice, sjedili oko velikog stola u Dvorani Ante Starčevića i s galerije za posjetitelje gledali Veliku vijećnicu i raspored sjedenja zastupnika i članova Vlade kada nazoče sjednici. Sat vremena prošlo nam je kao u trenu!

Iz zgrade Sabora uputili smo se kroz Kamenita vrata opet do Trga bana Josipa Jelačića pa do Meštrovićeva paviljona gdje smo uživali u izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

Trebalo je iskoristiti pravo proljetno vrijeme (iako je prosinac), pa smo još malo šetali do tunela Grič i Svijeta bajki, a potom i do Zrinjevca gdje smo uživali u djeliću onoga što nudi Advent u Zagrebu.

Kući smo stigli sretni, veseli i puni dojmova!

D.F.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 14. 12. 2017. 08:36

U prosinačkom ruhu na predstavi Eni

Topla obiteljsku predstavu o ljubavi, nadi, hrabrosti i snazi dviju djevojčica, Eni i Miji bila je odlična predstava za naše male učenike, taman u prosinačko vrijeme. Uživali smo svim čulima u ovoj šezdesetminutnoj predstavi pod redateljskom palicom Andreje Gotovine u Istarskom narodnom kazalištu u puli. Malo smo se odmorili pred Domom hrvatskih branitelja, a zatim smo posjetili Sa(n)jam knjiga u Puli. Svatko si je pronašao jednu knjižicu za svoju kućnu biblioteku. U vrećicama su se našle priče od popularnih  Malaca do nešto klasičnijih Uspavanih ljepotica, dok su dečki odabrali Ratove zvijezda. Poučno štivo poput tablice množenja također će se odlično uklopiti na nečiju policu. Sunce i lijepo vrijeme zaokružilo nam je današnju izvanučioničku nastavu te smo zaključili da moramo ponoviti iduće godine u to vrijeme. A tek okićeni i radosni centar grada oraspoložio nas je za fotkanje. Evo, prilažemo, pogledajte kako smo veseli! 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 12. 2017. 14:19

Tajni prijatelj

Pssst… ne smijem nikome otkriti,  samo ja znam svog tajnog prijatelja, puna tri tjedna  iščekivanja… Što voli?  Što ga/je veseli? Što reći?…

 Napokon je stigao taj dan, 6. 12. Sveti Nikola! Tu je… otkrivam svoju tajnu, u rukama unikatni dar… od srca, samo da pedagoginja prozove moje ime i on/a će doći – moj tajni prijatelj!

I ove smo godine, doduše nešto ranije, proveli aktivnost Tajni prijatelj, povodom prosinačkih svečanosti. Novost je da su uključeni svi učenici iz matične i dviju područnih škola, Kršana i Šušnjevice te su svi zajedno najprije izvukli imena svog tajnog prijatelja, a potom su dobili dva tjedna kako bi svojim rukicama i maštovitošću pripremili originalan dar. Učenici svake godine sve ozbiljnije pristupaju kreiranju i izradi dara pa je tako ove godine u vrećicama bilo svega: snješkića, šarenih ukrasa, maštovito omotanih sitnica,… do dirljivih poruka o prijateljstvu i čestitaka povodom Božića i Nove Godine. Pala su i nova prijateljstva koja će se zasigurno produbiti na budućim zajedničkim druženjima, izletima i u raznim aktivnostima.  O uspješnosti ovogodišnje aktivnosti svjedoče brojni zagrljaji, pozdravi i  poljupci. Živjeli tajni prijatelji!

Tajni prijatelj je radionica namijenjena učenicima mlađih razreda čiji je osnovni cilj stvaranje i jačanje prijateljstva, razvijanja samokontrole, pojačavanje osjećaja davanja i primanja. Aktivnost provodi Nada Švraka, školska pedagoginja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 12. 2017. 13:47

Božićne užance po vlaški

 

Komoć uan dočkajt ke ne spravin skupa an noštra mušata  škola in zija de Sveti Mikula. Fečori  spusa šćoric  ši   pjesmice de sveti Mikula po vlaški. Kantata ši spuravajta po hrvatski ši  ingleški. Šušnjevci Mirjana ši Marčelo n a spuravajt po vlaški de božićne užance. Tot skupa uan fakut mušate stvar za pre bor ku fritule ši te.
     Ku majbure želje za 2018, šteptan Božiću ši želin lu toc sriću ši mir.

Uoči Svetog Nikole učenici i učiteljice OŠ Ivana Goran Kovačić – Čepić pozvali su u goste svoje drage prijatelje, izvorne  govornike istrorumunjskog ili vlaškog jezika. Cilj je bio saznati  više o božićnim običajima naših sela u prošlim vremenima i dakako, osluhnuti ljepotu jezika kojeg naši gosti zovu svojim domaćim jezikom – vlaškog.

U utorak, 5. prosinca 2017. godine, u PŠ Šušnjevici okupili smo se u svečarskoj atmosferi nove i prekrasno uređene škole svi mi kojima je najviše stalo: učenici, roditelji, nonice, učitelji, susjedi i prijatelji…

Uživali smo u školskoj priredbi, pjesmi, glumi i ljepoti  riječi: hrvatske, vlaške i engleske. Uživali smo u pričama tete Mirjane iz kojih smo mnogo toga saznali o izradi ukrasa, kićenju bora, pripremama u kuhinji.  Simpatičan gospodin, a nama posebno drag, barba  Marčelo govorio je,  više s muške strane, o siromaštini, skromnim poklonima, jednostavnim plesovima na kojima su se bez obzira na sve nedaće, svi znali zabavljati i veseliti.

Na radionici izrada ukrasa, u koju su se vrijedno uključile mame, bake i učiteljice,  od običnih češera, naranči, bijelog papira nastala je čarolija. Prekrasnim zvjezdicama, snježnim češerima, papirnatim kuglicama i mirisnim narančama okitili smo bor, a pod bor našlo se mjesto za mahovinu i jaslice.

Za kraj svi smo se počastili ukusnim fritulama, jabučnim kolačima i palačinkama te nazdravili odličnim čajem. Zabavno druženje potrajalo je do dugo u noć.

Veliko hvala učiteljici Dianori i teti Dragici koje su bile najbolji mogući domaćini.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 12. 2017. 12:45

Javni poziv za organizaciju višednevne ekskurzije Vijest ima dokument u privitku

Otvoren je Javni poziv za organizaciju  višednevne izvanučioničke nastave viših razreda šk.god. 2017./2018.

Detalje pogledati u priloženim dokumentima, u opširnije!

  :: opširnije :: 


objavio: Arijana Mikuljan Glušić  datum: 27. 11. 2017. 13:24

Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji ove godine pada u subotu, 18. studenog, zapalili smo svijeće i minutom šutnje odali počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Učenicima 6. i 7. razreda, učitelj povijesti, Dalibor Švić održao je prigodno povijesno predavanje te su odgledali dokumentarni film u organizaciji knjižničarke. Nakon predavanja, izradili su i prigodan plakat s memorijalnim znamenitostima grada Vukovara. Na satu hrvatskog jezika prisjetili su se Siniše Glavaševića i čitali prigodne tekstove s učiteljicom Dijanom. Minutom šutnje odali su počast i učenici i učiteljice razredne nastave.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održava se se 13. do 20. studenoga, a središnji događaj bit će Kolona sjećanja u Vukovaru, 18. studenoga, koju će i ove godine predvoditi branitelji i članovi obitelji ubijenih, poginulih i nestalih branitelja. I umjesto kraja, nekoliko stihova Siniše Glavaševića:
“… A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi."

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2017. 20:26

Šareni veseli straničnici u Produženom boravku

Cijeli tjedan puše jaka bura. Pravo je vrijeme za omiljenu knjigu i šalicu čaja. Vrijedni učenici produženog boravka povodom Mjeseca hrvatske knjige 2017. izradili su šarene i vesele straničnike u obliku šalice čaja. Licima su im se širili osmijesi dok su ih darivali svim učenicima, učiteljima i djelatnicima škole. Radosni i zadovoljni podsjetili su ih da je vrijeme baš idealno za zanimljivu knjigu uz šalicu toplog čaja.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2017. 18:29

Ne, ne idem

Ne, ne idem, odzvanjalo je danas školskim hodnicima, a sve povodom edukacije policijskih djelatnica iz Labina o samozaštitnom ponašanju kod djece. Tijekom predavanja, policijske djelatnice pročitale su priču najmlađim učenicima te ih upoznale s pravilima ponašanja i komunikacije s nepoznatima. Učenici su pažljivo slušali i svojom iskrenoću doprinijeli odličnoj atmosferi. Za kraj, su na poklon dobili istoimenu slikovnicu kako bi kod kuće i roditelje upoznali s tim ozbiljnim temama. Edukacija je uvod u Mjesec borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15.11. do 15.12. mnogobrojnim aktivnostima koje vodi naša školska pedagoginja Nada Švraka.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2017. 16:19

Uspješno okončana 10. Olimpijada učenika OŠ Labinštine

Danas je na gradskom stadionu održano natjecanje u atletici za starije razrede čime je okončana jubilarna 10. Olimpijada OŠ Labinštine. Svi su naši učenici viših razreda sudjelovali na današnjem natjecanju, neki kao natjecatelji, a neki kao navijači. Sigurno je I prisutnost navijača kao I odlična forma naših natjecatelja doprinijela dvjema brončanim medaljama. U žestokoj konkurenciji s labinskim sportašima,u kategoriji trčanja 60 m - djevojčice, Tea Karlović je osvojila treće mjesto, a u kategoriji Skok u dalj - dječaci, Antonio Paliska također je zasjao na trećem mjestu. Sveukupno, pozicionirali smo se na 4. mjestu po osvojenim medaljama, a to je za jednu malu školu bez prave školske dvorane veliki uspjeh. Čestitke svima na osvojenim medaljama, a bravo za našeg učitelja TZK, Ljubomira Vilića. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 17. 11. 2017. 16:16

Sve na jednom mjestu... Mjesec hrvatske knjige 2017.

Najveće, najmanje, najstarije, najnovije… enciklopedije bile su tema naših  edukacija povodom Mjeseca hrvatske knjige (15.10. – 15.11.). Naime, ovogodišnja manifestacija obilježavanja pod nazivom  Sve na jednom mjestu posvećena je enciklopedistici pa su tako i naši učenici iz raznih enciklopedija u svojoj školskoj knjižnici pretraživali enciklopedije uz pomoć knjižničarke. Nakon edukacije o enciklopedijama, učenici viših razreda tražili su  zadane pojmove, izrađivali plakate, a mlađi su crtali naslovnice i upoznavali se s tiskanim enciklopedijama, ali i onima na internetu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 11. 2017. 14:34

Čuvari riječi… Okreni stranicu!

Svaki je rječnik svemir poredan po abecedi, rekao je davno poznati američki pisac Anatole France. Potaknuti njegovim riječima, učenici 7. razreda potražili su sve rječnike hrvatskih riječi  u školskoj knjižnici i zaista su se uvjerili da su rječnici čuvari riječi. Otkrili su bezbroj novih riječi. Zadatak im je bio odabrati jednu novu riječ i otkriti značenje. Potom su je prepisali i uredili pano s mišlju, neka i drugi nauče. Kreirali su novi svijet novim riječima. Povod je bio Mjesec knjige i Dan hrvatskih knjižnica koji se obilježava od 2010. godine. Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica (11.11. ) odvija se pod geslom Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu! kako bi se utemeljitelje, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i s prijateljima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 11. 2017. 14:32

Udomili smo vuka... povodom Mjeseca hrvatske knjige

Jedan strašan, crn kao noć - vuk  s puno oštrih zuba u nekoj je knjizi bio jako opasan ali kad je knjiga pala na pod u knjižnici i iz nje ispao, jako se prestrašio. Što smo drugo mogli nego potražiti mu novi dom, a sve povodom Mjeseca hrvatske knjige. Najmlađi, prvašići i drugašići su najprije slušali priču, a potom su tražili drugu priču u kojoj bi se vuk nabolje snašao. Sve su to i nacrtali pa uživajte u prekrasnim radovima. I to nije sve, toliko su vrijedni da su nakon toga i sami osmislili svoju priču s poukom o  prijateljstvu. A sve to u okviru Pričaonice – programa poticanja čitanja predviđenoj Kurikulumom, a s ciljem razvijanja ljubavi prema knjigama, čitanju  i potrebe za cjeloživotnim učenjem.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 11. 2017. 14:29

Prva nogometna medalja za Čepić u povijesti Olimpijade

Naši fenomenalni dečki nisu mogli skriti osmijeh s lica pri podjeli medalja. Brončana medalja savršeno im je pristajala! U današnjem polufinalu nogometa, unatoč fantastičnoj igri s ekipom iz Ive Lole Ribara, naši su dečki izgubili i bili malo razočarani. Nisu klonili duhom nego su dali sve od sebe u igri s ekipom iz Vlačića. Grizli su do zadnjeg trenutka i odnijeli pobjedu. Mentor Ljubo Vilić  bio je preponosan na svoju ekipu. ČESTITKE svima, a najviše našim dečkima: Eriku, Antoniju, Luki, Noelu, Roku, Deniju, Morenu, Nikoli, Kevinu i Enesu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 11. 2017. 16:57

I mi smo postali članovi Gradske knjižnice Labin

Danas, 9.11.2017., naši prvašići i drugašići proveli su malo drugačiji nastavni dan. U pratnji svojih učiteljica Mikele i Mirjane te knjižničarke Romine, krenuli su u Labin kako bi posjetili Gradsku knjižnicu Labin. Povodom Mjeseca knjige i programa poticanja čitanja  "I ja sam član Gradske knjižnice"  dobili su besplatno članstvo na godinu dana.  Sve je učenike dočekala simpatična knjižničarka Slavica i upoznala ih s dječjim odjelom, naučila odgovornom ponašanju u knjižnici i prema knjizi te pročitala poučnu priču o uljuđenom vuku. Nakon što su razgledali i prolistali knjige, odgledali su kratki animirani film. Nakon knjižnice, ispred pošte vidjeli smo gdje se i kako pravilno šalju pisma, a nakon toga prošetali tržnicom kako bismo ponovili gradivo Ljudi u jesen. Uživali smo i taman prije kišice, ukrcali se na bus za doma.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 11. 2017. 16:01

Na Susretu prijateljstva u Puli

U srijedu, 8. studenog,  nekolicina  učenica Malog pjevačkog zbora zajedno s voditeljicom Sandrom i pedagoginjom Nadom te knjižničarkom Marinom i  vršnjacima iz susjedne potpićanske škole nastupali su na Kulturnom susretu osoba s intelektualnim teškoćama koji se ove godine održava po 15. put u organizaciji Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije sa sjedištem u Puli. Na susretu su sudjelovali izvođači iz raznih ustanova s područja Istre (škole, vrtići, dnevni centri za rehabilitaciju, udruge itd.). Naš se Mali pjevački zbor predstavio dvjema točkama.

U znak sjećanja na ovaj susret učenici su dobili vrećicu prijateljstva s majicom, magnetićem i medaljom prijateljstva. Zadovoljni smo što se naša škola uključila u ovaj oblik druženja čiji je cilj senzibilizirati najmlađe za razumijevanje i prihvaćanje različitosti među ljudima, u ovom slučaju osoba s teškoćama u razvoju. Ovaj susret planiran je našim Školskim kurikulumom, a ovakvom aktivnošću uspješno se provode sadržaji Građanskog odgoja i obrazovanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 8. 11. 2017. 18:33

Jeeee... svi smo se veselili s Doroteom i Nataly

Petak je na 10. Olimpijadi OŠ Labinštine bio rezerviran za stolni tenis u OŠ „Ivo Lola Ribar“. Naše apsolutne favoritkinje bile su tako uzbuđene prije igre. No, kad je krenulo nadmetanje, koncentrirane i vješte  cure pokazale su sve svoje aseve i odnijele pobjedu. U kategoriji pojedinačno djevojčice, Natali Krajcar odnijela je srebrnu medalju. Udružene u paru, Dorotea Vidak i Nataly Krajcar okitile su se brončanom medaljom U ukupnom poretku našle su se na trećem mjestu.  Jeee... cure, tako se igra! Čestitke i mentoru, Ljubi Viliću!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 7. 11. 2017. 17:54

Lektirići u akciji

Od ove školske godine u našoj školi djeluje grupa koju smo nazvali Lektirići, a čine je učenici viših razreda koji pripremaju lektiru s  učenicima nižih razreda.  Danas je konačno došao dan da pokažemo što smo osmislili za učenike 1. i 2. razreda koji su za lektiru obrađivali bajke. Pripremili smo im poznatu bajku braće Grimm Vuk i sedam kozlića. Izradili smo potrebne rekvizite, pripremili pano kao pozornicu, pripremili i zadatke za prvašiće i drugašiće, vježbali interpretativno čitanje, razmišljali koja ćemo pitanja postavljati i kako ćemo organizirati sat…  Eh, a kako smo i dobre sportašice, a u tijeku je Olimpijada OŠ Labinštine,  ostali smo bez  pripovjedačice (bacila se na stolni tenis, želimo joj sreću), pa smo morali malo improvizirati. 

Učenici prvog i drugog razreda pozorno su nas pratili, slušali, odgovarali na naša pitanja o pročitanoj bajci, a vrlo su  rado prionuli i na rješavanje pripremljenih zadataka. 

Sat smo priveli kraju u veseloj i radnoj atmosferi i dogovorili skori ponovni susret s nekom novom lektirom!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 11. 2017. 13:40

Vlačići ispali, Čepić iznenađenje dana!

Desilo se i to da jedna od dvije labinske škole u malom nogometu neće u borbu za medalje. Suprotno dosadašnjim nastupima na 10. Olimpijadi, nogometaši iz Vlačića nisu se danas proslavili. Bolji od njih i to drastično bili su vršnjaci iz Potpićna i Čepića, te će tako susjedi sa sjevera Labinštine zajedno u polufinale.
U drugoj skupini dominantni su bili dečki iz Ribara, a u polufinalu pridružili su im se Rašani.Nastavak u OPŠIRNIJE.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 11. 2017. 13:12

U košarci na 10. Olimpijadi učenika OŠ Labinštine

Olimpijada se nastavlja. U ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine održano je natjecanje u košarci. Naši su dečki uspješno izborili pobjedu u 1. skupini s dečkima iz OŠ Ivana Batelića i veselo ušli u igru za treće mjesto u ukupnom poretku, no nadjačali su ih dečki iz Potpićna.  Labinjani su se ove godine nadmoćno borili za pobjedu. Zlato su zaslužili dečki iz OŠ Matije Vlačića, srebro dečki iz OŠ Ivo Lole Ribara, a mi smo se našli na 4. mjestu. U četvrtak,  idemo na natjecanje u malom nogometu.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 10. 2017. 14:51

Sudjelovali smo u atletici

  

Naši su učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama danas, sudjelovali u natjecanju u atletici. Natjecanje je održano na Gradskom stadionu u Labinu za sve učenike mlađih razreda i to u sljedećim disciplinama: 50 metara m i ž, bacanje loptice m i ž, štafeta 4 X 50 m i ž i skok u dalj s mjesta m i ž. Iako nisu osvojili medalju, nisu klonili duhom do kraja. Bravo, naši! 
 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 19:15

Na svečanom otvorenju 10. Olimpijade učenika osnovnih škola Labinštine

Uz snažnu pozdravnu poruku omiljene sportašice Janice Kostelić,  državne tajnice Središnjeg  ureda za sport, o sportu kao nečem najljepšem, otvorena je ovogodišnja, jubilarna, 10. Olimpijada učenika osnovnih škola Labinštine. Svi naši učenici su u četvrtak, 26. listopada otputovali u Labin, u novi Sportski centar Franko Mileta kako bi prisustvovali tom svečanom činu. Nakon pozdrava  gradonačelnika Valtera Glavičića i Siniše Krajača, predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora te predsjednika Sportske zajednice Grada Labina, Đanluke Miletića, koji je podijelio zahvalnice i priznanja svim sponzorima dosadašnjih olimpijada, započeo je svečani defile natjecatelja, mladih sportaša iz svih osnovnih škola Labinštine. Za najdojmljiviji trenutak učenici su izdvojili poruke Janice Kostelić, a neki su stigli i fotografirati se za uspomenu i dobiti autogram ove proslavljene i cijenjene sportašice. Na ovogodišnjoj Olimpijadi natjecat će se preko 400 mladih sportaša i sportašica u šest sportskih disciplina: malom nogometu, rukometu, košarci, atletici, stolnom tenisu i odbojci. Svečanost je svojim odličnim smislom za animaciju zaokružila voditeljica Morin Hukić, a u zabavnom djelu nastupale su plesačice iz plesnog studija Cool step. U drugom dijelu održano je natjecanje u rukometu u kojem su naši učenici odigrali utakmicu protiv Rašana i Potpićanaca. Nažalost, nisu prošli dalje, no važno je sudjelovati!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 27. 10. 2017. 10:44

Sigurnost u prometu

U našoj Matičnoj školi, u PŠ Kršan i PŠ Šušnjevica, u petak, 20. listopada, provedena je akcija „Sigurnost djece u prometu“, a  u suradnji s Hrvatskim autoklubom te s djelatnicima Policijske postaje u Labinu. Cilj akcije je povećanje sigurnosti u cestovnom prometu usmjereno na učenike mlađih razreda osnovnih škola koja se početkom svake školske godine pojavljuju kao samostalni ali i neiskusni sudionici u cestovnom prometu. Tijekom akcije učenicima su prezentirana osnovna prometna pravila ponašanja potrebna za sigurno kretanje u cestovnom prometu, te koliko je važno vezivanje sigurnosnog pojasa kada su u automobilu. Učenicima su na kraju podijeljene reflektirajuće kabanice kako bi u prometu bili što vidljiviji.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2017. 15:23

Izrađivali smo figurice od tijesta

Učenici 3. i 4. razreda su sa učiteljicom Jasminkom  mijesili smjesu. Od brašna, soli i  vode  izrađivali su figurice koje će bojati za bor. Jedva čekamo da se posuše!

U PŠ Šušnjevica pridružili su im se učenici 1. i 3. razreda sa učiteljicom Dianorom. Kada će biti izložba radova? Hmm… dolazimo!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 10. 2017. 15:18

Podržana 45. sabirna akcija Solidarnost na djelu

Dana 12. listopada održana je 45. sabirna akcija Solidarnost na djelu koja se u organizaciji Crvenog križa provodi na području cijele Hrvatske. Cilj akcije bio je prikupiti dobrovoljne novčane priloge za pomoć socijalno ugroženim obiteljima na području Labinštine, a dio sredstva odvojit će se i za fond pomoći učenicima slabijeg imovinskog stanja. Naša je škola, kao i svake godine do sada, ne samo podržala već se i aktivno uključila u akciju. Dorotea Vidak, učenica sedmog razreda i članica školske ekipe Prve pomoći prikupila je dobrovoljne priloge od učenika i djelatnika škole, a veliki se dio učenika odazvao da kao volonteri i pomladak Crvenog križa to isto učine u svojem susjedstvu. Zajedničkim angažmanom prikupljeno je 1570 kn. Hvala svim učenicima i djelatnicima škole što su podržali ovu humanitarnu akciju.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2017. 14:45

Nogačice?! A što je to?

Povodom Dječjeg tjedna, učenici Produženog boravka sučiteljicom Alenkom,  izradili su društvenu igru i nazvali je Nogačice. Darovali su je svojim prijateljima u Matičnoj školi zaželjevši im puno zabave i skakanja. Prilikom okupljanja učenika mlađih razreda u Matičnoj školi, u srijedu, 18. listopada svi su isprobali igru i svidjela im se.  Baš je zabavna!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 19. 10. 2017. 10:24

J kao jabuka

J kao jabuka izgovarali su danas prvašići povodom Dana jabuka koji se obilježava svake godine 20. listopada. Nakon što su saznali zanimljive činjenice o jabukama, nizom zanimljivih aktivnosti nastavili su učenici mlađih razreda pod vodstvom svojih učiteljica. Uočavali su boje, izgled, veličinu proučavajući različite vrste jabuka. Objašnjavajući čudne nazive: Granny Smith, Jonagold, Crveni Delišes, Zlatni Delišes, Idared tražili su smisao. Na kraju su sve degustirali imajući na pameti da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 10. 2017. 14:27

Zdravo i fiiiiino!

 Dani kruha i  zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u našoj školi, a s ciljem podizanja svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani. Temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. Učiteljica Mikela Banko Lukšić ove je godine odlučila iznenaditi svoje prvašiće i drugašiće ukusnom i zdravom voćnom salatom od jesenskih plodova. Učenici su sjeckali, miješali, pa ponovo sjeckali i miješali jabuke, kruške, mandarine, kivi, začinili s malo šećera, dodali malo limunskog soka te dobili finu i zdravu voćnu salatu. U slast su je pojeli! Pogledajte te smajliće!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 10. 2017. 14:06

Kruščiči povodom Svjetskog dana hrane

Miris kruha širio se cijelom Područnom školom Kršan, u ponedjeljak, 16. listopada, povodom Svjetskog dana hrane. Mali učenici svojim su ručicama umijesili kruščiče,a pomagala im je učiteljica Mirjana i kuharica Nataša. Uzbuđeni, nikako nisu mogli dočekati vrijeme kušanja. I kad će? Nije li gotovo? Evo, evo, zazlatili su se! Mmmmm… njam! Preukusno! Finooooo! 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 10. 2017. 11:30

Korak po korak... Međunarodni dan pješačenja

Korak po korak, noga ispred noge, … ima li još puno?...ma još samo malo i stigli smo tako do Kršana, uzbrdicom pješke do starog grada Kršana gdje nas je dočekao gospodin Vedran Kos, voditelj Narodnog muzeja Labin kako bi nam ispričao zanimljive crtice iz povijesti grada i okolice. Svi smo uživali slušajući, od prvog do osmog razreda, a zatim smo krenuli u obilazak. Povod za naše pješačenje bio je Međunarodni dan pješačenja koji se obilježava svake godine,  15. listopada, s ciljem popularizacije pješačenja i zdravog načina života. Dok su učenici viših razreda obilazili stari grad, učenici mlađih razreda posjetili su obiteljski muzej familije Burul. Ljubazan gospodin Giulio Burul bio nam je odličan domaćin te nam je ispričao sve o svojoj familiji, pokazao obiteljsko stablo i upoznao nas sa svim  sačuvanim predmetima, alatima , odjećom,  starim fotografijama svojih predaka. Prezanimljiva, poučna i zdrava izvanučionička nastava! Kada ćemo ponovo?!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 18. 10. 2017. 11:17

Zabavno i poučno u Dječjem tjednu

Ljepota djetinjstva bila je tema razgovora naših učenika mlađih razreda sa svojim učiteljicama, a sve povodom Dječjeg tjedna (2. - 6.10.). Razgovarali su o dječjim potrebama, o pravima i odgovornostima, odgovarali na pitanja, crtali, uređivali pano svi u svojim razredima, a krajem tjedna, u zajedničkom druženju pokazali su jedan drugome sve svoje radove. Nastavili su u dobrom raspoloženju i učili pjesmicu, crtali na hameru, pogledali crtić. Veselje i zabavu zaokružili smo pozivom na kazališnu predstavu. Naime, Paunaš iz Mak teatra gostovao nam je u školi te svojom pričom iz djetinjstva oplemenio svaku dječju dušu.  Kazališna predstava nastala iz dječje uspomene s jakom poukom o  zaštiti životinja zaokružila je tjednu dječju priču prije nego što su učenici potrčali na autobus.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 9. 10. 2017. 09:23

I mi smo nekad bili djeca

Naš je školski hodnik ovaj tjedan bio premali za sve znatiželjnike. Učenici su se zaustavljali i upijali detalje, razgledavali fotografije, tražili poznata lica svojih učitelja, a sve pod nazivom I mi smo nekad bili djeca. Aktivnost je organizirana pod palicom školske pedagoginje Nade Švraka povodom Svjetskog dana učitelja (5.10.). Učitelji su otvorili  svoje škrinjice iz prošlosti i iz bogatih školskih uspomena izabrali drage predmete i fotografije. Nizale su se tako crno bijele fotografije i poneka u boji, stari leksikoni, spomenari, đačke knjižice, pionirske marame i kape, bilježnice, pohvalnice i svega pomalo. Učenici su prebirući po izlošcima mogli doznati mnogo o svojim učiteljima, o njihovim hobijima, omiljenim igrama, a i željama. Našla se tu i i pokoja Pohvalnica s odličnim ocjenama, čisto da se zna koliko su i učitelji bili marljivi iz školskih dana te ostvarili želje da jednom kad odrastu i sami uče drugu djecu i utječu na njih. O važnosti učiteljskog poziva govorila im je školska pedagoginja. Dovoljno je bilo vidjeti znatiželjna dječja lica i njihove oči kako sa zanimanjem traže svoje učitelje, kako bismo ovu aktivnost proglasili uspješnom. Namjera o drugačijem obilježavanu Svjetskog dana učitelja je uspjela. Još jedna neobična aktivnost koja dokazuje kako je biti učiteljem najbolje zanimanje na svijetu!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 10. 2017. 11:11

Obilježili smo 1. listopada - Međunarodni dan starijih osoba

I ove smo se godine  uključili u obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba.  Tom prigodom posjetili smo  dva naša starija mještana  Čepića - gospođu Kedu Žulić i gospodina Ivana Krnjata.  Cilj našeg posjeta bio je, osim obilježavanja prigodnog datuma, senzibilizacija najmlađih prema  osobama starije životne dobi , razvijanje odgovornosti i brige za starije.

Grupa od petero učenika, predstavnika razreda,  krenula je u pratnji školske pedagoginje Nade Švraka i učiteljice Sandre Novaković  u organizirani posjet.  Kako ne bi došli praznih ruku, pokrenuta je akcija u školi u koju su se uključili učenici i učitelji. Prikupljenim sredstvima našim smo mještanima kupili nešto prehrambenih namirnica koje će im dobro doći u kuhinji te nešto kozmetike za osobnu higijenu. Tek tako, mali znak pažnje od najmlađih.

Našla se tu i jedna slatka krostata koju je ispekla naša bivša učenica.

O tome kako nam je bilo u posjetu pročitajte pod Opširnije.   

       

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 3. 10. 2017. 06:26

Uz Tjedan mobilnosti

Veselim druženjem na sportskom igralištu obilježili su danas učenici PŠ Kršan Tjedan mobilnosti,  a pod okriljem svoje učiteljice Mirjane. U igrama na poligonu  proveli su radosne trenutke s mališanima iz obližnjeg dječjeg vrtića Kockica, nakon čega su se okušali u Graničaru. Prijateljstva koja su sklopili s mališanima iz skupine Zvončići i s tetama Loris i Danijelom ostat će im u lijepom sjećanju.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 20. 9. 2017. 14:30

Sanjali smo... na Legendartu 2017.

Sudjelovali smo u projektu LegendArt 2017. u Pićnu na Legendfestu. S obzirom da se održava u ljetnim mjesecima, pritiskom na link, saznat ćete sve o tome. Zahvaljujemo svim marljivim učenicima razredne nastave na njihovim likovnim radovima s mentoricom Rominom Miletić, a čestitamo Norbertu Marčacu koji je odnio nagradu za jedan od najboljih likovnih radova s mentoricom Mirjanom Rabar. 

       

   Link              Foto-galerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 15. 9. 2017. 13:37

Hrvatski olimpijski dan, unatoč kiši

Hrvatski olimpijski dan obilježili smo u našoj školici 11. rujna. Unatoč kiši, odjenuli smo bijele majice te vježbali sve u šesnaest. Učenice viših razreda vodile su vježbe zagrijavanja pod okriljem učitelja TZK Ljubomira Vilića, a slijedile su sportske igre u svim kombinacijama učenika viših i nižih razreda pod vodstvom učiteljica razredne nastave. Kako bi se učenici upoznali sa značenjem Hrvatskog olimpijskog odbora i Olimpijade, prikazan im je mali PPT o Olimpizmu. Za kraj su svi učenici crtali na tu temu u Olimpijskim krugovima.

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 12. 9. 2017. 09:27

Svečani prijem prvašića

U školsku godinu  ušli smo pjesmom, glumom i plesom na svečanom prijemu  prvašića. Za osam malih početnika pobrinuli su se  učenici od 2. do 4. razreda pod okriljem svojih učiteljica. U zabavnom programu pozvali su svoje prijatelje po prvi put u školske klupe. Ravnateljica Mirela Vidak poželjela je malim velikim učenicima najljepšu  dobrodošlicu, a roditeljima puno strpljenja. Dok su se prvašići upoznavali sa učiteljicom Mikelom , školska pedagoginja  dala je posljednje savjete roditeljima na početku školske godine 2017./18. Kako bi lijepa uspomena dugo ostala u sjećanju, fotografirali smo se svi zajedno.

Svim prvašićima želimo da vam škola uz učenje bude i mjesto igre, smijeha, radosnog odrastanja i lijepih uspomena!

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 6. 9. 2017. 12:39

Poruka prvašićima

DOBRO NAM DOŠLI DRAGI     PRVAŠIĆI!

SARA                    VITO                   LANA                  ROKO

             EMILI                 ALEX                  LEONA                   DINKA

 

Škola vam veselo otvara svoja vrata, a vaše vas učiteljice očekuju

u ponedjeljak, 4. rujna 2017., u 12.00 sati,

u Matičnoj školi Čepić.

      Nemojte zaboraviti donijeti i vaše nove školske torbe!smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Administrator   datum: 31. 8. 2017. 14:17
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

 

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf


Korisni linkovi
Obrazovanje
 • MZO
 • AZZO
 • Carnet
 • Portal za skole

Mediji
 • Glas Istre
 • Radio Labin
 • Labinstina
 • LC Labin
 • 5portal Labin

Ostalo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2017.

Ukupno: 33289
Ovaj mjesec: 738
Ovaj tjedan: 149
Danas: 36

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju